Procena MacBook Pro 15’ mid 2012
Posted: 25 December 2013 05:17 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  7
Joined  2013-12-25

Pozdrav,

Imam MacBook Pro 15’ (non-retina); iz sredine 2012 - 2.6 Ghz i7 procesor, 8GB RAM-a, nVidia 650M 1GB DDR5.
Prezadovoljan sam zaista…jedini razlog zbog koga sam ga kupio tada jeste to sto Retina nije mogla da se nadogradi a bio je skuplji nego je sad tako da bih za konfiguraciju koju bih sad uzeo platio jedno 300-400 evra vise sto se ne isplati.

Takodje MBP je u mint stanju, od prvog dana u hardshell case-u, sa navlakom za tastaturu i na mStand-u (retko kad nosen/prenosen-cak i u kuci). Ima 2 SSD-a… Prvo je Toshiba Q series od 120Gb (kao sistemsi) i drugi SSD je Samsung 840 Evo (za sve ostalo).

Razmisljao sam da prodam ovaj MBP, i uzmem najnoviji 2.3 Ghz i7 Haswell, 16GB RAM-a, nVidia 750M 2GB DDR5 pa me zanima da cujem vase misljenje koja je realna cena koju mogu dobiti za njega? ne bih bas da ga dajem ispod cene ali ne bih ni da oderem nekog.

Uz njega dolazi originalna oprema i verovatno i 16GB RAM-a (ako ga do tad ne prodam)

Hvala unapred, pozdrav

Profile

Posted: 26 December 2013 02:07 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Po meni, danas za ovaj Macbook Pro kod nas možeš da dobiješ negde oko 1200-1300 eura ako ga prodaješ sa oba SSD-a i 16GB RAM-a.

Profile

Posted: 27 December 2013 10:05 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2013-12-25

Hvala na proceni. To je bila i neka moja pretpostavka stim sto je meni sa tom konfiguracijom 1300 minimum.

Par njih me je vec pitalo za opciju bez SSD-a, ali cisto da se zna da SSD nije opcija vec on ide uz MBP u svakom slucaju.

16GB RAMA stize veoma uskoro tako da sve dok legne na svoje mesto za prodaju bice do kraja upgrade-ovan.

Profile

Posted: 28 December 2013 10:10 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Znaš kako, potpuno te razumem za cifru, ali s obzirom da se retina model prodaje za 1600 evra, ganc nov, teško ćeš dobiti 1300, iako bih i ja stavio 1300 za početak, pa ćeš videti da li će se neko javiti.
Da vredi toliko, vredi, pogotovo sa oba SSD-a i 16GB RAM-a. Ali ćeš ipak na kraju videti kakva je situacija na tržištu i da li je neko spreman toliko da iskešira, pošto je u poslednje vreme uglavnom prisutna robna razmena.

Profile

Posted: 29 December 2013 01:46 AM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2013-12-25

Razumem i ja tebe sta hoces da kazes… Ja vise gledam sta je unutra nego da li je retina ili ne…

Takodje mi ide u korist sto ove sad nove retine koje ti pominjes od 1600 ne dolaze sa grafickom kartom…plus su osnovni model sa 2.0 procesorom i velika je razlika u ceni izmedju 2.0 i 2.6 😉

Mislim nije meni ni problem da zadrzim ovaj ...zato sad samo gledam da vidim koliko se otprilike ceni jer ipak dolazim u BG iz usa u aprillu pa ako odlucim da kupim najjacu retinu onda da uvaljam ovaj jer mi 2 nece trebati…

Hvala u svakom slucaju!  😊

Profile

Posted: 30 December 2013 02:19 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

vpetkovic wrote:

ove sad nove retine koje ti pominjes od 1600 ne dolaze sa grafickom kartom…plus su osnovni model sa 2.0 procesorom i velika je razlika u ceni izmedju 2.0 i 2.6

RingeRaja je najverovatnije mislio na prethodnu generaciju 15’’ MacBook Pro Retina laptopova, to jest na one koje imaju Ivy Bridge Core i7 na 2,4GHz i istu tu nVidia 650M grafiku koju tvoj MBP ima, pošto taj model po radnjama u Srbiji može da se nađe nov neotpakovan sa 2 godine garancije (u Srbiji je garanicja dve godine, to jest preko onih godinu dana internacionalne garancije koju daje Apple ima još dodatnih godinu dana koji važe na teritoriji Srbije) za oko 1600 evra (u Srbiji kada izađu novi modeli Macova, snize cene onih starijih da bi se lakše prodali, a ne povlače ih potpuno iz svih prodavnica kao u USA).

Što se ovih najnovijih Haswell MacBook Pro mašina tiče… ja sam se ranije bio dvoumio da li da kupim ‘klasični’ MBP od 15’’ sa hi-res ekranom i da kasnije ubacim dva SSD-a unutra (u RAID 0) ili da kupujem MacBook Pro Retina, ali kada su izašle ove nove MBP mašine oktobra i kada sam detaljnije istražio kakva je mašina novi MBP, odlučo sam se za Haswell MBP Retina.

To što ‘osnovni’ Haswell MBP od 15’’ nema dodatnu nVidia grafiku ne znač da mu je grafika slaba… Iris Pro grafika uopšte nije loša, čak ni u poređenju sa tom nVidia GT 650M grafikom koju pominješ ili GT 750M grafikom koju onaj skuplji MBP Retina sada ima.

Detaljnije o Iris Pro grafici sam pisao na: http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=101605&catid=15

Što se performansi procesora tiče, ne možeš samo gigaherce da porediš jer Ivy Bridge Core i7 na 2,6GHz nema iste performanse kao što bi Haswell Core i7 na 2,6GHz imao…

Kakve su performanse procesora u praksi mogu da se vide iz Geekbench 3 testova: http://browser.primatelabs.com/mac-benchmarks

Odaberi tamo ‘64-bit Multicore’ (jer su zahtevne aplikije na OS X uglavnom 64-bitne i koriste sva jezgra); pa uporedi…

Znač, tu može da se vidi da novi Late-2013 MBP Retina sa Haswell Core i7 na 2,0GHz dobija 12108 poena na tom testu, što je bolji rezultat od onoga što Early-2013 MBP Retina sa Ivy Bridge Core i7 na 2,4GHz dobija (taj MBP dobija 11956 poena); a Mid-2012 MBP Retina sa Ivy Bridge Core i7 na 2,6GHz tu dobija 12428 poena… znač, performanse koje Haswell Core i7 na 2,0GHz ima bi trebalo da budu otprilike negde između performansi Ivy Bridge Core i7 procesora na 2,4GHz i onog na 2,6GHz… uzgred… klasični Mid-2012 MBP sa Ivy Bridge Core i7 na 2,6GHz tu ima 12651 poena, ali taj model ima potpuno isti procesor kao i pomenuti Mid-2012 MBP Retina koji je na tom testu dobio 12428 poena, tako da je ta neka razlika u performansama na tom testu najverovatnije samo zbog toga što klasični MBP ne mora da tera aplikacije u Retina rezoluciji (koja je 4 puta veća od native rezolucije na klasičnom MBP laptopu).

E sad, ako bi ti prodavao taj klasični MBP, nema baš smisla da ga porediš sa najnovijim Haswell MBP Retina mašinama jer niti je taj klasični MBP nova mašina, niti ima Retina ekran, niti ima Thunderbolt 2, niti ima ovaj novi Wireless 802.11ac… jeste da si ugradio dva SSD-a, ali novi MBP ima PCIe SSD čje su performanse otprilike kao dva ‘normalna’ SSD-a u RAID 0 (imaš testove na YouTube da vidiš)... a i garancija uz novi MBP bi bila dve godine ako se kupuje u Srbiji.

Slažem se sa RingeRajom da bi neka realna cena bila oko 1200-1300 evra ako ga prodaješ sa oba SSD-a… jeste da onaj Early-2013 15’’ MacBook Pro Retina koji može da se nađe za oko 1600 evra ima nešto slabiji procesor od procesora koji taj klasični MBP ima (grafička kod tog modela je već poptuno ista kao ona koju taj tvoj klasični MBP ima, a takođe ima i SSD); ali trebalo bi uzeti u obzir i da ima Retina ekran i dve godine garancije… pogledaj, na primer, koliko košta Apple Care (koji produžava garanciju za dve godine) za MacBook Pro.

Naravno, želim ti sreću ako prodaješ taj klasični MBP i da dobiješ što više para, ali ti kažem šta bi realno mogao da očekuješ jer ako ti tražiš više nego što ostali traže za sličnu mašinu, ne znam koliko će ti biti lako da prodaš to… mada, možda bi mogao da dobiješ i više ako bi uz njega išlo i 16 GB RAM jer mu onda onaj Early-2013 15’’ MacBook Pro Retina od oko 1600 evra koji smo pomenuli ne bi bio ‘konkurencija’, pošto taj MBP od 1600 evra može da se kupi samo sa 8GB RAM i posle nema upgrade RAM memorije (ne postoji BTO opcija za te starije modele… BTO samo važi za trenutno aktuelne mašine); a ako bi neko hteo MBP Retina sa 16GB RAM, ili bi morao da naručuje neki BTO Haswell MBP (to bi već bilo preko 2000 evra) ili da kupuje neki od onih skupljih MBP Retina modela koji podrazumevano dolaze sa toliko RAM memorije (ali oni su još skuplji).

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 02 January 2014 09:03 PM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Joined  2013-12-25

Kapiram i ja da je mislio na predhodnu generaciju sa Ivy bridge-om…

Ali verujem da sam i ja pogresno shvacen sto se tice procesora… Iako nema preterane razlike sto se tice brzine ima razlike u ceni. Recimo 2.7 3720Q procesor je samo slabiji od za .1 od 2.8 3820Q procesora ali je oper razlika u ceni 300-400 dolara. Takodje prilicno si limitiran sto se tice rama na MBP tako da 16GB vs 8 za osnovni model je i dalje jako dobro…

Ja imam malo drugaciji kriterijum nego vecina ali opet mislim da GeekBench rezultati nisu toliko bitni koliko su bitne performanse u stvarnom radu.

Isto tako brzina ssd-a je neprimetna… vise oni nabudze informacije da ti misis kako je nesto zaista brze i bolje… Meni je bitno vreme za koje se boot-uje i novi SSD za koji kazes da ima performanse kao dva normalna u raid-u ne moze i dalje da ide toliko brze… Moj MBP je spreman za rad za samo 14.6s od pritiska dugmeta tako da .6 sek pa cak i sekunda nije bitna zaista… ali opet kapiram sta hoces da kazes… Bio iris ili ne jako dobar opet je integrisana graficka i veruj mi da iris moze sve ne bi oni ugradjivali nVidi-u…

ti si imao prilike da se odlucis za haswell i veruj mi i ja bih, ali tad zaista retina nije bila vredna par stotitna samo zbog ekrana po meni dok je haswell sasvim druga prica.

hvala u svakom slucaju na detaljnom postu…imam na umu sve sto si rekao…i definitivno se ugradjujem u taj cenovni rang koji ste predlozili 1200-1300 evra… u svakom slucaju nije hica nista ima vremena a i imam i zver tako da i da ga zadrzim nece biti tragedija… 😊

Profile