Vesti dana
Sledeći sastanak se održava u petak 07.10.2016. u Beogradu u Crossoveru/Macoli u zgradi Zadužbine Univerziteta u Beogradu, Andrićev venac 12 u 18h, tema SWIFT 3.0
Glavni meni
Home
Vesti
Blog
Linkovi
Kontakt
Pretraga
FAQ's
Forum
Peachpit Press
CRI
O'Reilly 125x125
Prijavljivanje
Korisničko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
appleug

ImageNa današnji dan pre deset godina je najavljen prvi i originalni iMac kojeg danas zovemo iMac G3. Apple je počeo da ga isporučuje tri i po meseca posle najave, 15. avgusta 1998. godine. Džonatan Ajv je čovek koji ga je dizajnirao i od tada je zaslužan za dizajn maltene svakog modela Maca koji se pojavi na tržištu i po mnogima dizajn svakog modela iMaca predstavlja remek delo industrijskog dizajna.

Da se podsetimo, prvi iMac je ima ugrađeni CRT ekran od 15 inča, PowerPC procesor na 233 MHz, 32 MB radne memorije, maksimalno proširivo do 128 MB, hard disk od 4 GB, prvi put na jednom Macintosh računaru se pojavljuje USB port što je 1998. bilo napredno, Apple je prvi proizvođač računara koji je u neku od standardnih konfiguracija ugrađivao USB portove (u slučaju iMaca to su dva USB porta). Tu je bio i 24x CD-ROM, 10/100 Ethernet mrežna karta, interni modem, irDA port, imao je ugrađene stereo zvučnike, sa prednje strane portove za slušalice i mikrofon. Iako se zvanično nije pominjao, prvi iMac je imao tzv. "mecanin slot" koji je Apple koristio interno, a u koji se, recimo, mogao priključiti eksterni monitor ili čak nadogradnja procesora putem procesorske kartice. Autor ovog teksta je tokom svojih gastarbajterskih dana u Madridu par meseci radio na jednom iMacu u čiji je mecanin slot ubačen adapter sa kojim je radio na eksternom monitoru od 20 inča (Appleov CRT). Naravno, bilo je moguće raditi samo u tzv."mirror" modu gde je slika na iMacu ista slici na eksternom monitoru.

Ono po čemu će ga se mnogi sećati da je to prvi model Macintosha koji je najavio da je era flopi diska gotova: od iMaca pa nadalje nijedan novi model Macintosha više nije imao flopi drajv. 

Kasnije su došli novi modeli, u raznim bojama, što je bilo uveliko kopirano ili pokušano da se kopira, sa FireWire portovima, tray loading optički drajv je zamenjen slot loading drajvom. Sve dok početkom 2002. godine iMac G3 nije zamenjen iMacom G4, popularno nazvanim "Lampa".


Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.