vpetkovic wrote:
ove sad nove retine koje ti pominjes od 1600 ne dolaze sa grafickom kartom…plus su osnovni model sa 2.0 procesorom i velika je razlika u ceni izmedju 2.0 i 2.6
RingeRaja je najverovatnije mislio na prethodnu generaciju 15’’ MacBook Pro Retina laptopova, to jest na one koje imaju Ivy Bridge Core i7 na 2,4GHz i istu tu nVidia 650M grafiku koju tvoj MBP ima, pošto taj model po radnjama u Srbiji može da se nađe nov neotpakovan sa 2 godine garancije (u Srbiji je garanicja dve godine, to jest preko onih godinu dana internacionalne garancije koju daje Apple ima još dodatnih godinu dana koji važe na teritoriji Srbije) za oko 1600 evra (u Srbiji kada izađu novi modeli Macova, snize cene onih starijih da bi se lakše prodali, a ne povlače ih potpuno iz svih prodavnica kao u USA).
Što se ovih najnovijih Haswell MacBook Pro mašina tiče… ja sam se ranije bio dvoumio da li da kupim ‘klasični’ MBP od 15’’ sa hi-res ekranom i da kasnije ubacim dva SSD-a unutra (u RAID 0) ili da kupujem MacBook Pro Retina, ali kada su izašle ove nove MBP mašine oktobra i kada sam detaljnije istražio kakva je mašina novi MBP, odlučo sam se za Haswell MBP Retina.
To što ‘osnovni’ Haswell MBP od 15’’ nema dodatnu nVidia grafiku ne znač da mu je grafika slaba… Iris Pro grafika uopšte nije loša, čak ni u poređenju sa tom nVidia GT 650M grafikom koju pominješ ili GT 750M grafikom koju onaj skuplji MBP Retina sada ima.
Detaljnije o Iris Pro grafici sam pisao na: http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=26&func=view&id=101605&catid=15
Što se performansi procesora tiče, ne možeš samo gigaherce da porediš jer Ivy Bridge Core i7 na 2,6GHz nema iste performanse kao što bi Haswell Core i7 na 2,6GHz imao…
Kakve su performanse procesora u praksi mogu da se vide iz Geekbench 3 testova: http://browser.primatelabs.com/mac-benchmarks
Odaberi tamo ‘64-bit Multicore’ (jer su zahtevne aplikije na OS X uglavnom 64-bitne i koriste sva jezgra); pa uporedi…
Znač, tu može da se vidi da novi Late-2013 MBP Retina sa Haswell Core i7 na 2,0GHz dobija 12108 poena na tom testu, što je bolji rezultat od onoga što Early-2013 MBP Retina sa Ivy Bridge Core i7 na 2,4GHz dobija (taj MBP dobija 11956 poena); a Mid-2012 MBP Retina sa Ivy Bridge Core i7 na 2,6GHz tu dobija 12428 poena… znač, performanse koje Haswell Core i7 na 2,0GHz ima bi trebalo da budu otprilike negde između performansi Ivy Bridge Core i7 procesora na 2,4GHz i onog na 2,6GHz… uzgred… klasični Mid-2012 MBP sa Ivy Bridge Core i7 na 2,6GHz tu ima 12651 poena, ali taj model ima potpuno isti procesor kao i pomenuti Mid-2012 MBP Retina koji je na tom testu dobio 12428 poena, tako da je ta neka razlika u performansama na tom testu najverovatnije samo zbog toga što klasični MBP ne mora da tera aplikacije u Retina rezoluciji (koja je 4 puta veća od native rezolucije na klasičnom MBP laptopu).
E sad, ako bi ti prodavao taj klasični MBP, nema baš smisla da ga porediš sa najnovijim Haswell MBP Retina mašinama jer niti je taj klasični MBP nova mašina, niti ima Retina ekran, niti ima Thunderbolt 2, niti ima ovaj novi Wireless 802.11ac… jeste da si ugradio dva SSD-a, ali novi MBP ima PCIe SSD čje su performanse otprilike kao dva ‘normalna’ SSD-a u RAID 0 (imaš testove na YouTube da vidiš)... a i garancija uz novi MBP bi bila dve godine ako se kupuje u Srbiji.
Slažem se sa RingeRajom da bi neka realna cena bila oko 1200-1300 evra ako ga prodaješ sa oba SSD-a… jeste da onaj Early-2013 15’’ MacBook Pro Retina koji može da se nađe za oko 1600 evra ima nešto slabiji procesor od procesora koji taj klasični MBP ima (grafička kod tog modela je već poptuno ista kao ona koju taj tvoj klasični MBP ima, a takođe ima i SSD); ali trebalo bi uzeti u obzir i da ima Retina ekran i dve godine garancije… pogledaj, na primer, koliko košta Apple Care (koji produžava garanciju za dve godine) za MacBook Pro.
Naravno, želim ti sreću ako prodaješ taj klasični MBP i da dobiješ što više para, ali ti kažem šta bi realno mogao da očekuješ jer ako ti tražiš više nego što ostali traže za sličnu mašinu, ne znam koliko će ti biti lako da prodaš to… mada, možda bi mogao da dobiješ i više ako bi uz njega išlo i 16 GB RAM jer mu onda onaj Early-2013 15’’ MacBook Pro Retina od oko 1600 evra koji smo pomenuli ne bi bio ‘konkurencija’, pošto taj MBP od 1600 evra može da se kupi samo sa 8GB RAM i posle nema upgrade RAM memorije (ne postoji BTO opcija za te starije modele… BTO samo važi za trenutno aktuelne mašine); a ako bi neko hteo MBP Retina sa 16GB RAM, ili bi morao da naručuje neki BTO Haswell MBP (to bi već bilo preko 2000 evra) ili da kupuje neki od onih skupljih MBP Retina modela koji podrazumevano dolaze sa toliko RAM memorije (ali oni su još skuplji).