Je l’ si ti to ostavio laptop uključen i nastavio da ga koristiš kao i obično nakon što ti se limunada prosula? Vidim kažeš da su tasteri imali sve sporiji odziv nakon što si ti se prosula limunada.
Vidi ovako… Kada se prospe nešto na laptop, odmah bi trebalo da se laptop što brže okrene naopako (vodeći računa na koju stranu se tečnost sliva, da ne bi otišla unuta) i odmah da se isključ, a zatim da se tako okrenut bez zaklapanja ostavi da stoji na načemu što bi dozvolilo protok vazduha ispod (znač, ne samo na neki peškir, nego na neko postolje za laptop ili ako neko nema postolje, mogle bi da se stave dve knjige sa strane da drže tatstaturu u vazduhu)... i ne bi bilo loše i da se sušenje pripomogne fenom za kosu, ali da se pazi da fen nije previše blizu i da ne duva sve u jedno mesto (da se nešto ne bi previše ugrejalo)... ako se to ne uradi odmah, povećava se rizik da tečnost prodre dublje u laptop i da napravi kratak spoj negde.
Što se tiče tih tastera koji ti ne rade sada… možda da probaš da prosušiš tastaturu fenom za kosu (ne moraš sada da okrećeš laptop naopako ako već nisi to uradio do sada) i da ostaviš laptop da stoji bar nekoliko sati u toploj sobi da se prosuši (ne negde gde je previše toplo… ako je uključen laptop, ne bi trebalo da stoji na većoj temperaturi od 35 stepeni duže vreme, a ako je isključen, onda može i do 45 C da bude temperatura… znač, ne bi trebalo da se suši blizu neke grejalice)... ako je ulepljeno od šećera, onda ćeš ili morati da menjaš tastaturu ili da nađeš nekog da to otvori i da je očsti alkoholom.
Uzgred… vidi da nabaviš neku zaštitu za tastaturu kao što je Moshi ClearGuard ili nešto slično… a ne bi bilo loše i neko postolje za laptop da nabaviš, da laptop bude uzdignut od površine stola (što je višlje postolje, to bi se više smanjila mogućnost da se neki sok iz neke čaše na stolu prolije po laptopu ako slučajno oboriš čašu).