Danas primetim na MBP Retina da levi ventilator nije duvao kad je desni počeo da se okreće… i uzmem ja instaliram smcFanControl, da vidim o čemu se radi, kad ono piše da je levi ventilator na nula obrtaja i nije reagovao ni kada sam brzinu hteo da mu promenim…
Probao sam i da resetujem PRAM i SMC, al’ ni tad nije reagovao…
I mislim se ja da probam onu oprobanu domaću ‘vaspitnu’ metodu za ‘popravljanje’ uređaja…
Naravno, ne onako da ‘nacipelarim’ kućište kao što sam viđao da neki ‘popravljaju’ ventilator na desktop PC-jevima, niti onako pesnicama kao Baba Riska iz serije ‘Srećni ljudi’ što je popravljala televizor… al’ zveknuo sam onako jednu ‘blažu’ šamarčnu laptopu tamo gde su USB portovi sa strane… i evo ga sad radi ko nov. 😊
Nego… mislim se, šta bi mogao da bude razlog zašto se ventilator bio ukočo, kad nije padao i nije stajao dugo u previše hladnoj sobi… ne znam… da se nije, možda, neka prašina ‘uplela’ oko motora ili tako nešto… mada ja laptop uglavnom držim na postolju da ne bi skupljao prašinu sa stola, al’ opet ima nešto malo prašine u vazduhu, pa da nije to… ili da se nije možda ulje u motoru malčce ‘zapeklo’ ili tako nešto jer duže vreme nisam radio zahtevnije zadatke, pa su uglavnom bili na minimumu obrtaja i nisu se baš ‘razmrdavali’ često… ne znam šta bi moglo da bude…
Al’ za svaki slučaj sam u smcFanControl namestio da oko 3000 obrtaja sad bude minimum, da se ventilatori malo ‘razmrdaju’.