Par pitanja u vezi najjeftinijeg iMac-a.
Posted: 11 October 2013 09:35 PM
Member
RankRankRank
Total Posts:  98
Joined  2012-01-16

1. Može li neko da mi kaže nešto više o Intel Iris Pro grafici u odnosu na prošli model iMac-a (jačna u odnosu na integrisanu kao i u odnosu na neintegrisanu grafiku)?

2. Ako ne postoji u ovom osnovnom modelu neintegrisana grafika da li to znač da će prilikom reprodukcije Blu-ray filma preko programa Mac Blu-Ray player sav sadržaj ići preko procesora jer neće postojati hardverska akceleracija i koliko to može da zauzima % procesora (da se ne pregreva iMac ako se pusti film od oko 50Gb)?

3. postoji li mogućnost da se doda memorija (proširenje)?

4. Postoji li mogućnost da se zameni hard za ssd?

Unapred hvala!

Edit: za 3. i 4. nisam pitao za BTO varijantu nego kada kupim iMac da ga nadogradim kroz npr. četiri meseca…

Post edited by: Veselin, at: 2013/10/11 21:47

Profile

Posted: 11 October 2013 11:52 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

I ja sam se isto pitao i malo istrazivao te saznao da je Iris Pro dosta mocan cip. Naime u rangu je proslogodisnjeg modela nVidia 650M koji je bio u iMac-ovima i poseduje sve neophodne tehnologije za adekvatnu reprodukciju kako video materijala tako i 3D rada. Potrazi malo po netu i videces i sam 😊

Sto se tice ostalog svaka masina se moze otvorili ali je to kod novih iMac-ova veoma tesko i zeznuto koliko sam shvatio tako da sam ja odlucio da uzem BTO varijantu sa fusion drive-om. Da li gresim?

Profile

Posted: 12 October 2013 04:38 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Ne brini se ništa… svi trenutno aktuelni Core i3/i5/i7 procesori imaju integrisanu grafiku (to je ugrađeno u procesor)... čak i oni Core i3/i5/i7 procesori za računare koji imaju dodatnu grafičku imaju i integrisanu grafiku jer Intel ne proizvodi Core i3/i5/i7 procesore bez integrisane grafike. Tako da, bilo koji iMac da kupiš, naravno da će da ima bar integrisanu grafiku 😊

Što se Iris Pro grafike tiče, ona je jača nego Intel HD 5000 koju MacBook Air ima, a evo ti da vidiš koliko je grafika koju MacBook Air ima jaka: http://www.youtube.com/watch?v=LaqVGXuuWSQ

Čovek igra Crysis 3 (što je jedna od najzahtevnijih igrica danas) na MacBook Air… na iMacu bi radilo još bolje 😊

Što se upgradeovanja memorije i SSD-a tiče… može da se upgradeuje to, ali da bi se do unutrašnjih komponenti došlo na tom modelu iMaca, mora da mu se ekran ‘odlepi’ od ostatka kućišta i nakon upgradea ponovo da se lepo ‘zalepi’ odgovarajućim samolepljivim trakama kao što je fabrički zalepljen… nije mnogo komplikovano, samo je pipavo, a i potrebne su te trake… evo kako bi upgrade izgledao: http://www.youtube.com/watch?v=D8Tuq373wPs

To je u video klipu je prošlogodišnji model, ali bi slično bilo i za ovaj novi.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 12 October 2013 02:59 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  542
Joined  2007-10-25

Da graficka je totalno OK. Ali ipak valja napomenuti da je za svako ozbiljnije igranje igrica daleko, daleko pametnije uzeti PC. Mnogo jeftinije a daleko mocnije.

Dakle po meni ne treba se zaludjivati i igrati na iMac-u Crysis 3 osim ako to ne zelite da radite na pola rezolucije i na minimalnim detaljima i da lazete sebe kako sve to izgleda EXTRA… pa i tada je pitanje kako ce to ici. Da ne pominjem da je baza igara za MAc smesna u poredjenju one koja je dostupna na WIN masini. Pa ako vec igre treba terati preko bootcamp-a postavlje se pitanje cemo onda Mac. Dakle jednostavno nije to to, i koliko god voleli mi Mac-ove moramo priznati da jednostavno nisu igracke platforme.

Donekle je to i razumljivo jer kada turis u PC graficku koja sama trosi pola kilovata i ima kuler da ga komsija cuje jasno je ta to ne moze da se lako ubaci u iMac-a koji je na ivici debeo svega 5mm 😊

Sve ovo naravno vazi za okorele igrace… tu i tamo da se nesto zaigra i da se zazmuri na jedno oko, svaki Mac radi posao.

Profile