Dilema oko kupovine
Posted: 06 August 2014 03:13 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  48
Joined  2010-01-05

Sredinom narednog meseca bi trebalo da kupim novi macbook pro 15 i imam dilemu koji od dva modela koji se mogu naci kod nas u radnjama da kupim.

Racunar koristim za net, slusanje muzike, light obrada fotografija i java development. Racunar nameravam da zadrzim kod sebe 4-5 godina.

U principu mi 512GB zavrsava posao - instalacija OS-a, aplikacija, muzika i fotografije i ‘licni’ fajlovi. Plus imam i jedan eksterni HDD od 2TB za Time Machine i video fajlove. Tako da mi bolja konfiguracija (i7-2.5…) u potpunosti zavrsava posao, plus mi je to prilicno portabilno resenje. Medjutim, malo me brine duzina veka SSD-a. Posto cu svakodnevno imati dosta pristupa disku - slusanje muzike, kompajliranje koda itd. Zato se razmisljam da li je mozda pametnije uzeti slabiju konfiguraciju (i7 - 2.2…) i za razliku u novcu uzeti neki eksterni SSD sa TB portom. Tada je razlika u ceni manja, ali ako mi taj eksterni SSD rikne (na njemu bih onda drzao sve podatke izuzev OS-a i instalacije aplikacija) lakse i jeftinije mi je da samo njega zamenim posto nisam siguran da li je uopste moguce u nasem servisu zameniti PCIe SSD? Ali sa druge strane za relativno malu razliku u ceni kupujem racunar sa manjim diskom, sa malo sporijim procesorom i bez diskretne graficke kartice. Plus tada, kada god nosim laptop negde morao bih da nosim i taj eksterni SSD?

Unapred zahvalan svima na pomoci.

Profile

Posted: 06 August 2014 05:24 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Sto se tice duzine ssd-a tu mozes slobodno da se otelis(dobijes tele umjesto celjadeta ;] ). Ja sam svoja prva dva ‘silovao’dvije godine i krajnje sam se razocarao….nisam presao ni polovinu !!!
No ako ti je trim ukljucen onda ce jos mnogo duze da potraje.
Zapravo realno ce prije biti da ces kupiti noviji odnosno veci ssd nego sto ce ti poci za rukom da ga potrosis !!!!

Iz iskustva ‘dobro’ bi bilo da backup-ujes i taj ext.ssd jer postoji pogucnost da se nesko ‘pokarabesa’ tipa file sys itd. Svakako dijelim misljenje da uzmes ext. TB kuciste jer je TB native sata. A to znaci da mozes da kontrolises fizicko stanje ssd-a preko TBa. Preko firewire-a i usb-a to nije moguce. Sto znaci da moras da ga stavljas u lap(ako si u mogucnosti-stariji modeli samo).

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 06 August 2014 06:25 PM   [ # 2 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-01-05

Ma meni je tu najveci issue sta ako mi otkaze ssd u laptopu - da li ga je moguce zameniti. Jer mi je totalno bezveze da dam 2800 evra za racunar, otkaze ssd I to je to. Onda mi je bola varijanta kupiti jeftiniji racunar I ext ssd. Inace je sa stanovista ukupno date sume u startu bolja kupovina jace rMbp 15 konfiguracije.

Profile

Posted: 06 August 2014 08:52 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

Ako ti se pokvari SSD u garanciji, sigurno može da se zameni u servisu, ne vidim zašto ne bi moglo. Zato je bolje da planiraš da kupiš AppleCare.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 06 August 2014 09:52 PM   [ # 4 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-01-05

@madamov
Verovatno ste u pravu, ja sam nekako shvatio da je SSD kao I RAM ‘zalemljen’ na plocu I da su naknadne intervencije (pogotovo u Srbiji) ‘otezane’.

Profile

Posted: 06 August 2014 10:19 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Dok imaš garanciju boli te uvo da li je zalemljen ili nije, to nije tvoj problem, neka razmišlja serviser.

Profile

Posted: 06 August 2014 10:47 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

nick79 wrote:

@madamov
Verovatno ste u pravu, ja sam nekako shvatio da je SSD kao I RAM ‘zalemljen’ na plocu I da su naknadne intervencije (pogotovo u Srbiji) ‘otezane’.

Pogresno si shvatio…ne nije zalemljen samo ima drugaciji izgled i port .
Te ga cini nesto skupljim u odnosu ‘normalna pakovanja’.

Signature 

MacBookPro5

Profile

Posted: 07 August 2014 01:06 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

NAND ćelije kod malo boljih SSD-ova bi valjda trebalo da su ‘rated’ za bar 3000 ciklusa… to bi trebalo da znač da bi taj SSD trebalo da izdrži da se bar 3000 puta obriše ceo SSD i ponovo napuni ceo SSD.

SSD-ovi imaju ‘wear leveling’, što znač da bi SSD trebalo da raspoređuje upis ravnomerno, da se ne bi neka datoteka koja se često menja upisivala sve u jedne iste ćelije.

Znač, ako bi na prazan SSD od 512 GB čje su NAND ćelije ‘rated’ na 3000 ciklusa upisivao samo jednu datoteku od oko 50 GB (da je obrišeš, pa je upišeš ponovo); teoretski bi trebalo da SSD izdrži da tu datoteku upišeš bar 30 000 puta ako upis ‘cirkuliše’ po celom SSD-u… ali ako je SSD prepunjen (da nema slobodnog prostora); a hoćeš da obrišeš datoteku od 50 GB i da upišeš neku drugu datoteku od 50 GB, onda ‘wear leveling’ ne može bez pomeranja drugih datoteka da cirkuliše po celom SSD-u jer nema slobodnog mesta, a ako pomera datoteke iz manje korišćenih ćelija da ih oslobodi za upis datoteka koje se češće menjaju, to bi dodatno povećalo upis (ako mora da pomeri 50 GB drugih datoteka da bi oslobodio te NAND ćelije za upis neke datoteke od 50 GB, tih 50 GB koje je SSD premestio u druge NAND bi bile kao da si još 50 GB upisao).

Čak i ako bi svakodnevno upisivao po 250 GB na SSD i čak i kad bi SSD svakodnevno premeštao drugih 250 GB, pa da ispadne kao da je upisano oko 500 GB u toku jednog dana, sa ukupnim upisom od 500 GB dnevno bi SSD od 512 GB trebalo da teoretski može da izdrži da radi oko osam godina (500 GB puta 3000 ciklusa podeljeno na 512 GB podeljeno na 365 dana koliko godina obično ima).

Napominjem da je to teoretski koliko bi NAND ćelije trebalo da traju ako verujemo proizvođaču da zaista mogu da izdrže 3000 ciklusa.

Na Macove kupljene u Srbiji (u radnji) je garancija 2 godine, kao i za ostale računare koji se kupe u radnji… za 2 godine teško da će neko da napravi 3000 ciklusa na SSD-u od 512 GB, osim ako mu se prosečan dnevni upis ne meri u terabajtima.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 07 August 2014 04:59 AM   [ # 8 ]
Jr. Member
RankRank
Joined  2010-01-05

@Indijanac
Hvala na iscrpnom odgovoru. Onda u sustinii dilemma vise ne postoji.

Jos jednom, hvala svima na odgovorima.

Profile

Posted: 07 August 2014 05:21 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

RingeRaja wrote:

Dok imaš garanciju boli te uvo da li je zalemljen ili nije, to nije tvoj problem, neka razmišlja serviser.

Upravo tako.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile