Šta uraditi sa MBA?
Posted: 23 January 2015 01:22 PM
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  35
Joined  2010-12-20

Ljudi, šta da radim sa svojim MacBook Air-om Mid-2011 13’ (A1369, MC965LL/A)?

Baterija je počela da posustaje pre godinu+ dana, da bi sada već bila mrtva (sa 525 ciklusa). Stoji mi ono service battery i kad skinem magsafe, ne izdrži više ni 10 minuta. A da ne pričam koliko to utiče na rad pomenutog. Odjednom kao da imam pentium I.
I sada, na sve to, tastatura je počela da otkazuje! Prvi red slova, odnosno QWERTYUIO karatkeri čas rade, čas ne rade, tj. sve više i više ne rade. Prorade kada uzmem i drndam 15 puta, mada i to moram sve češće i češće da radim.

Kontaktirao sam ‘domaći’ servis i ukupno mi za popravku, odnosno za zamenu TopCase-a i baterije traže 50+ hiljada. Meni je to jednostavno katastrofalno.

Dakle, ima li neko neki predlog šta da radim? Da li da naručujem delove sa nekog sajta, da li mogu negde da nađem kod nas…? Gledao sam na iFixit-u i koštalo bi me sve sa dostavom oko $450, što posle carine i svega ispadne isto kao da radim kod nas u servisu. Jednostavno sam očajan!

EDIT:
Da nije možda jedno povezano sa drugim, odnosno da nije tastatura počela da crkava zbog nekog pregrejavanja baterije ili sl.? Odnosno, da li postoji mogućnost da bi samo zamena baterije rešila problem?

Post edited by: zduhac, at: 2015/01/25 22:41

Profile

Posted: 23 January 2015 05:16 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1880
Joined  2007-08-04

Ja bih na tvom mestu prodao taj MBA u delove, a onda dodao i kupio drugi.

Profile

Posted: 23 January 2015 10:08 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Prvo jedan savet… kad pričaš o određenom modelu nekog Maca, bilo bi dobro da navedeš onaj lako razumljivi naziv modela (ono u stilu ‘Mid 2011’ i slično); umesto tog ‘fabričkog naziva’... da ljudi ne bi morali da Googlaju da bi razumeli o kojem modelu pričaš.

Kolko vidim, ‘A1369’ označava ‘Mid 2011’ model… al’ morao sam na Google da tražim.

Što se tastature tiče… ako ti samo pojedini tasteri ne reaguju nekad… da nisi ti, ili neko od ukućana, nešto slučajno prosuo na taj laptop nekad? Možda je i od nečeg drugog zaprljana, ako ne koristiš neku silikonsku/poliuretansku presvlaku za tastaturu.

Ne znam kakve bi veze baterija mogla da ima sa time, ako baterija nije počela da se ‘duje’... al’ da je baterija počela da se ‘duje’, najverovatnije bi prvo bilo otežano da se klikne na trackpad jer bi ga baterija pritiskala iznutra…

Nekakvo blago zagrevanje baterije, koje spada u neke normalne granice (ako možeš da primetiš da se greje uopšte) ne bi trebalo ništa da smeta ostalim komponentama… kod litijumskih baterija i ne bi smelo da dođe do nekog preteranog pregrejavanja baterije (van nekih normalnih granica) jer litijumske baterije ne smeju da se izlažu velikoj temperaturi, da se ne bi nadule i bukvalno razvlalile laptop (kao da je padao sa zgrade) i da ne bi pukle i izazvale požar… ako bi litijumska baterija pukla u laptopu, taj laptop bi pre bio za onaj đubrarski kamion (ako bi uopšte i hteli da ga odnesu); nego za servis.

Tako da, ako možeš normalno da koristiš trackpad i ako kućište nije negde počelo da se ‘rastavlja’, onda najverovatnije baterija nije počela da se duje…

Verovatno je samo istrošena od čestog korišćenja, pa zato ne drži dugo.

Post edited by: indijanac, at: 2015/01/23 22:15

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 25 January 2015 10:40 PM   [ # 3 ]
Jr. Member
RankRank
Total Posts:  35
Joined  2010-12-20

Da, izvinjavam se. Evo ispravljam sada i ubacujem u prvom post-u. Dakle, u pitanju je Mid-2011 verzija od 13’.

Ma najviše me nervira to sa tastaturom, a nisam ništa prosuo. Jedino ako je neko pokušao da obriše a da ja ne saznam. Evo, sada npr. tastatura radi kako treba skroz, juče je bilo malo ovako, malo onako. Uglavnom imam problema kada ga probudim.
Kada bih bar izbegao tu zamenu tastature, pa bih stisnuo zube i iskeširao za bateriju, i da mi potraje još jedno godinu dana dok se ne skrpim i dok ne izađe neki Skylake rMPB.

Uglavnom, sutra ću do macole na dijagnostiku, pa ću videti. Možda čak i uzmem neku USB tastaturu ili Apple wireless, da premostim za ovaj period ako mi baš bude nastavilo da pravi probleme. A i planiram da odradim clean reinstalaciju OSX-a, mada se ne uzdam da će to nešto mnogo da promeni.

P.S. Postoji li neki načn da se malo pročsti tastatura? Ja koliko sam uspeo da vidim na raznim snimcima rasklapanja, to je poprilično sjedinjeno sa kućištem i nema mnogo prostora za baratanje, osim da je rasturam celu i da napravim još gore…

Profile