Kvar ekrana na iMac 27” 2009
Posted: 16 February 2021 05:51 PM
Sr. Member
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

Pozdrav,

Imam problem sa računarom iMac, kada ga uključim pojave se ove vertikalne linije i zablokira na podizanju sistema, kada se vidi logo jabučice.  U jednom momentu jabučica nestane, ekran bude jednobojan bez linija, ali se računar ne uključi.


Ako probam da podignem računar u sejf modu, onda se uključi, ali su vertikalne linije vidljive sve vreme.
Pokušao sam da (uspešno) podignem sistem sa usb instalacije za high sierru, i reinstalirao sistem i takođe proverio hard disk za greške, ali ništa nije pomoglo.
Pokušavam da držim D ili alt+D pri paljenju računara ne bih li uključio Epl dijagnostiku, ali ne uspevam. Predpostavljam da je razlog u tome što imam bežičnu tastaturu.
Doduše uspeo sam da pomoću nje pokrenem sejf mod, ali ne i dijagnostiku.

———
Pre jedno pola sata sam uspeo da uključim računar, i radio je normalno bez linija.
Hteo sam da proverim da li radi youtube, i ovo se desilo.

Tu je zablokirao i sad je sve po starom, ponovo neće da se uključi.


———
Da li je neko imao sličan problem?
Da li imate neki savet?
Ja verujem da je u pitanju grafička karta, a koliko znam ona je zalemljena na matičnu i ne verujem da bih mogao jeftino da popravim računar.
Inače računar u pitanju je https://everymac.com/systems/apple/imac/specs/imac-core-2-duo-3.06-27-inch-aluminum-late-2009-specs.html

Ako imate neki savet bio bih vam zahvalan.
Novak

PS. Ne umem da smanjim veličinu slike.

Profile
 
Posted: 17 February 2021 10:43 PM   [ # 1 ]
Administrator
Avatar
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Ovakvi problemi su uglavnom poznati kod problema sa grafičkim karticama. Nisam siguran da je išta moguće uraditi u kućnim uslovima. Takođe,ovaj računar nema ni neku veliku vrednost s obzirom na to da je skoro 12 godina star tako da u tom smislu ne znam koliko bi bilo isplativo raditi “kuglanje” jer to neće trajno rešiti problem. Nisam ti specijalno pomogao kako da rešiš problem ali ako ništa drugo, makar imaš jasniju sliku (uh, ovo i nije baš najbolji izraz u ovom trenutku) šta ti je dalje činiti.

 Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile
 
Posted: 18 February 2021 11:30 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  962
Joined  2007-12-10

Najverovatnije graficka.
E sad, to je izgleda graficka koja bi mogla da se menja - vidi: https://www.ifixit.com/Guide/iMac+Intel+27-Inch+EMC+2374+AMD+Radeon+HD+4850+Video+Card+Removal+&+Repair/78771
Al tu ima 3 problema: 1 - zamena je kako kazu ‘difficult’; 2 - naci drugu tog tipa je skoro pa ‘mission impossible’; 3 - ako se ne nadje originalna ostaje mogucnost da se flesuje neka od PC-ja sto je opet poduhvat svoje vrste.
Tako da… proceni sam.

Profile