Sifra
Posted: 22 July 2008 04:08 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  8
Joined  2008-04-26

Postovani,
u pitanju je Macbook pro,2.16/1GB/128 itd.Instaliran je Mac OS X.Podize se sistem,trazi sifru-ne znam je.Probam da boot-ujem XP ne pokrece disk,cita ali ne pokrece.Probam na ALT na tastaturi opet izlazi prozor sa sifrom-ne znam.
Da li i kako je moguce resiti ove sifre.
Inace,treba pored postojeceg OS-a treba instalirati i XP.
Unapred Hvala

Profile

Posted: 22 July 2008 04:20 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Ubaciš instalacioni DVD OS X-a i uradiš novu instalaciju. Ja bih to probao. A posle se zezaj sa XP-om.

Profile

Posted: 22 July 2008 05:09 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Mario wrote:

Ubaciš instalacioni DVD OS X-a i uradiš novu instalaciju. Ja bih to probao. A posle se zezaj sa XP-om.

Ili resetujes administratorski password.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 July 2008 07:22 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Jeste 😊

Menja se tako što ubaciš instalacioni disk, bootuješ se sa njega, odabereš jezik za (re)instalaciju sistema i gledaj kad ti se u meniju pojavljuje Utilities, gde će jedna od opcija biti i Reset Password…

Evo ti link sa sličcama..
http://www.methodshop.com/gadgets/tutorials/osxpassword/index.shtml

Profile

Posted: 22 July 2008 07:22 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Nego, stekao sam utisak da je on novi vlasnik kompjutera, tako da ako jesi, onda svakako reinstaliraj sistem.

Profile

Posted: 22 July 2008 08:25 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Hmm… A kako učniti obratno - tj. zaštititi account passwordom a da on ne može da se ‘razbije’ pukim ubacivanjem boot diska?
Nemam trenutno potrebu za ovim, ali ću kupiti MBP kad tad, pa da se ta informacija memoriše :D

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 22 July 2008 11:31 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Staviš Open Firmware šifru i budeš miran 😊

http://support.apple.com/kb/HT1352

Profile

Posted: 23 July 2008 08:21 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Dachaz wrote:

Hmm… A kako učniti obratno - tj. zaštititi account passwordom a da on ne može da se ‘razbije’ pukim ubacivanjem boot diska?D

Ja to ne bih radio, jer gubiš sledeće:

When turned on using an Intel-based Mac, Open Firmware Password Protection:

Blocks the ability to use the ‘C’ key to start up from an optical disc.
Blocks the ability to use the ‘N’ key to start up from a NetBoot server.
Blocks the ability to use the ‘T’ key to start up in Target Disk Mode (on computers that offer this feature).
Blocks the ability to use the ‘D’ key to start up from the Diagnostic volume of the Install DVD.
Blocks the ability to start up a system in Single-user mode by pressing the Command-S key combination during startup.
Blocks a reset of Parameter RAM (PRAM) by pressing the Command-Option-P-R key combination during startup.
Blocks the ability to start up in Verbose mode by pressing the Command-V key combination during startup.
Blocks the ability to start up in Safe Boot mode by pressing the Shift key during startup.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 23 July 2008 01:40 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

ALI, ne blokira Option taster, za pristup Startup Manageru 😊 Tj, traži šifru, pa kad je ukucaš, možeš da izabereš da se bootuje sa CD/DVD-a ili diska gde je instalacija OS X-a.
E onda se sa instalacionog 10.5 DVD/HDD-a može isključti EFI/OpenFimrw šifra, pa se mašina dići u nekom drugom modu.

Profile

Posted: 23 July 2008 04:06 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Staviš Open Firmware šifru i budeš miran 😊

Jel ja vec jednom negde pitao u vezi ovoga? Jel koristi neko ovo na Intel Macu?

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 24 July 2008 06:47 PM   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  8
Joined  2008-04-26

I dalje ne mogu da dodjem do promenu sifre.Ubacim disk i racunar ga ne prepoznaje ili ne moze da ga procita.Nece uopste da ga zavrti.U pitanju je DL +R,probao sam i sa -R.Medjutim kad ubacim obican DVD disk njega zavrti,cita ga.
Probao sam da udjem u startup manager pritiskom na ALT ali i tu mi trazi sifru,koju ne znam.
Unapred zahvalan

Profile

Posted: 24 July 2008 08:37 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Eee, pa prevideo sam da si rekao i kad pritisneš Alt da ti traži šifru. Nažalost, mislim da si pr*nuo u čabar sa tim laptopom, jer ti onda kanda imaš baš ovu šifru o kojoj smo pričali u poslednjih par poruka 😊 Tačnije, EFI password, jer imaš Intelovu mašinu.

Problem je što za PPC mašine, sa Open Firmware šiframa postoji lek, ali za Intel ‘BIOSe’ se još uvek ne zna rešenje. Ja ga ne nađoh na netu, a ni ljudi koje muče isti problemi. Uvek se sve svede na to ‘Pa pokušaj naći prethodnog vlasnika, pa dogovoriti da ti kaže ili ukuca staru šifru.’

Profile

Posted: 29 March 2009 10:24 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  838
Joined  2008-01-30

Mozda je moj odgovor dosao mnogo kasno, ali ima lek i za ovaj problem.Lek je jeftin t.j. besplatan i veoma lak.Samo treba pitati mene.Ili naci na internetu.Ja sam taj problem imao(kupio neku masinu od nekog sumnjivog tipa) i nasao resenje na netu za pola sata.Veoma je lako, sam treba promeniti kolicina memorije i stiskaju se neki tasteri,mislim da se isto to radilo i na powerPCji, u svakom slucaju ako je nekom ovo jos aktuelno, mogu pronaci clanak i opisati tacnu proceduru.Ja sam otkljucao tako firmware password od macbook proa na 2.4GHz.Pozdrav svima.

Signature 



Profile