iMac lampa pomoć molim lepo
Posted: 14 October 2014 10:57 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  3
Joined  2014-10-14

Prvo da objasnim o čenu se radi. Na stolu mi se pojavilo OVO

http://support.apple.com/kb/sp104

i to nekompletno. Nedostaje donji metalni poklopac, nedostaje nešto što lič na memoriski modul od laptopa i neka kartica možda neka wifi jer dole ima antenski džek na koaksijalnom vodu ??. Kako znam pa izvor mi je neki snimak na Yutube kako se lampa rastavlja. Napojni kabl, apple keybord, miša, zvučnike ne pominjem jer mu to ne treba (ima se odnekud)

Dakle lampu sam rastavio u proste čnioce.
Optički uređaj je izgleda Pionirov DVD snimač DVR 106. Proverio sam njegov rad preko USB kombinacije na drugom Win računaru. Lepo čta i lepo snima.
Proverio sam bateriju za podršku CMOS rama ima još uvek 3,6V kako i treba.
Na istom USB uređaju proverio sam HDD 80 Gb PATA Saegate Baracuda 7200 obrtaja džamperisan kao kable selekt - NE radi - MRTAV.
Dakle postavio sam drugi HDD 80 Gb PATA pripremljen na windows mašini samo jedna particija i postavljena kao aktivna.
Sve vraćeno na mesto.
Probao botovanje sa DVD (power taster +C sa tastature) diska - ne radi. Disk je inače dual lejer OS X 10.5. retail - snimljen pre nekih 6 godina na Mac mašini i to je radio čovek koji zna šta radi.
Probao sam isti disk preko firewire porta (power taster +ALT sa tastature)  sa starog eksternog rezača nekad davno radio uz Power Book G4 (doduše njegova brzina je 100 Mbita a lampina 400 Mbita) a sad još uvek lepo radi preko USB veze.
Probao sam za probu i narodnog Leoparda ali čak ne čujem ni da zavrti disk.
Za svaki slučaj probao sam i sa drugom optikom sa dužim kablovima. Sve se isto ponaša osim što imam led diodu za kontrolu rada i taster za otvaranje.
Izguglao sam i navodni ulaz u EFI (Ctrl ??? (verovatno Command) +ALT+F+O) ali ne radi. Izguglao sam i resetovanje CMOS rama i posle toga sam dobio gomilu sitnog teksta u gornjem desnom uglu ekrana od čega sam razumeo jedine dve komande pod navodnicima i to su ‘mac-boot’ i ‘shutdown’ i da ne zaboravim veliku strvar kursor da unesem jednu od te dve reč. Možda bi neko o oveme znao i više (verbose mod - možda). Molim bez smejanja ako sam nešto loše napisao jer engleski ne znam.

Dakle šta imam : Imam početni ton, grafika se lepo ponaša, Apple keybord i miš se lepo prepoznaju, kursor miša u startu je mali ručni sat koji se posle nekog vremena pretvori u strelicu. Više mi ne meša boje kao pre i nema onog višejezičnog kvadrata da nešto nije u redu.
Memorija 256 Mb DDR 333MHz provereno ispravna jer drugi brži modul DDR 400 MHz koji imam ne radi na ovako staroj ploč (pri uključvanju dva BIP BIP i dalje kao mrtav)
Probao džamperisanje diskova mada je nepotrebno jer ploča ima dva IDE kanala.
Fioka CDa se lepo otvara po onom uputstvu (power taster + taster miša)
Diskovi za instalaciju su mi nesigurni i ne provereni.
Ima li to neke veze što je nekompletan sa donje strane ipak mu fali kartica i nešto što lič na memoriju - onaj snimak sa YuTube.
Ima li još neko neku ideju. Sve pametne ideje i predloge koje dosad nisam probao probaću.

Profile

Posted: 14 October 2014 11:33 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

evo da ja pocnem, izvini nemam mnogo vremena, i mozda sam nesto u brzini citanja propustio.
izgleda da je taj iMac o.k. nesto ne stima oko tog ucitavanja sa DVD-ja. moguce da je disk los ili drajv nnece da ga ocita.
ja bih ovako uradio - ako imas nekog u blizini ko ima nekog Mac-a (pozeljno iz PPC ere, znaci G3, G4 ili G5); i da spojis svoj iMac preko FW kabla na taj drugi komp, ubacis ga kod startovanja u ‘target’ mode, i on se ponasa kao ext. FW disk. onda krenes u instalaciju sistema sa tog drugog Mac-a, ali na ext FW disk (u ovom slucaju disk od iMac-a). po meni je to najlaksi nacin. ili da izvadis disk i neko ti na njemu instalira sistem, i ti ga posle vratis nazad u iMac.
naravno, namece se pitanje - odakle si, tj. da li imas u komsiluku nekog ko ima Mac?
ako ti nije frka da sacekas 2 nedelje, ja ti mogu to odraditi samo kad se vratim kuci.
aha i ono sto ti fali ispod je jedan memorijski modul (tacno je kao za laptop); i wi-fi kartica se tu stavlja u drugom slotu. moze se naci i jedno i drugo, pogledacu kuci kad se vratim da li imam.
nije mi jasno jel to 15’ ili 17’ iMac i na kojoj frekvenciji radi - 800 MHz ili 1 GHz?

Post edited by: Cvrčak, at: 2014/10/14 11:38

Profile

Posted: 14 October 2014 01:04 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2014-10-14

Radi se o 17’ ili što metar kaže 43 cm.

Pitaš šta je i na koliko je.???

Nikakavih oznaka spolja nema. Jedina oznaka je ono iMac na ekranu i njegova dijagonala. Po tome sam tražio slike na internetu i to je to.
Nekog ko ima Mac - ne znam ni jednog. Jedino što trenutno znam i imam je onaj moj hakintoš ali on nema firewire. Ima nešto 1394 port. On je na leopardu ali to nije Mac.
Ideneb 10.5.4. traži 512 Mb rama znač i kad bi moglo nema dovoljno rama a kamoli što je na njemu i VODO kernal.
Na onom retailu 10.5.4. (za koji kažu da nije retail) uslov je 768 Mb rama. Ostaje mi da tražim instalaciju Jaguara ili Tigra jer ima samo onih 256Mb sa gornje strane i to je to. Nije moj uređaj a zna se da je nestašica para ja sam priložio HDD i mrežni kabl.
Na dva servisa za računare sam poslao mejlove sa molbom da daju ponudu za cenu ali izgleda da niko ne čta poštu.

Profile

Posted: 14 October 2014 05:53 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-12-10

idemo redom. taj iMac je izgleda na 1 GHz ili 1.25 GHz, posto ima ddr1 mem ako sam dobro razumeo.
dalje, sa 256 MB radice Tigar (10.4.11) nekako, druge sisteme nemoj da razmatras. ako nabavis vise memorije mozes da razmislis o 10.5.
dalje, taj Hackintosh ti nece biti od mnogo pomoci, ili bi bilo malo komplikovano - ne mogu da pricam o tome jer nemam iskustva sa Hackintosh-em. 1394 port jeste FW, i mogao bi se iskoristiti u ovom slucaju ali mislim da bi bila neka komplikacija.
tako da ostaje onaj moj predlog, ako hoces da sacekas 2 nedelje i da posaljes hard ili da se prosetas do Bgd da ti instaliram sistem, ja imam istu takvu lampu. ili da se javi neka dobra dusa odavde i da ti to zavrsi. ili da ti neko obezbedi instalacioni DVD.

Profile

Posted: 14 October 2014 09:13 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2014-10-14

Sto se mene tice mogu da cekam. Ne zurim nigde. Imami na cemu da radim i na cemu da se igram. Kolko se duze igram sa ovim mislim da je ovo pokupljeno negde u Nemackoj.

HDD koji je kako receno mrtav menja svoje navike.
- prikacen direktno na hakintos Leopard 10.5.8. na IDE granu je mrtav
- zanimljivo kad ga nakacim na USB kombinaciju on OZIVI. . Po njemu se da pisati i citati. Kad pokrenem disk utiliti informacije kazu da je butabilan itt. Na njemu je neko napakovao dosta toga uglavnom se radi o install verzijama softwera.

- Kad ga sa iste te USB kombinacije nakacim na windows masino opet je mrtav. Zasto se ne vidi na IDE grani??

Pitam se pitam zasto se na lampi ne registruje instalacioni disk? Zasto ga ne prepoznaje? Ploca ? IDE portovi?? Nepropisna instalacija? Videce se vec.

Ona dva servisa za racunare - NIKO NE CITA POSTU. Samo telefon gde odgovara sekretarica ako je ima.

Inace i ja sam u Beogradu ipak je on veliki. Ili mali?

Profile

Posted: 15 October 2014 07:10 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-12-10

od servisa ne ocekuj odgovor. to je za njih staro i ne moze da se uzme neka kinta. a i mnogi od PC servisa ne znaju i nece da se smaraju sa Mac-om.
taj hard se ne vidi pod Windows/PC zbog file systema. Hackintosh ga vidi o.k.? cudi me da taj hard ne radi i ne dize sistem kad se stavi u iMac-a. ako ga prikacis kao ext. USB na iMac-u ne moze da se digne sistem, PPC masine to ne mogu (mislim, mogu uz odredjene privremene hack-ove). ja imam ext. FW kuciste za IDE hardove tako da mozemo da probamo i tu varijantu.
hard je lepo postavljen kao master onim jumper-om? nista mi drugo ne pada na pamet zasto se ne odaziva. AAA sada vidim da si napisao da je postavljen kao ‘cable select’ - mislim da je tu zez. stavi ga kao ‘master’ i neka on bude sam na tom IDE kablu - DVD takodje postavi kao ‘master’ i njega takodje da bude sam na drugom IDE kablu.
aj pa javljaj sta si uradio, pa da predjemo na PM, ako se iskompikuje nesto, da ne smaramo ljude ovde.

Profile

Posted: 28 January 2015 12:49 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1326
Joined  2007-08-13

ista ponuda stoji i za Budvu. Najbolje je da instaliraš sistem sa neke G4ke.

Ja imam lampu od 20’

Signature 

http://primorskenovine.me/          http://gospostina.in

Profile

‹‹ Dva monitora na Mac Pro 1,1      MacBook Air ››