Vesti dana
Slede─çi sastanak se odr┼żava u petak 07.10.2016. u Beogradu u Crossoveru/Macoli u zgradi Zadu┼żbine Univerziteta u Beogradu, Andri─çev venac 12 u 18h, tema SWIFT 3.0
Glavni meni
Home
Vesti
Blog
Linkovi
Kontakt
Pretraga
FAQ's
Forum
O'Reilly 125x125
Peachpit Press
Prijavljivanje
KorisniŔko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
appleug
A blog of all section with no images

4D prezentacija u Macoli, na redovnom sastanku naše grupe.

Predava─Ź: Milan Adamov

Pratite stream na:  Ustream, Facebook

Image Tokom redovnog okupljanja naše korisni─Źke grupe ove subote, 14.05.2011. godine, ─çe nam naš ─Źlan Milan Adamov odr┼żati prezentaciju ovog programerskog alata.

Re─Ź je o alatu koju je nastao na Macu davne 1984. godine kao ono što bi danas zvali RDBMS (Relational Database Management System) alat, a za ovih više od 25 godina se razvio u kompletan alat RAD tipa (Rapid Application Development) integriraju─çi u sebe najbolje od tehnologija što se tokom tih 25 godina pojavilo u svetu. Od beta projekta koji je Apple jedno vreme smatrao proizvodom koji ─çe biti zvani─Źna Apple aplikacija za razvoj baza podataka koji je napravio jedan jedini ─Źovek imena Loran Ribardijire, do skupa alata za razvoj i deployment koji razvijaju timovi programera u Francuskoj i SAD (Kliši, Pariz i San Hose, Kalifornija), usput su "pokupljeni": klijent-server arhitektura 1992., kompatibilnost sa Windowsom 1995. godine, integrisani Web server 1996. godine, SOAP tehnologija 2002. godine, XML, XLIFF, SVG, Unicode i još mnoge druge tehnologije.

Vaš prezenter je u 4D vodama negde od sredine 1991. godine, postao je distributer 4D alata za podru─Źja ondašnje SRJ i Makedonije tokom 1996. godine, da bi 1999. godine postao isto i za podru─Źje Slovenije. Trenutno radi za samu mati─Źnu kompaniju 4D SAS sa sedištem u jednom od predgra─Ĺa Pariza, Klišiju.

Na primeru jedne male aplikacije ─çemo pokušati da vam prika┼żemo kako izgleda programski jezik 4D-a, kako se on mo┼że mešati sa SQL jezikom u editoru metoda, kako se kreiraju forme,  a prvenstveno kako se kreira struktura baze podataka jer je takav na─Źin kreiranja strukture putem GUI-a 4D imao od samog po─Źetka 1984. godine. Zatim ─çemo vam pokazati zašto je 4D fantasti─Źno rešenje za programere koji vole da rade sami, a da pokriju što više, ili za manje timove koji se uz pomo─ç svog dobrog znanja 4D-a mogu takmi─Źiti sa firmama koje koriste tzv, "ozbiljne" igra─Źe kada je re─Ź o bazama podataka. Pokri─çemo i oblast koja za pojedine programere u svetu postaje i jedini biznis kojim se bave: kreiranjem plug-inova ili komponenti za 4D. Ako ostane vremena napravi─çemo od naše male aplikacije za par minuta i njenu Web prezentaciju, a proba─çemo na brzinu da vam demonstriramo kako se i na koji na─Źin 4D mo┼że povezivati sa ostalim bazama podataka.

Ju─Źe je Apple napunio 35. godina, a mi danas punimo šest godina od kako se dvadesetak nas okupilo prvi put u Ozonu da oformi ovu neformalnu korisni─Źku grupu.

Sre─çan nam šesti ro─Ĺendan!

U utorak, 29.03. odr┼ża─çe se prvi BLINK event.

Ideja je da se, pod imenom BLINK organizuju mese─Źni doga─Ĺaji-prezentacije.

BLINK festival ─çe se i dalje odr┼żavati jednom godišnje u trajanju 3-5 dana, kao i do sada.

 Na prvom Blink eventu, predstavi─çe se:

1. Livescribe Echo pametna olovka

2. Serbian Macintosh User Group 

 

Lepo se obucite, za─Źešljajte i dodjite.

Po─Źetak u 18h.

Vidimo se. 

 

 

 

<< PoŔetak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 SledeŠa > Kraj >>

Rezultati 33 - 40 od 248

Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.