Slazhem se sa MacWorld-ovim (.co.uk) komentarom u pogledu ‘ubrzanja’ - ne verujem Apple-ovim brojkama, dok se to nezavisno ne testira. Slichno je Apple prichao i za G5 onomad, pa brojke bash i nisu bile takve kakvim su ih predstavljali.
Uglavnom, nigde nisam video kakav je battery-life na MacBook-u. Da li je to uopshte navedeno negde?
Stvarno nigde ne piše koliko traju baterije. A jeste li primetili novi ‘magnetski’ konektor za napajanje? Navodno, ako neko zapne za kabl (ko god je imao laptop sigurno je bar jednom zapeo za kabl za napajanje, ja sam Pisma jednom srušio sa stola na taj načn); konektor sam izlazi iz ležišta i ne vuče mašinu za sobom.
Valja napomenuti odmah u startu da novi MacBook Pro NEMA modem. Postoji rešenje u vidu Apple USB modema.
Generalno, u pitanju je veoma ‘fina’ mašina, kako MacBook Pro, tako i novi iMac.
Valja napomenuti odmah u startu da novi MacBook Pro NEMA modem. Postoji rešenje u vidu Apple USB modema.
Generalno, u pitanju je veoma ‘fina’ mašina, kako MacBook Pro, tako i novi iMac.
Maločas ostavih poruku na ES-u, običan, a ne dual-layer SuperDrive, jedan FireWire 400, samo model od 15 inča. Sve mi to ukazuje da su se odlučli da pomognu prodaju PowerBookova dok ne očste lager, pa da najave nešto jače. Predviđam, čm počnu sa isporukom MacBooka, prvo akciju pojeftinjenja PowerBookova, zatim posle jedno mesec-dva kompletnu liniju laptopova sa Intelovim procesorom i uklanjanje PowerBook linije iz prodaje.
situacija je vec sada vrlo primamljiva ako stvarno u roku od par meseci naprave takvu cistku i daleko vecu ponudu fenomenalno.
odgledao sam nocas quicktime prenos ne znam da li ste culi hrabru izjavu svi su ocigledno bili zadovoljni da do kraja godine (2006) kalendarske sve makine ce preci na intel.apsolutno sve to je bas kratak vremenski rok.
Mislim da im nece ta tranzicija ici bash tako brzo. Prvo, imaju ugovor sa Frescale-om za G4 na josh par godina, verovatno imaju razloga zashto su ga potpisali.
Drugo, mnogo ljudi je kupilo PPC Mekove u zadnjih godinu-dve pod uticajem ‘halo’ efekta, a svezhu korisnichku bazu ne mogu tek tako da napuste. Nije svako spreman da samo pod uticajem hype-a odmah zaboravi PPC mashinu koja mu sasvim lepo radi posao takva kakva je (ja medju prvima cu sachekati barem godinu dana pre prelaska na Intel. Kupicu ga jedino u sluchaju da mi treba novi iMac uskoro).
Pomalo mi se i ne svidja to Apple-ovo posipanje pepelom, ali marketing je chudo.
I trece, u magacinima i dalje ima dosta iBook-ova i PB-ova (u subotu sam razgovarao sa ljudima iz Cancom-a koji su najveci distributeri u UK. I dalje prodaju PPC Mekove kao alvu, imaju veliki lager, i kupci se uglavnom ne tangiraju previshe zbog prelaska na Intel).
Apple je sebi sa ovolikim hype-om napravio mozhda i medvedju uslugu, i morace dosta da spusti cene PPC Mekovima da bi rasprodali zalihe.
Btw, ne pominje se CoreSolo Intel CPU. Logichno mi je da ce to biti u novom iBook-u i (mozhda) Minu-ju.
tranzicija je tu do kraja godine sve linije ce preci na intel.
to ne znaci da ce postojece korisnike zanemariti.sledecih nekoliko godina ce app biti pisane za obe platforme kao i sam os a tendencija je da se sada polako kupuje intel masine.
ja imam godinu dana starog g4 ibook sa kojim sam vrlo zadovoljan i on mene moze sluziti sigurno jos par godina a lozim se na macbook pro samo tako.
a single core gde je?
cuti bolje da zaboravimo na njega 😊
ja bih voleo da apple primenjuje samo dual core.
Drugo, mnogo ljudi je kupilo PPC Mekove u zadnjih godinu-dve pod uticajem ‘halo’ efekta, a svezhu korisnichku bazu ne mogu tek tako da napuste.
Ovo nema veze sa hardverom i tranzicijom na Intel u svim modelima do kraja godine. OS i aplikacije će podržavati oba procesora još par godina, u to budi siguran. Koliko dugo su se pravile tzv. fat PPC-68k aplikacije po prelasku na PowerPC 1994. godine? Tek je sistem 8.5 bio prvi koji je zahtevao samo PPC procesor, a prvi PowerMacovi su dolazili sa Systemom 7.1.2, ako me sećanje dobro služi.
Jutros kad sam procitao vest otisao sam na macupdate da vidim da li se pojavio neki program koji je portovan za intel i jos nicega nije bilo sem googleearthe-a.
Od ‘velikih’ starno nisam čuo, ali dosta sitnih programa je već portovano u Universal Binary format. Sada kada su Macovi sa Intelom tu, taj će se proces značajno ubrzati. Cenim da će najdalje do kraja godine svi veći softveri biti prebačeni u Universal Binary. Eno, upravo vidim da je GraphicConverter u Universal Binary formatu.
Update? Kada li ce da izadje Server verzija? Sta ce biti sa xserv? Koliko ce da prodje dok na nekom macu ne poteraju win…
Cenim da će već danas ili sutra neki pokušavati da butuju Windows na ovim mašinama i da ćemo o tome čtati na Mac sajtovima. Ovo mene isto veoma zanima i ako to bude jednostavno na laptopu, sklanjam onu kantu od PC iz kuće koja mi služi za eBanking i gledanje televizije. B) Isto tako predviđam da će sledeći na redu za Intel procesor biti Xserve. Što se updatea tiče, izašao je 10.4.4 Server update, ali da li u njemu ima Intelovog koda, čsto sumnjam, suviše su mali.
madamov wrote:
Ovo mene isto veoma zanima i ako to bude jednostavno na laptopu, sklanjam onu kantu od PC iz kuće koja mi služi za eBanking i gledanje televizije.
ebanking? Ako mislis na placanje racuna preko interneta to je jedan problemcic sa macom koji me muci. Drzim 4 browsera na njemu upravo zbog nekompatibilnosti sajtova i browsera. Jos me je i povlacenje IE dotuklo. Srecom je proradio firefox na toj banci:)
ebanking? Ako mislis na placanje racuna preko interneta to je jedan problemcic sa macom koji me muci. Drzim 4 browsera na njemu upravo zbog nekompatibilnosti sajtova i browsera. Jos me je i povlacenje IE dotuklo. Srecom je proradio firefox na toj banci:)
Mislim na puštanje naloga za plaćanje za firmu, dođe mu na isto, samo što kod Komercijalne banke ne ide iz browsera već imaju posebnu aplikaciju za to.
Ako znate nekog ko je pazario development kit mašinu, evo mu prilike da je vrati i dobije novog iMaca sa Intelovim procesorom. Vrlo fer od Applea, s ozbirom da je development kit košta $1000, a novi iMac je $1300.