Sredinom narednog meseca bi trebalo da kupim novi macbook pro 15 i imam dilemu koji od dva modela koji se mogu naci kod nas u radnjama da kupim.
Racunar koristim za net, slusanje muzike, light obrada fotografija i java development. Racunar nameravam da zadrzim kod sebe 4-5 godina.
U principu mi 512GB zavrsava posao - instalacija OS-a, aplikacija, muzika i fotografije i ‘licni’ fajlovi. Plus imam i jedan eksterni HDD od 2TB za Time Machine i video fajlove. Tako da mi bolja konfiguracija (i7-2.5…) u potpunosti zavrsava posao, plus mi je to prilicno portabilno resenje. Medjutim, malo me brine duzina veka SSD-a. Posto cu svakodnevno imati dosta pristupa disku - slusanje muzike, kompajliranje koda itd. Zato se razmisljam da li je mozda pametnije uzeti slabiju konfiguraciju (i7 - 2.2…) i za razliku u novcu uzeti neki eksterni SSD sa TB portom. Tada je razlika u ceni manja, ali ako mi taj eksterni SSD rikne (na njemu bih onda drzao sve podatke izuzev OS-a i instalacije aplikacija) lakse i jeftinije mi je da samo njega zamenim posto nisam siguran da li je uopste moguce u nasem servisu zameniti PCIe SSD? Ali sa druge strane za relativno malu razliku u ceni kupujem racunar sa manjim diskom, sa malo sporijim procesorom i bez diskretne graficke kartice. Plus tada, kada god nosim laptop negde morao bih da nosim i taj eksterni SSD?
Unapred zahvalan svima na pomoci.