Zaglavio se bio ventilator, al’ sad je sve OK izgleda
Posted: 27 January 2015 06:27 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Danas primetim na MBP Retina da levi ventilator nije duvao kad je desni počeo da se okreće… i uzmem ja instaliram smcFanControl, da vidim o čemu se radi, kad ono piše da je levi ventilator na nula obrtaja i nije reagovao ni kada sam brzinu hteo da mu promenim…

Probao sam i da resetujem PRAM i SMC, al’ ni tad nije reagovao…

I mislim se ja da probam onu oprobanu domaću ‘vaspitnu’ metodu za ‘popravljanje’ uređaja…

Naravno, ne onako da ‘nacipelarim’ kućište kao što sam viđao da neki ‘popravljaju’ ventilator na desktop PC-jevima, niti onako pesnicama kao Baba Riska iz serije ‘Srećni ljudi’ što je popravljala televizor… al’ zveknuo sam onako jednu ‘blažu’ šamarčnu laptopu tamo gde su USB portovi sa strane… i evo ga sad radi ko nov. 😊

Nego… mislim se, šta bi mogao da bude razlog zašto se ventilator bio ukočo, kad nije padao i nije stajao dugo u previše hladnoj sobi… ne znam… da se nije, možda, neka prašina ‘uplela’ oko motora ili tako nešto… mada ja laptop uglavnom držim na postolju da ne bi skupljao prašinu sa stola, al’ opet ima nešto malo prašine u vazduhu, pa da nije to… ili da se nije možda ulje u motoru malčce ‘zapeklo’ ili tako nešto jer duže vreme nisam radio zahtevnije zadatke, pa su uglavnom bili na minimumu obrtaja i nisu se baš ‘razmrdavali’ često… ne znam šta bi moglo da bude…

Al’ za svaki slučaj sam u smcFanControl namestio da oko 3000 obrtaja sad bude minimum, da se ventilatori malo ‘razmrdaju’.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 27 January 2015 07:27 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Realno može biti prašina u pitanju 😊

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 27 January 2015 09:59 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Ne znam da l’ da naručujem onaj iFixit komplet šrafcigera, pa da otvorim laptop da ga lepo očstim…

Ili ako ima negde kod nas da se nađu ti šrafcigeri, al’ da tačno odgovaraju… da ne izgule šrafove.

Evo malopre je opet na kratko zastao ventilator (stavio sam u Menu Bar da mi piše koliko obrtaja ima, pa sam video da je stajalo 0 obrtaja… i kad je zastao, čuo sam tihi zvuk kao, kao da je nešto zahlavljeno u ventilatoru, pa se čulo tiho kao ‘škrip, škrip, škrip, škrip’ dok je pisalo 0 obrtaja); pa je opet proradio i sad opet radi sasvim normalno bez bilo kakvih čudnih zvukova.

Sad sam stavio da radi na 6000 obrtaja, da izduva ako može nekako prašinu… ili bar da je otera dalje od ventilatora, da se ne upliće, ako je do prašine.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 28 January 2015 12:12 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

najverovatnije je u pitanju prasina, na jednom macook koji sam kupio takodje se nije okretao ventilator, 0 obrtaja, ja ne znam kako to nije primetio tip od koga sam ga pazario

otvorio ga, ocistio od prasine i radio, mislim da i dalje radi kod coveka kome sam ga prodao ...

javi sta si uradio

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 29 January 2015 08:05 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-03-04

Ma sad radi lepo… to kad se preljuče ventilator bio ukočo, posle sam onako blago izlupkao kućište sa donje strane prstima i stavio sam ventilator na maksimum dok sam pritiskao kućište rukom sa donje strane (nije potrebno bilo jako da pritiskam… samo onako kao kad se kućište nasloni na kolena otrpilike, pa onako blago da kao ‘ulegne’ na momenat… i tako više puta, da ako ima neka prašina tu, da se to ‘rastrese’ malo, da ventilator izbaci to ako može)... i izgleda da je to bilo rešenje… evo juče je radio ventilator normalno i danas radi normalno.

Mada, moram da vidim da u neko skorije vreme nabavim te šrafcigere, za svaki slučaj da uzmem lepo da očstim ventilatore.

Signature 

Profile

Posted: 05 February 2015 09:21 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  761
Joined  2009-11-22

Nemoj da se iznenadis koliko malo prasine bude unutra(kod tbe je jos i retina model.
Imao sam priliku da otvaram moja 2 MBPa u pauzi od godinu i vise.
I zaista je trivijalno malo bilo.Ventilator kao ventilator nebi trebao biti problem sem fabricke greske, vise obrati paznju na ‘rebra hladnjaka’ na koje ventilator duva.
Tu zna da se nakupi i zapusi protok vazduha.

Signature 

MacBookPro5

Profile