Koji Mac da kupim?
Posted: 30 December 2013 01:10 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  19
Joined  2013-11-24

Pozdrav,
Razmišljam o kupovini Apple laptopa, ali budžet mi ne dozvoljava ove novije mašine, te sam stoga odlučo da kupim sebi neki malo stariji Mac. Zanima me da li se isplati kupovati neki C2D Apple laptop? Dali su C2D mašine u potpunosti prevaziđene? Razmišljam pre svega o belom unibody MacBooku ili onom Aluminijumskom MacBooku sa 2.4 GhZ procesorom, ili možda neki 13-inčni MacBook Pro, a razmišljam i o nekom starijem iMac-u od 20 inča. Planiram da potrošim oko 350-400 eura, što sam video da je na nekim forumima OK cena za C2D Mac. Pre svega sam u dilemi između Late 2008 Aluminum Macbooka i onog poslednjeg belog modela. Po benchmarkovima je beli model malo brži, ali mi se aluminijumski čni kao izdržljiviji, a i ima svetlecu tastaturu. Da li je primetna razlika prilikom rada? Ja inače ne bih igrao neke preterano zahtevne igre na njemu, ali bih voleo da iLife, Chrome i sl. rade bez kočenja. Za kraj, imate li možda neki drugi model da mi preporučte za te pare (može polovan naravno)?
Hvala unapred!

Profile

Posted: 30 December 2013 04:38 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

Teško je reći da li je dovoljan kada, osim za igrice, nisi naveo za šta bi ga koristio. Mislim da većina Core 2Duo mašina može da tera Mavericks, tj. najnoviju verziju operativnog sistema, tako da je daleko od toga da bude prevaziđen.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 December 2013 01:31 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Što tiče tvog pitanja ‘Dali su C2D mašine u potpunosti prevaziđene?’... to zavisi za šta ćeš da koristiš tu mašinu i koliko brzo hoćeš da mašina odradi nešto… na primer, ako planiraš da montiraaš neki Full HD video materijal, može to i na Core2Duo mašini, ali kad na kraju pustiš da se odradi encoding u H.264 format, biće potrebno znatno više vremena dok se encoding odradi nego da to radiš na nekoj novijoj mašini.

E sad, ako se Core2Duo mašina koristi za neke manje zahtevne aplikacije, onda mislim da ne bi još mogle da se otpišu kao ‘prevaziđene’ sve dok nove verzije OS X-a budu i njih podržavale…

Evo koje mašine OS X Mavericks podržava: http://www.apple.com/osx/specs/

iMac (Mid 2007 or newer)
MacBook (Late 2008 Aluminum, or Early 2009 or newer)
MacBook Pro (Mid/Late 2007 or newer)
Xserve (Early 2009)
MacBook Air (Late 2008 or newer)
Mac mini (Early 2009 or newer)
Mac Pro (Early 2008 or newer)

Što tiče toga da li da kupiš aluminijumski Late 2008 MacBook ili beli MacBook iz 2009… pa vidi koji ti više odgovara… beli ‘Unibody’ MacBookovi iz 2009. bi trebalo da imaju izdržljivije kućište od onih starijih belih MacBookova koji nisu bili ‘Unibody’, trackpad na tim belim ‘Unibody’ MacBookovima je valjda isto od stakla kao na onim aluminijumskim, a donja strana tog MacBooka je valjda od aluminijuma, samo što je obložen nečm da bude bele boje…

Evo pogledaj kako pomenuti MacBookovi izgledaju kada se kućište otvori…

Beli Unibody MacBook: http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+Unibody+Model+A1342+Teardown/1239

Aluminijumski MacBook: http://www.ifixit.com/Teardown/MacBook+Unibody+Model+A1278+Teardown/589

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 31 December 2013 10:26 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Prvo ‘stavi na papir’ da li hoćeš stoni računar ili prenosni pa da sužavamo izbor.

Lično ti savetujem da uzmeš prenosni B)

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 31 December 2013 10:55 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  249
Joined  2006-10-13

Darko Selaković wrote:

Lično ti savetujem da uzmeš prenosni B)

Šta misliš koja je velična najbolja? 13 ili 15’?

Ja sam navikao na desktopove ali više ne mogu da trpim ovaj problem sa prašinom u iMacovima i isto tako razmisaljam o novoj mašini. Komp mi služi u 85% slučajeva za kucanje teksta u Pagesu ili Wordu i prestalih 15% za net i torrente (:unsure:)
Nekako mi je laptop nezgodan za rad, mala radna površina i tastatura na kojoj ne mogu da kucam dugo i opusteno. Doduše mogu da povežem postojecu tastaturu i da radim, ali najveći mi je problem što sam navikao na velike radne površine (sada sam na imacu od 24’). Ali što više razmisljam dolazim do istog zaključka kao i ti. Jbš iMac za flekavim displayom ccc. Inače u svemu drugom mi je idealan. Gledao sam milion puta i 13cu i 15cu i naravno da mi više odgovora 15 barem na oko ali opet, imajući u vidu i prenosivost i sam rad, mislim da je 13ca idealna velična. Šta ti misliš?

Signature 

iMac9.1
MacBookAir mid 2010
iPodTouch 3rd gen.
iPhone 3GS 32 GB
iPhone 4s 16GB White
iPad 3 32GB WiFi +4G

Profile

Posted: 01 January 2014 12:09 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  19
Joined  2013-11-24

Hvala svima na brzim odgovorima, već sad mi je malo jasnije.
@madamov Ja nisam nikakav profesionalac, ali bih voleo da naučm malo više iMovie (već sam ga malo koristio) i možda Garageband i Photoshop (koji sam koristio na Windowsu) i slično, takvi programi bih voleo da mi rade bez većeg kočenja, a sem toga uglavnom bih išao na internet, gledao filmove, slušao muziku itd. Dakle, ne u profesionalne svrhe. Želim mašinu koja neće da mi se baguje i zapucava i da potraje, i da ne koč mnogo sam OS.
@Darko Selaković Mislim da bih pre uzeo sebi prenosni komp, jer sam dosta u pokretu a i nemam mnogo mesta u svom stanu, stoga bi možda još iMac došao u obzir jer je All In One, ali bolje laptop. Jedino što me brine je da li mi je ‘samo’ 13 inča dovoljno? Imam trenutno mali Lenovo netbook od 10.1 inča i vrlo mi je neprijatno da ga koristim svaki dan, pa ga na kraju prikljucim na monitor. Voleo bih da nemam takav problem sa svojim novim laptopom.
Ono što me je osnovno i zanimalo, da li je neko možda posedovao i late 2008 MacBook (aluminijumski, 2.4 ghz) i onaj poslednji beli MacBook(Mid 2010, 2.4 ghz)? Ako jeste, da li je beli model puno brži od aluminijumskog?
I samo one more question 😛 Da li se isplati štedeti malo više za neki C2D MBP od 13 inča? Da li je on puno kvalitetniji od ‘običnog’ MacBook-a?

Post edited by: superiska123, at: 2014/01/01 12:16

Profile

Posted: 01 January 2014 09:53 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

obican70 wrote:

Gledao sam milion puta i 13cu i 15cu i naravno da mi više odgovora 15 barem na oko ali opet, imajući u vidu i prenosivost i sam rad, mislim da je 13ca idealna velična.

Ja ti preporučujem 15’’ MBP… evo ja sam baš skoro prešao sa MacBooka od 13 inča na MBP od 15 inča i 15’’ ekran mi je udobniji za rad, pogotovo što je ekran viši za oko ceo jedan inč, mada mi za gledanje video sadržaja znač i to što je ekran širi za oko jedan inč (ali više mi visina ekrana znač)... i ne čni mi se kao da bi mi 15’’ MBP bio baš nešto naročto teže nositi nego neki 13’’ MacBook (kada sam otvorio kutiju sa 15’’ MBP, očekivao sam da će da bude veći jer mnogi pričaju tako kako im je 13’’ MacBook idealna velična, ali meni mi 15’’ MBP ne izgleda baš nešto veliko kada sklopljen laptop uzmem u ruke… mada, možda je zbog toga što ja imam velike ruke).

Što se radnog prostora na ekranu tiče, meni se ova ‘standardna’ Retina rezolucija (koja izgleda kao 1440x900 na 15’’ ekranu) nekako čni kao neki najbolji kompromis između prostora za rad i koliko je tekst na ekranu krupan i uglavnom tu rezoluciju koristim, ali ako ti za neku aplikaciju bude bilo potrebno više prostora, lako možeš da odabereš onu ‘looks like 1920x1200’ rezoluciju (ako se odlučš za MBP Retina); a onda na ekranu ima više radnog prostora (ako gledamo piksele) nego na nekom iMacu od 21’’ (jer 21’’ iMac ima 1920x1080 rezoluciju)...

superiska123 wrote:

Ja nisam nikakav profesionalac, ali bih voleo da naučm malo više iMovie (već sam ga malo koristio) i možda Garageband i Photoshop (koji sam koristio na Windowsu) i slično, takvi programi bih voleo da mi rade bez većeg kočenja

Vidi ovako… Ljudi su, na primer, i pre desektak godina radili video obradu na računarima koji su bili neuporedivo slabiji i od ovih današnjih i od tog MacBooka o kojem je reč... i moglo je i tada da se radi, ali je video materijal tada uglavnom bio u SD rezoluciji (kao sad na YouTube kad odabereš 360p) i na tadašnjim računarima (od pre desetak godina) se uglavnom radilo bez toga da imaš preview u realnom vremenu dok montiraš (nego edituješ, pa onda gledaš).

Na primer, taj MacBook iz 2008. godine bi mogao da se koristi za neku video obradu kakva 2008. nije smatrana baš nešto preterano mnogo zahtevnom… znač, trebalo bi da radi OK ako edituješ neki SD video materijal, ali za rad sa 4K video materijalom bi već bio spor.

Evo ti i da pogledaš koji Mac koliko poena dobija na Geekbench 3 testu: http://browser.primatelabs.com/mac-benchmarks

Klikni tamo na ‘64-bit multicore’ (jer su zahtevnije aplikacije na Mac obično 64-bitne i koriste sva jezgra); pa uporedi rezultate…

superiska123 wrote:

Ono što me je osnovno i zanimalo, da li je neko možda posedovao i late 2008 MacBook (aluminijumski, 2.4 ghz) i onaj poslednji beli MacBook(Mid 2010, 2.4 ghz)? Ako jeste, da li je beli model puno brži od aluminijumskog?

Evo specifikacije za oba…

Aluminijumski Late 2008 MacBook: http://www.everymac.com/systems/apple/macbook/specs/macbook-core-2-duo-2.4-aluminum-13-late-2008-unibody-specs.html

Beli Mid-2010 MacBook: http://www.everymac.com/systems/apple/macbook/specs/macbook-core-2-duo-2.4-white-13-polycarbonate-unibody-mid-2010-specs.html

Piše da oba imaju isti Core2Duo ‘Penryn’ procesor… tako da nikakve razlike u brzini procesora ne bi trebalo da bude…

Što se grafike tiče…

Evo za GeForce 9400M koju onaj aluminijumski MacBook iz 2008. ima: http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-9400M-G.11949.0.html
Evo i za GeForce 320M koju taj noviji beli MacBook iz 2010. ima: http://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-320M.28701.0.html

Uzgred… ne bi bilo loše da kasnije ubaciš neki SSD u MacBook umesto hard diska… SSD bi dosta ubzrao podizanje sistema, pokretanje aplikacija, kopiranje i učtavanje fajlova…

superiska123 wrote:

Jedino što me brine je da li mi je ‘samo’ 13 inča dovoljno? Imam trenutno mali Lenovo netbook od 10.1 inča i vrlo mi je neprijatno da ga koristim svaki dan

Pomenuti MacBook laptopovi imaju 1280x800 rezoluciju (odnos širine i visine je 16:10)... na PC laptopovima je neka ‘standardna’ rezolucija za 15’’ laptop 1366x768 (znač, ako gledamo piksele, neki prosečan 15’’ PC laptop bi imao malčce više radnog prostora od 13’’ MacBooka u širinu, ali bi u visinu 13’’ MacBook ustvari imao više radnog prostora)... tako da, na ekran 13’’ MacBook otprilike stane onoliko koliko bi na ekran nekog prosečnog 15’’ PC laptopa stalo. Klasični 15’’ MacBook Pro bi imao rezoluciju od 1440x900px (oni koji nisu ‘Retina’... 15’’ Retina bi imala 2880x1800 rezoluciju)... tako da, ako ti više odgovara 15’’ ekran sa 1440x900 rezolucijom, onda bi možda bolje bilo da kupiš neki stariji MacBook Pro.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 02 January 2014 10:11 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Iz ovoga što si naveo, tebi bi najviše, osim po ceni, odgovarao Retina MBP 13’, tako mi se čni.

Po pitanju prostora u stanu, ne zaboravite da flat TV može da bude odličan monitor rezolucije 1920x1080, ja kada moram da čuvam klinca u stanu i ne mogu da se spustim u office, radim na miniju povezanom na TV u spavaćoj sobi (laptop spustim negde u stanu, povežem na WiFi pa ono što moram na njemu da uradim radim kroz Apple Remote Desktop).

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 04 January 2014 06:30 PM   [ # 8 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  98
Joined  2012-01-16

madamov wrote:

Po pitanju prostora u stanu, ne zaboravite da flat TV može da bude odličan monitor rezolucije 1920x1080, ja kada moram da čuvam klinca u stanu i ne mogu da se spustim u office, radim na miniju povezanom na TV u spavaćoj sobi.

Koji tv je u pitanju (ako može i tačna oznaka)?

Profile

Posted: 06 January 2014 09:41 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

LG od 32’ kupljen pre nekih godinu i po dana, LED, ne znam tačnu oznaku. Važno je da je Full HD, povezan HDMI kablom i MiniDisplay port adapterom.

Signature 

Profile