Nekoliko iMac pitanja…
Posted: 16 April 2014 12:23 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2014-04-16

Imam nekoliko pitanja pa ako ima neko malo vremena da izdvoji i da mi pomogne:

(pišem samo o osnovnom modelu Haswell sa Iris grafikom)

1. Da li se očekuje novi iMac (nešto čtam na netu da se očekuje jeftiniji iMac, koliko ima istine u tome)?

2. Videh u Macoli da košta 161.990,00 dinara. Da li može da se dobije neki studentski popust ili je već na popustu ovaj model?

3. Da li ovaj model ima problema sa prašinom? Ako ima (video sam na Youtube-u da se teško odlepljuje/zalepljuje) da li to može da se sredi u servisu tako da nema vidljivih tragova servisiranja?

4. Da li može (ako se pokvari neka komponenta ili se pojavi problem sa prašinom ako je pod 3. potvrdan odgovor) da se donese u servis SSD ( Samsung 256 GB ) i da se stavi u iMac umesto 1 TB ‘klasičnog’ hard diska ili je taj hard u iMac-u ‘zalemljen’ odnostno postavljen tako da ne može da se zameni?

(koristim SSD od kada se pojavio i do sada sam ih par promenio, trenutno koristim Samsung i smorilo bi me čekanje kod otvaranja programa, duže reinstalacije sistema, dužeg instaliranja programa i svega ostalog gde klasičan hard usporava sistem toliko da se čovek oseća kao da vozi traktor umesto automobila… SSD, hladan, nečujan, brz a Apple i dalje ubacuje klasičan hard)

5. Imam Mac mini i Apple tastaturu i trekped. Mini će ići bratu. Tastaturu i trekped ću koristiti uz iMac (ukoliko se odlučm za kupovinu). Da li smeju da se prodaju tastatura i magični koji se dobijaju uz iMac (pitam zbog kasnije reklamacije, servisa… dok je iMac pod garancijom)?

Da napomenem da me BTO ne zanima pošto ne volim da čekam a i nisam finansijski potkovan da bih mogao sebi da priuštim jaču/bržu konfu. Neintegrisana grafika mi ne treba pošto se ne bavim nikakvom obradom/renderom… Od zahtevnijih programa koristim samo Logic (ništa profi).

Hvala!

Post edited by: Pepa, at: 2014/04/16 12:27

Profile

Posted: 17 April 2014 01:06 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

1. Pa iMac je relativno skoro upgradeovan i sadašnji modeli imaju Haswell procesore i ovaj novi 802.11ac Wireless… možda na leto bude neki manji upgrade procesora, nakon što Intel izbaci novije Haswell procesore u maju (mada ti noviji Haswell procesori neće biti baš nešto mnogo jač od sadašnjih… možda bude neka mala razlika, ‘za dlaku’ što bi se reklo); a možda i odluče da čekaju Broadwell procesore, pa upgrade bude krajem godine ili početkom 2015.

2. Cene Macova u radnjama su bez popusta… studenti imaju pravo na popust 5% kada kupuju nove Macove.

3. Ekran je laminiran na staklo (fabrički zalepljen celom svojom površinom)... tako da mi ne zvuč baš uverljivo da prašina može da se zavuče između… to što su nekima ekrani zaprljani je možda samo na površini stakla… evo baš sam sad uzeo da pogledam šta pišu ljudi o tome i vidim da je neko na MacRumors forumu prvo pisao kako ima neko zaprljanje na ekranu za koje misli da je ispod stakla, pa se posle ispostavilo da se to zaprljanje skinulo kada je staklo obrisao sretstvom za čšćenje ekrana.

4. Ni jedan Mac nema ‘zalemljen’ hard disk ili SSD… svaki može da se promeni u servisu… samo ne znam da li će u zvaničnom servisu hteti da ugrađuju 3rd party SSD-ove.

5. To najbolje pitaj u radnji gde kupuješ... mada mislim da nema potrebe da ti traže da u slučaju servisiranja računara donosiš i periferije ako su one ispravne.

Što se Iris Pro grafike tiče… prema benchmarkovima koje sam video na Internetu, Iris Pro grafika koju najjeftiniji iMac ima bi za OpenCL (znač za programe poput Final Cut Pro, Aperture i slično) trebalo da bude bolja čak i od one Nvidia GeForce GTX 775MX grafike koju onaj skuplji 27’’ iMac ima, ali za igrice bi GeForce GTX 775MX bila dosta jača jer je to gramerska grafika i optimizovana je prvenstveno za igrice.

Post edited by: indijanac, at: 2014/04/17 01:08

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 17 April 2014 10:12 AM   [ # 2 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Samo da napomenem nešto vezano za ekran. Nikad nije bilo problema sa prašinom između displeja i stakla, već sa prašinom koja ulazi u sam displej. To što je staklo (ne ekran) zalepljeno za aluminijum na novijim ajmekovima, nema nikakve veze sa time da li će ući prašina u displej. Onaj ko je rastavljao - čstio starije ajmekove zna o čemu pričam.

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 17 April 2014 12:39 PM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2014-04-16

Off topic: Glupo mi je da posle svakog odgovorenog posta pišem hvala, hvala, hvala… Da li ima negde da se klikne na ‘Like’ ili tome slično pošto do sada nisam primetio?

On topic: Zaboravio sam da pitam da li može i koliko košta da se garancija produži na tri godine?

Profile

Posted: 19 April 2014 06:25 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  249
Joined  2006-10-13

cika_kosta wrote:

Samo da napomenem nešto vezano za ekran. Nikad nije bilo problema sa prašinom između displeja i stakla, već sa prašinom koja ulazi u sam displej. To što je staklo (ne ekran) zalepljeno za aluminijum na novijim ajmekovima, nema nikakve veze sa time da li će ući prašina u displej. Onaj ko je rastavljao - čstio starije ajmekove zna o čemu pričam.

I šta je odgovor na kraju čkaKosta ))

Ja sam ovo pitao pre par meseci ali nisam dobio odgovor

Imaju li novi iMekovi probleme sa prašinom u displaju?

Signature 

iMac9.1
MacBookAir mid 2010
iPodTouch 3rd gen.
iPhone 3GS 32 GB
iPhone 4s 16GB White
iPad 3 32GB WiFi +4G

Profile

Posted: 19 April 2014 07:00 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

Da, na zalost imaju i dalje, znam nekoliko slucajeva da su ljudi imali problem, dobra stvar (sreca u nesreci) je da su ovaj put izgleda spremni za ovo (apple servis) i menjaju displaj u roku 2-3 dana. Bar je tako bilo u nekoliko slucajeva.

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile

Posted: 19 April 2014 07:05 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

1. JEftinije zaboravi.

2. Mozes uvek dobiti popust, probaj biti uporan, pa da vidis koju cenu mozes postici 😊

3. I dalje ima problem, kod nas je garancija 2 god. za razliku od ostalih zemalja, pa je to donekle podnosljivo.

4. Moze uvek da se zameni, takvu intervenciju ces u zvanicnom servisu platiti 7-8k din. Mozes obaviti i u nekod drugom servisu ali to ne preporucujem ukoliko taj neko nije vican i obavezno mora da ima iskustva sa Apple masinama. Preporuka za Macolu, mozda dobijes i popust ako se pozoves na SMUG.

5. mozes da prodas, to ih ne zanima

Signature 

 http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu 

Profile