1 2 > 
1 of 2
Pomoc - crni macbook ne primecuje novi hard disk
Posted: 05 June 2014 09:49 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

Rikno mi je hard disk. Vec dugo je imao neke probleme, stucao je, i pre nekoliko dana je odlucio da me pozdravi poslednjom lopticom sa plaze.
Ne znam ni kad sam to stavio, ali sam na njemu imao neku particiju sa nekim programima za popravljanje stvari, i otvorio sam disk utility. Samo je konstatovao da je vreme da kupim novi hard disk.
Otisao sam u prvu prodavnicu i kupio prvi hard disk na koji sam naisao. WD5000LPVX neki vestern didzital od 500 giga. I jos me pita covek da li sam siguran da moj laptop moze to da svari, jer je dosta star, i ja reko - pa verovatno moze.
Nakon pola sata otvaranja laptopa i rasrafljivanja sa nozicem krkno sam unutra novi hard disk, ukljucio komp i potero instalaciju za snow leopard sa fleskice. Ali, komp ne reaguje na novi hard disk. Kao da ga nema. Instalacija me pita gde da instalira, a od ponudjenih odgovora - nista. Disk utility vidi samo fleskicu i citac cd-ova.
Tako da sam sad u malom problemu. Da li ima neko neki predlog ?
Prvo sto mi je palo na pamet je da mi mozda komp ne podrzava ovaj hard disk, tj da ne moze da cita 500GB. Trazio sam informacije po internetu i ne mogu nista da nadjem, al sam nailazio na ljude koji na slicnim samo belim mekbukovima imaju hard diskove od po 500 giga i vise.

Bilo kakvi odgovori su dobrodosli.

Profile

Posted: 06 June 2014 08:42 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7597
Joined  2005-04-28

Do velične diska sigurno nije. Imaš li bilo kakav drugi hard disk da probaš? Možda je taj novi pokvaren, ko zna.

Ako dolaziš sutra na sastanak možemo da probamo da ubacimo jedan moj disk iz eksternog kućišta.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 June 2014 05:08 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-05-26

Nazalost nisam u Beogradu tako da ne mogu da dodjem. Provericu danas u prodavnici da nije ovaj pokvaren.
Hvala

Profile

Posted: 06 June 2014 10:18 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Tražio sam na Google da vidim ako mogu da nađem nešto što bi ti možda pomoglo i vidim na MacRumors forumu da je neko napisao da je kupio novi hard disk tako, ali da je taj novi hard disk bio tanji od starog, pa nisu lepo legli kontakti kada je ubacio… i kaže da je zalepio nešto na hard disk i onda ponovo ubacio i da su tad kontakti legli… isto na MacRumors sa video da je neko pisao da neki stariji iMac nije hteo da mu prepozna hard disk koji još nije bio formatiran, ali da je proradilo kada ga je na nekoj drugoj mašini preformatirao (kaže da ga je ubacio u neki PC što je imao) i ponovo ubacio u iMac, mada mi to već ne zvuč kao da bi mogao da bude razlog zašto Mac ne bi prepoznao hard disk ako i ne ‘zavrti’ kada uključš mašinu.

Post edited by: indijanac, at: 2014/06/06 22:32

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 06 June 2014 10:59 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-05-26

indijanac wrote:

isto na MacRumors sa video da je neko pisao da neki stariji iMac nije hteo da mu prepozna hard disk koji još nije bio formatiran, ali da je proradilo kada ga je na nekoj drugoj mašini preformatirao (kaže da ga je ubacio u neki PC što je imao) i ponovo ubacio u iMac, mada mi to već ne zvuč kao da bi mogao da bude razlog zašto Mac ne bi prepoznao hard disk ako i ne ‘zavrti’ kada uključš mašinu.<br><br>Post edited by: indijanac, at: 2014/06/06 22:32

Evo ponosno javljam da pisem sa svog kompjutera 😊
Upravo to je bio problem. Odneo sam ga nazad u prodavnicu, disk nije imao problema, i zamolio sam coveka koji radi da mi ga formatira. On je to uradio, formatirao ga je, ali za windows. Nakon toga sam ga stavio nazad u komp, i ovaj put ga je primetio. Formatirao sam ga, instalirao snow leopard i leti ko zmaj.

Inace kad sam vec tu imam jos par pitanja.
Ovaj komp ima oko 7 godina, baterija mi je riknula, i trebao bih da uzmem novu (vec godinama). Isplati li se kupovati kineske baterije preko ebay-a ? Tipa ovo . Jer mi je receno da nove kostaju 140€, a meni se toliko ne daje. Preko 40 ne bih davao iskreno.
Druga stvar je sto evo npr sad otvorim fejsbuk, i pojavi mi se loptica za plazu. Na milisekund, al se za ovih sat vremena koriscenja pojavila dva tri puta. Na kratko. Nadam se da nece postati cesci problem, jer sam bio uveren da je to do starog diska. Ima li nade da se nekako ‘osvezi’ komp, znam da je star, ali mi se novi ne kupuje. I dalje sam na osnovnoj verziji sneznog leoparda, unapredicu ga kad budem za nekim brzim internetom, mozda je malo i do toga. Al i dalje komp krcka iznutra. Pusta neke krckajuce zvuke (kao krčkati, a ne krckati, al u suštini nije daleko od toga) koje je vec godinama pustao, ali sam se ja navikao na to.
I za kraj - isplati li se kupovati SSD za ovu masinu ? Neki mali, a ovaj sto sam sad kupio da koristim kao eksterni i tu stavljam fajlove. Ovako makar ne moram da nosim kompjuter sa sobom kad se vracam kuci. Ali ovo mi i nije toliko vazno, nego ja cim krenem da se bavim kompjuterom odmah se napalim pa bih sve najbolje strpao u njega, al nema se para. Cisto pitam radi radoznalosti.

Hvala svima na odgovorima !

Profile

Posted: 07 June 2014 12:01 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

To što krčka može biti ventilator, jer osim diska i ventilatora nema pokretnih dijelova, ako se izuzme DVD uređaj, tako da bi trebalo pogledati ventilator, očstiti ga i eventualno zamijeniti ili podmazati. Barem bi ja tako uradio za mašinu staru toliko godina.

Što se SSD-a tiče, taj MB ima SATA2 kontroler, što ga u ovom trenutku čni pomalo ‘nesretnim’ rješenjem. Nesretnim iz razloga:
- starosti sa jedne strane,
- pitanja kompatibilnosti sa trenutnom ponudom SSD-eva sa druge strane (iako svi trebaju da podržavaju i SATA2 standard, pored trenutno aktuelnog SATA3 standarda, praksa pokazuje da to nije uvijek istina i da postoje određeni problemi u kompatibilnosti sa starijim kontrolerima na pločama, pa neće uvijek diskovi da rade u SATA2 režimu) i
- apsolutnim ograničenjem brzine na ‘samo’ 275 MB/s; samo je iz razloga što im je brzinu uglavnom dupla (550 MB/s) na SATA3 kontroleru.

Nije svejedno ni koji SSD ćeš da uzmeš, jer je to postala već nauka između kontrolera na istima, njihovih optimizacija i još nekih drugih parametara (funkcionisanje TRIM-a i GC-a, prvenstveno). Ono što se izdvojilo od diskova dostupnih na (našem) tržištu je Intel, Crucial/Micron C300/M4/M500, Samsung 830/840 Pro/Evo, Kingston Hyper X 3k/5k, Patriot Pyro. Sve ostalo je pitanje kontrolera, firmvera, funkcionisanja GC/TRIM-a, …

Jedno je sigurno, sa SSD-em se ne možeš prevariti, jer će mašina da poleti, udahnućeš joj novi život i koristiti je još neko vrijeme duže nego sa običnih hardom. Možeš ovdje da kontaktiraš Ferenc-a i uzmeš od njega adapter, pa da na mjesto DVD-a ubaciš postojeći hard, a na mjesto harda da staviš SSD. Tako ćeš da imaš brzinu za sistem i aplikacije na SSD-u i prostor za fajlove na hardu.

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 07 June 2014 01:07 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Ako taj MacBook ima 7 godina, onda mislim da ti je bolje da uzmeš neki malo noviji (polovan); da može da tera OS X Yosemite, umesto što bi ulagao u taj MacBook…

Kad aplikacije najesen počnu da prelaze na Swift, verovatno će mnoge od njih prestati da podržavaju starije verzije OS X-a… moguće je čak i da će mnoge aplikacije da prestanu da podržavaju Mavericks.

Za Yosemite bi trebalo da zvanično budu podržane sledeće mašine:

Mac mini: Early 2009 or newer.
iMac: Mid 2007 or newer.
Mac Pro: Early 2008 or newer.
MacBook: Later 2008 Aluminum or early 2009 or newer.
MacBook Air: Late 2008 or newer.
MacBook Pro: Mid/Late 2007 or newer.
Xserve: Early 2009.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 07 June 2014 09:16 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Starije aplikacije neće prelaziti na Swift jer to podrazumeva da se napišu nanovo. Obje tive ? će biti podržan paralelno sa Swiftom barem desetak godina, ako ne i zauvek.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 07 June 2014 10:04 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2279
Joined  2010-04-06

trebalo bi da imas bar 2GB u toj masini da radi sve glatko , ako se ponekad i pojavi loptica nista strasno, koristi ga dok ti zavrsava posao koji radis. Nisi rekao koji je CPU? Ako je Snow Leopard instaliran radice sve glatko, za Lion itd…nisam siguran da ce biti glatko.

Signature 

&#63743; http://www.idoktor.biz Servis i prodaja Apple uredjaja u Novom Sadu &#63743;

Profile

Posted: 07 June 2014 02:07 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

@madamov wrote
Ali Apple je najavio da će developeri moći postepeno da prelaze na Swift, to jest da će u postojeće Objective-C aplikacije moći da ubacuju Swift kôd…

Edit: Gledao sam nešto na Internetu i izgleda da ipak ima nade da će aplikacije koje sadrže Swift kôd da rade i na Mavericksu, ako developeri ne koriste neke API-je kojih nema na starijim verzijama OS X-a… vidim kažu neki da su probali da neke aplikacije pisane u Swiftu pokrenu na Mavericks i da to radi.

Što se Objective-C tiče… jeste da će Objective-C da ostane podržan, ali neće svi developeri da nastave da pišu aplikacije koje će biti kompatibilne i sa starijim verzijama OS X-a… verovatno ima puno developera koji će vrlo brzo da prihvate prihvate najnovije stvari iz Yosemite.

Na primer, za Pixelmator sam skoro potpuno siguran da će bar delimično da počne da prelazi na Swift i da će da prilagode Pixelmator za Yosemite (obzirom šta su pisali na blogu)... i pretpostavljam da će sledeća verzija Pixelmatora samo na Yosemite da radi, kao ova trenutno aktuelna verzija što samo na Mavericksu radi.

Naravno, uvek možeš da nastaviš da koristiš stare verzije aplikacija i da ne updateuješ kad izađu nove, ali mislim da je bolje kada je sve uredno updateovano.

Post edited by: indijanac, at: 2014/06/07 20:28

Signature 

Profile

Posted: 08 June 2014 09:43 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-05-26

boze napisao sam kilo teksta i nestade. ne znam sta bi, postovao sam a ne vidi se nista.

Joooj stvarno me mrzi sve da pisem ponovo, tako da cu da skratim.
@djole - videcu da produvam malo taj ventilator, a za ssd cu da razmislim ako oko leta ako skupim neki dinar. Hvala!

@indijanac - yosemite mi nije problem jer mi treba manje vise samo latex,safari,itunes i skype. a i kad bih kupovao nesto novo verovatno bih uzeo neki windows laptop, mozda cak i onaj surface tablet.

@idoktor - imam 2 giga rama i 2,4ghz core 2 duo. snow leopard tera lepo, lopticu nisam video ponovo za ovaj dan dva. Ranije sam na ovoj masini imao liona, ali je stekao pa sam se spustio na snow leopard. E sad mozda je stekao zbog toga sto je hard disk bio na samrti, pa se popravio jer sam ga defragmentovao pred instalaciju snow leoparda, al sa druge strane mozda i ne. U sustini lion mi ni ne treba, tako da cu ostati na snow leopardu.

hvala svima !

Nego za bateriju, jel mislite da se isplati kupovati kinesku bateriju sa ebay-a?  Za novu mi se ne daju pare, al se plasim da mi ove kineske ne iscure ili da mi nekako ne pokvare kompjuter.

Post edited by: kolja, at: 2014/06/08 21:57

Profile

Posted: 09 June 2014 02:52 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Nesto sajt nije u redu izgleda… nekoliko puta pokusavam da ti odgovorim (da editujem istu poruku); al’ nije htelo… samo izadje prazna poruka…

Sad mi je palo na pamet da probam da napisem bez nasih slova ako je neki problem sa encodingom mozda… pa da vidim da l’ ce da proradi.

Post edited by: indijanac, at: 2014/06/09 04:24

Signature 

Profile

Posted: 09 June 2014 04:14 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Definitivno sajt nesto nije u redu… nece da izadje poruka ako se koriste nasa slova, a hoce ako se koriste samo ASCII znaci.

Uzgred… da dodam sada za bateriju ovo sto sam hteo da ti kazem…

Litijumske baterije mogu da budu vrlo opasne ako imaju neku fabricku gresku ili ako su negde fizicki ostecene, tako da mislim da se ne isplati rizikovati sa jeftinim litijumskim baterijama sa e-baya.

Ne samo sto bi losa litijumska baterija mogla da pokvari laptop ako bi se desilo da pukne baterija, nego bi takva baterija mogla i pozar da napravi koji ne bi smeo vodom da se gasi i zbog struje i zbog reakcije litijuma sa vodom, a i gasovi koji bi mogli da izadju iz litijumske baterije ako pukne bi mogli da budu vrlo opasni po zdravlje ako soba nije dobro provetrena.

Preko e-baya ne bih kupovao ni koriscenu original bateriju jer ima svakakvih ljudi… gledao sam na YouTube i da su neki busili stare originalne litijumske baterije koje su pocele da se duju i nastavljali da ih koriste u laptopu kad su ih ‘izduvali’, sto nikako ne bi trebalo raditi, bez obzira koliko neko da nema pare za novu bateriju jer je vrlo rizicno koristiti litijumsku bateriju koja je negde fizicki ostecena. Bolje ne koristiti neispravnu bateriju uopste, nego rizikovati sa ostecenom baterijom.

Originalne baterije su napravljene tako da mogu da se naduju ako gasovi u njima pocnu da se nakupljaju, bas zato da bi se smanjila mogucnost da ti gasovi izadju napolje i da vlaga ne bi usla u bateriju jer litijum ne sme da dodje u kontakt sa vlagom.

Meni kad je baterija na starom MacBooku pocela da se duje, izvadio sam i nastavio da koristim laptop na punjacu bez baterije jer sam ionako planirao da kupujem novi laptop.

Ako moze da se nadje neki stvarno pouzdan servis, da zameni celije baterije koje su prestale da rade i da stavi kvalitetne i proverene celije, to bi mozda bilo resenje, ako se sve odradi kvalitetno.

Post edited by: indijanac, at: 2014/06/09 05:26

Signature 

Profile

Posted: 09 June 2014 08:34 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

indijanac wrote:

Nesto sajt nije u redu izgleda… nekoliko puta pokusavam da ti odgovorim (da editujem istu poruku); al’ nije htelo… samo izadje prazna poruka…

Sad mi je palo na pamet da probam da napisem bez nasih slova ako je neki problem sa encodingom mozda… pa da vidim da l’ ce da proradi.<br><br>Post edited by: indijanac, at: 2014/06/09 04:24

I meni se desilo, zovem mmxa da vidim kako je podesio MySQL, deluje mi kao problem sa bazom.

Signature 

Profile

Posted: 09 June 2014 09:12 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  259
Joined  2010-07-21

proguta mi baza postove
😊
Ukratko, eBay baterija je lutrija. Vise se isplati kupovina nove, ako ne planiras u skorije vreme nov racunar, i ako ovaj inace radi posao za sta god ga koristis. I ja sam u slicnoj situaciji sa belim MB iz 2007 pa uskoro stize nova baterija.

Post edited by: mishaerror, at: 2014/06/09 09:15

Post edited by: mishaerror, at: 2014/06/09 09:21

Signature 

Eager to learn

Profile

Posted: 10 June 2014 10:27 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Odakle narucujes bateriju?

Signature