Vesti dana
Slede─çi sastanak se odr┼żava u petak 07.10.2016. u Beogradu u Crossoveru/Macoli u zgradi Zadu┼żbine Univerziteta u Beogradu, Andri─çev venac 12 u 18h, tema SWIFT 3.0
Glavni meni
Home
Vesti
Blog
Linkovi
Kontakt
Pretraga
FAQ's
Forum
O'Reilly 125x125
Peachpit Press
Prijavljivanje
KorisniŔko ime

Lozinka

Zapamti me
Zaboravili ste lozinku?
appleug

ImageNa današnji dan pre deset godina je najavljen prvi i originalni iMac kojeg danas zovemo iMac G3. Apple je po─Źeo da ga isporu─Źuje tri i po meseca posle najave, 15. avgusta 1998. godine. D┼żonatan Ajv je ─Źovek koji ga je dizajnirao i od tada je zaslu┼żan za dizajn maltene svakog modela Maca koji se pojavi na tr┼żištu i po mnogima dizajn svakog modela iMaca predstavlja remek delo industrijskog dizajna.

Da se podsetimo, prvi iMac je ima ugra─Ĺeni CRT ekran od 15 in─Źa, PowerPC procesor na 233 MHz, 32 MB radne memorije, maksimalno proširivo do 128 MB, hard disk od 4 GB, prvi put na jednom Macintosh ra─Źunaru se pojavljuje USB port što je 1998. bilo napredno, Apple je prvi proizvo─Ĺa─Ź ra─Źunara koji je u neku od standardnih konfiguracija ugra─Ĺivao USB portove (u slu─Źaju iMaca to su dva USB porta). Tu je bio i 24x CD-ROM, 10/100 Ethernet mre┼żna karta, interni modem, irDA port, imao je ugra─Ĺene stereo zvu─Źnike, sa prednje strane portove za slušalice i mikrofon. Iako se zvani─Źno nije pominjao, prvi iMac je imao tzv. "mecanin slot" koji je Apple koristio interno, a u koji se, recimo, mogao priklju─Źiti eksterni monitor ili ─Źak nadogradnja procesora putem procesorske kartice. Autor ovog teksta je tokom svojih gastarbajterskih dana u Madridu par meseci radio na jednom iMacu u ─Źiji je mecanin slot uba─Źen adapter sa kojim je radio na eksternom monitoru od 20 in─Źa (Appleov CRT). Naravno, bilo je mogu─çe raditi samo u tzv."mirror" modu gde je slika na iMacu ista slici na eksternom monitoru.

Ono po ─Źemu ─çe ga se mnogi se─çati da je to prvi model Macintosha koji je najavio da je era flopi diska gotova: od iMaca pa nadalje nijedan novi model Macintosha više nije imao flopi drajv. 

Kasnije su došli novi modeli, u raznim bojama, što je bilo uveliko kopirano ili pokušano da se kopira, sa FireWire portovima, tray loading opti─Źki drajv je zamenjen slot loading drajvom. Sve dok po─Źetkom 2002. godine iMac G3 nije zamenjen iMacom G4, popularno nazvanim "Lampa".


Mambo is Free Software released under the GNU/GPL License.