Home arrow Vesti arrow Najnovije vesti arrow Apple i Apple se dogovorili
Vesti dana
Sledeći sastanak se održava u petak 07.10.2016. u Beogradu u Crossoveru/Macoli u zgradi Zadužbine Univerziteta u Beogradu, Andrićev venac 12 u 18h, tema SWIFT 3.0
Glavni meni
Home
Vesti
Blog
Linkovi
Kontakt
Pretraga
FAQ's
Forum
CRI
O'Reilly 125x125
Peachpit Press
Prijavljivanje
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
appleug

Apple Inc. (ranije Apple Computer Inc.) i kompanija Bitlsa Apple Corps. Ltd. su napravili novi sporazum u vezi upotrebe imena "Apple" i logotipa sa jabukom kojim se zamenjuje sličan sporazum iz 1991. godine.

Prema novom sporazumu, Apple Inc. će biti vlasnik zaštitnih znakova koji se odnose na reč "Apple" od kojih će neke od njih licencirati kompaniji Apple Corps za njihovu upotrebu. Takođe će okončati tekući sudski proces između dve kompanije tako što će svaka od kompanija platiti svoje sudske troškove i Apple Inc. će nastaviti da koristi svoje ime i logotipe na iTunes Music Storeu. Finansijski detalji dogovora ostaju Image tajna, ali se sa velikom verovatnoćom može tvrditi da će korisnici iTunes Music Storea u skoroj budućnosti moći da kupuju pesme albume Bitlsa putem ovog servisa komapnije Apple Inc.

Bitlsi osnivaju u Engleskoj Apple Corp 1968. godine, a osam godina kasnije Stiv Džobs, Stiv Voznijak i Ronald Vejn u Kaliforniji osnivaju Apple Computer Inc. Jedna od priča govori da je 1978. godine  pokojni Džordž Harison u nekom časopisu video oglas za nekakav novi kompjuter koji proizvodi američka firma Apple Computer Inc. iste godine je usledila prva od tužbi za nevolašćeno korišćenje zaštićenog imena koja se završila 1981. godine sporazumom za, kako se šuška jer finansijski detalji nisu objavljeni, 80000 američkih dolara prema kojem će komapnije deliti zaštićeno ime "Apple" s tim da se Apple Computer drži prodaje kompjutera i informatičkog biznisa, a Apple Corps zabave.

Do novog problema dolazi 1987. godine kada Apple Computer Inc. pokušava ponovo da pregovara o novom sporazumu sa Apple Corps jer kompjuteri u to vreme sve više počinju da se korsite u multimediji i muzičkoj produkciji. Kako se nisu ništa dogovorili, usledila je nova tužba 1989. godine zbog "kršenja dogovora iz 1981. godine time što je Apple Computer u svoje kompjutere ugrađivao mogućnost reprodukcije zvuka i podršku za MIDI standard". Sve se završilo novim dogovorm 1991. godine za iznos od 26,5 miliona američkih dolara koje je Apple Computer platio Bitlsima, odnosno njihovoj kompaniji. Dogovor je imao dugoročne posledice na Macintosh softver jer je, na primer, zabranjivao da Apple u svoj novi System 7 koji se pojavio te godine ubaci MIDI Manager kao zvaničnu komponentu sistema. Međutim, jedan sistemski zvuk koji ima veze sa ovom pričom je ušao u System 7 i prisutan je i dan danas u operativnom sistemu Mac OS X. Ako ste mislili da zvuk koji nosi ime "Sosumi" ima neke veze sa Japanskim ksilofonom, pogrešili ste. Originalno ime ovog zvuka je bilo "Let It Beep", a na primedbu jednog od inženjera nadležnim menadžerima da će Apple Computer verovatno imati pravnih problema zbog toga odgovor je bio "so sue me".

Poslednji spor je nastao 2003. godine kada je Apple Corps tvrdio da otvaranje iTunes Music Storea (Appleovog online servisa za prodaju muzike, video spotova i filmova za reprodukciju na iPodu i kompjuterima) predstavlja kršenje sporazuma iz 1991. godine. Taj spor je okončan aprila prošle godine pred sudom u Londonu u korist Apple Computer Inc. jer je sudija, između ostalog, uzeo u obzir jednu od stavki sporazuma iz 1991. godine prema kojoj Apple Computer može da koristi ime i na stvarima koja podpadaju pod oblast upotrebe imena koju pokriva Apple Corps sve dok Apple Computer ne prodaju snimljeni sadržaj na fizičkom mediju. U svakom slučaju, Apple Corps je bio dužan da plati sudske troškove u visini od skoro 3 miliona britanskih funti, a sada će na tome ne samo uštedeti, već verovatno i zaraditi, jer će se pesme Bitlsa sigurno uskoro prodavati putem iTunes Music Storea i to najverovatnije po izuzetno povoljnim uslovima po kompaniju Bitlsa.


Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.