U naletu inspiracije htedoh da nazovem ovu temu ‘Moralne dileme vlasnika BMW-a’, po istoimenoj pesmi Hladnog Piva, ali niti imam moralne dileme, niti imam BMW-a, a i neću da dam loš primr ljudima koji nazivaju svoje teme ‘Pomoć!!!!’ ili ‘Heeeeelppppp!!!’ 😊
Ovih dana sam u poteri za novom mašinom i strašno se dvoumim između
• 24’ .(JavaScript must be enabled to view this email address) ili
• 20’ Cinema + Mac .(JavaScript must be enabled to view this email address) (1.1)
Na strani iMaca je veći ekran, džidže koje dolaze uz iMac (cam, mic, Wi-Fi i btooth) i cena niža za 300€.
Na strani Proa su bolje performanse i to je to, to je u suštini ono zbog čega bih i hteo da promenim mašinu (pogotovo ako ga mogu klokovati na 3GHz).
U jednom citatu preuzetom sa barefeats.com (http://www.barefeats.com/octopro1.html) se kaže da je u radu sa Photoshopom CS3 ili Apertureom 1.5 (ne znam da li se išta promenilo sa v2) octocore postizao iste rezultate kao i quadcore, dok je razlika primetna u video procesingu (čme se NE bavim); pa me zanima da li je ista logika i pri upotrebi procesora (2 kod Proa vs. 1 kod iMaca)?
Ono gde mi je potrebna sirova snaga (doduše, tu i GPU igra ulogu) je pri radu sa Apertureom, gde mi iMac kasni i sporo završava serije promena koje radim na RAW fotografijama (10-15 MB po fotografiji, koje konvertuje u JPG, sređuje ga i onda ga meni prikazuje sa izmenama); pa verujem da bi se promena osetila i na novom, bržem iMacu na 2.8GHz, ali sa Pro mašinom imam osećaj da bih duže bio zadovoljan, što performansama u naredne 2 godine, što čsto ekonomski, monitor odvojen od mašine, pa prodaja/zamena jednog, ne povlač i ono drugo. Da ne kažem da kad mi se za to ukaže prilika mogu dokupiti još jednu 20’ Cinemu, pa ih koristiti u dual modu.
Šta biste vi uzeli pre, imajući na umu ove potrebe koje sam naveo, a zanemarujući cenovnu razliku između mašina?