macbook air SSD (socket?) problem
Posted: 27 November 2013 08:59 AM
Member
RankRankRank
Total Posts:  87
Joined  2008-04-16

Pozdrav!

Potreban mi je savet u vezi sledećeg problema.
Izvinjavam se na dužini posta ali hoću da napišem sve detalje kako bi izbegli gubljenje bilo čjeg vremena na već pokrivene odgovore.

Macbook air 11’ 2011 - 64GB SSD.
Kupio sam veći SSD , OWC Aurora, 180GB, donela mi je prijateljica iz NY.
Instalirao ga (uz sve mere predostrožnosti i pažljivo rukovanje); radio super nekoliko meseci, i onda je počeo da koč sve dok nije ni sistem više hteo da bootuje, prikazujući ili folder sa znakom pitanja ili onaj stop logo..

Reinstaliram sistem, i to ‘from scratch’, na formatiran disk koristeći USB sa OS-om (tad je jos bio 10.8); ali i dalje čak i sa svežim sistemom koč i gubi mogućnost boota.

OK, zamenim ponovo module, vratim stock i sve radi. Pošto sam bio jako zauzet u tom periodu ostavio sam stock SSD neko vreme jer mi je laptop bio potreban.
međutim OWC se u eksternoj varijanti ponaša perfektno, nema errora, čak se i sistem diže s njega i radi normalno.
Tek juče uzmem da to još malo pogledam, isprobam boot sa eksternog SSD-a i zaključm da disk radi (disk utility nije našao nikakve greške) i vratim ga ponovo u laptop.
Opet ništa, problemi, bootuje jednom, zabode u toku rada i onda opet ne nalazi sistem.

U nedostatku strpljenja odlučm da se ni ne bakćem više i vratim ponovo stock modul unutra, međutim sada i on pravi probleme isto kao i OWC..

REZIME - i jedan i drugi SSD modul, kada su povezani interno ne bootuju i kada upalim disk util. u recovery modu daju greške i prijavljuju ‘volume could not be repaired, backup all data ... etc etc’
a kada su u external enclosure, ne daju disk util. greške i bootuju normalno sistem.

Dakle, faulty socket?
Kako pristupiti ovakvom problemu, da li ima nešto što mogu da probam sam i da li domaći serviseri tu mogu da pomognu (nemam predrasude samo nisam dobro informisan)? Da li ‘ÄŒišćenje’ konektora možda ima smisla i kako to izvesti?

Hvala unapred na svakom savetu!

Post edited by: thinker, at: 2013/11/27 09:01

Post edited by: thinker, at: 2013/11/27 15:04

Profile

Posted: 27 November 2013 05:29 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  249
Joined  2006-10-13

ja sam imao sličan problem ali ne na airu nego na imacu. Pošto čšćenje nije pomoglo onda je morala cela matična da se menja. Bio je pod apple care pa je sve prošlo glatko. Servis u Macoli ili iStyle mogu da pomognu. Samo, ako ti menjaju matičnu naglasi i proveri da li su ti flešovali serijski broj kompa. To bi morali da radi i sami ali ponekad zaborave.

Signature 

iMac9.1
MacBookAir mid 2010
iPodTouch 3rd gen.
iPhone 3GS 32 GB
iPhone 4s 16GB White
iPad 3 32GB WiFi +4G

Profile

Posted: 27 November 2013 05:29 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  249
Joined  2006-10-13

ja sam imao sličan problem ali ne na airu nego na imacu. Pošto čšćenje nije pomoglo onda je morala cela matična da se menja. Bio je pod apple care pa je sve prošlo glatko. Servis u Macoli ili iStyle mogu da pomognu. Samo, ako ti menjaju matičnu naglasi i proveri da li su ti flešovali serijski broj kompa. To bi morali da radi i sami ali ponekad zaborave.

Signature 

iMac9.1
MacBookAir mid 2010
iPodTouch 3rd gen.
iPhone 3GS 32 GB
iPhone 4s 16GB White
iPad 3 32GB WiFi +4G

Profile