Capture NX, Aperture… Mario, help! :)
Posted: 11 August 2008 12:06 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  231
Joined  2007-02-20

Kada razvijas nef fajlove sa D300, da li korisis Aperture ili Capture NX? Kako to uopste ide u Aperture, da li je slican princip kao Camera Raw, da se fino podese sva cudesa, pa se onda izveze u neki format na dalju obradu, ili je malo drugacije?

Uopste, Capture NX vs. Aperture (lakoca kosriscenja, kvalitet… ovo prvo predpostavljam).

Kako uklanjas sum, Capture NX, Noise Ninja, nesto trece…? Skinuo sam onaj Noise Ninja plug-in. Cini mi se da radi samostalno. Ali kada odem na sajt da vidim kakve su mogućnosti za kupovinu, obavezno se prodaje u paketu samostalan program i plug-in ili samo samostalan program, ema mogucnosti da se kupi samo plug-in. Da li to znaci da plug-in ne moze da radi sam ili je samo stvar marketinga?

😊

Post edited by: ivicam, at: 2008/08/11 00:08

Profile

Posted: 19 August 2008 09:03 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Izvini, tek sad videh ovu temu 😊

Koristim isključvo Aperture. Tako mi je jednostavnije. NX sam probao, ali volim kada mi je cela baza na jednom mestu, a sa NX-om bih imao onda samo više posla i više fajlova po sistemu.

Cam Raw isto nisam koristio, ali recimo da je logika Aperturea slična toj navedenoj.

Moj workflow se sastoji od importa svih fotki u Aperture (u poslednje vreme pucam RAW+JPG, pa po importu u Aperture brišem ili RAW ili JPG svake fotke, u zavisnosti od kvaliteta i budućih planova); sređivanje i export u JPG za web ili neku drugu namenu.

JPG (i RAW, ali on i mora) ostaje netaknut u Apertureu, a izmene na fotkama se beleže u XML fajlove, što je za mene prednost, jer se značajno smanjuje zauzeće HDD-a (možemo da bistrimo to na sledećem sastanku).

Meni je Aperture lakši za upotrebu (iako je realno komplikovaniji od NX-a); jer je sveobuhvatniji i PS vrlo retko palim za neke intervencije.

Noise Ninja plugin za Aperture još nisam stigao isprobati, jer se njegov izlazak poklopio sa nabavkom nove mašine, pa nisam stigao.

Od standalone aplikacija i plugina za PS sam prvo koristio NeatImage, pa Noise Ninju, pa Noiseware Pro, koji je davao za nijansu bolje rezultate od NN-a.

A licencu za NN za Aperture dobijaš kupovinom Pro Bundle licence, nije je moguće kupiti odvojeno. A plugin je nezavisan od standalone aplikacije.

Profile

Posted: 20 August 2008 06:19 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

Hvala ti na odgovorima! Aperture je zakon, zaista, narocito za nas koji smo navikli na OS X feeling.

Nije mi jasno oko RAW fajlova, gde ih Aperture cuva? Jedini nacin da dodjem do NEF fajla (hteo sam da ga uvezem u Capture NX, da vidim kako izgleda, a morao sam da ga pokupim iz aparata preko Aperture-a, jer Transfer NX ne radi uopste na Leu); jeste Export/Master. Pucano je RAW + jpeg i u Aperture vidim samo jednu sliku, koja ima opciju RAW fine tuning, ali kada je prevucem u neki folder, kopira se jpeg? Kako uopste brises raw ili jpeg?

Zbunjen sam zato sto sam do sada o RAW formatu samo citao, a u svakoj knjizi je objasnjeno da RAW mora prvo da se razvije, pa se izveze u TIFF i tek onda moze da se edituje u PS-u. RAW je nataknut, ostaje na disku, a ovamo imas 14-bit TIFF s kojim dalje normalno radis. E zato mi ovo nije jasno, ovde kao da direktno edituje RAW. I Capture NX isto. Izvini ako su glupa pitanja, nadam se da shvatas sta me buni. 😊

Post edited by: ivicam, at: 2008/08/20 06:20

Profile

Posted: 20 August 2008 11:50 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Zanimljivo, susretog se sa ovim problemom RAW+JPG tek prekjuče, i tada više slučajno 😊

U poslednje vreme sam počeo da pucam RAW+JPG kombinaciju, kad sam u lokalu i kad imam pristup kompjuteru, da bih uštedeo na prostoru na hard disku. Imam i RAW i JPG i onda obrišem one u RAW-u koje nisu ‘vrh’, ostavljajući ih samo u JPG-u i isto tako radim sa fotkama koje mi se sviđaju i koje imaju potencijala za dalju doradu, ostavljajući im samo RAW, a brišući JPG.

Na žalost Aperture ne dozvoljava fotografu da utiče na izbor RAW ili JPG, nego sve importuje.

Kada pucam RAW+JPG (što je bilo svega 2-3 puta do sada) prebacim sve fotke sa kartice u folder na disku, filtriram u jednom prozoru samo RAW fajlove i pobrišem one koji mi ne trebaju. Onda pobrišem u sledećem filtriranju JPG-a one koje sam ostavio u RAW-u i tako nemam dupliranja jedne te iste fotke i kao RAW i kao JPG.

Problem sam sebi napravio prekjuče, kada sam ne razmišljajući importovao i RAW i JPG u Aperture, baš kao ti 😊

Sad mi Aperture nudi jednu dodatnu opciju, ‘Export Version from Master JPEG ‘, koje naravno nema ako je original samo JPG ili samo RAW.

Sad ću morati prvo odlučti koje fotke ostaju na hardu, a koje brišem (direktno preko Aperture interfejsa); a onda otići u Apertureov folder/biblioteku i tamo ručno pobrisati višak (bilo RAW, bilo JPG).

E sad na ono što si ti pitao 😊

Aperture svoje fajlove čuva u tvom home foldru, u Pictures/Aperture.library folderu, u koji moraš ući ne dvoklikom, već na desni klik, pa Show package content.

U tom folderu ćeš videti strukturu kakvu vidiš u levom panelu Aperturea. Folderi, projekti i za nas manje bitni fajlovi.

U projekte opet ulaziš preko Show package content (tako se ulazi i u .app ‘fajlove’, tj. Mac aplikacije).

Puna putanja bi izgledala ovako.

Onda ćeš videti da svaka fotografija ima svoj folder, unutar koga se pored same fotografije čuva i Preview fotke (čji kvalitet i veličnu možeš da podesiš unutar Aperturea preferences); Thumbnail, kao i par XML fajlova u kojima se čuva opis fotke, podaci o njenoj velični, vremenu nastanka i sl i ono najvažnije, spisak promena urađenih na fotografiji. To je ono po čemu su Aperture (i Lightroom) specifični, tzv. non-destructive editing.

Na ovoj dole sličci je primer foldera u kome postoje 2 originala, RAW i JPG..ono što ne želimo da imamo 😊

Da, uslovno rečeno, RAW mora da se razvije. Na tržištu ima nekoliko programa koji rade sa RAW fajlovima, uključujući i Aperture, koji ima svoj engine za RAW (RAW se može uvesti direktno u PS putem Camera RAW plug-ina za PS, tako da se Capture NX može zaobići). Sa RAW fajlovima Aperture radi isto kao i sa JPG-ovima…od master fajla napravi pominjani JPG preview fajl, koji onda procesira kako ti diktiraš, pri tom ne dirajući direktno ni taj preview fajl, nego u letu izvršava promene koje čta iz onog XML fajla. Zato je program gladan RAM-a i procesorske snage…ili korisničkog vremena, dok se izbori sa svim tim, ako nema ona prva dva 😊

To što ti dobiješ prevlačenjem iz Aperturea na desktop je preview fajl, a velična JPG-a odgovara zadatoj velični na koju će Aperture da smanjuje preview fajlove u odnosu na originale.

U Preferences (Export odeljak) ćeš takođe videti da postoji podešavanje za default fajl format kada Aperture šalje fotku nekom externom editoru (recimo PS-u); pa tu možeš odabrati PSD ili TIFF. E na sličan načn Aperture gleda na ove plugine koji se pojavljuju u poslednje vreme (nisam probao NoiseNinju još uvek, ali verujem da nije izuzetak); a to je da pluginu ili PS-u da PSD/TIFF fajl koji je upravo napravljen od originala, onda taj plugin/PS udradi šta šta se od njega očekuje na fajlu i onda se fotografija kao PSD ili TIFF vraćaju nazad u Aperture, čja velična, na žalost, uopšte nije mala. Ono što često radim u takvim situacijama, jer mi taj PSD (moj izbor je PSD, ne znam zašto) ustvari ne treba više kao PSD, je to da exportujem taj PSD kao JPG, a potom importujem JPG u Aperture, a PSD obrišem. RAW ili originalni JPG su još uvek u Apertureu, a tu je onda i taj editovana verzija JPG-a i to mi je (uglavnom) dovoljno 😊

Znač, svi originalni fajlovi ostaju netaknuti, prave se JPG previewi, oni se u letu prilagođavaju promenama koje im mi radimo, a koje se upisuju u XML fajl i to je to 😊

Post edited by: Mario, at: 2008/08/20 23:52

Profile

Posted: 21 August 2008 06:08 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

Karma od mene! 😉

Profile

Posted: 21 August 2008 12:35 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

^Hvala 😊

Još par sitnica.

Ukoliko želiš da imaš importovan i JPG i RAW u Aperture, Aperture po defaultu radi na osnovu RAW fajla, ali ukoliko hoćeš da radiš na verziji JPG originala, onda ideš na ono Make Version from JPG 😊

Pronašao sam rešenje za import i prikazivanje i RAW i JPG verzija istih snimaka.

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=304868

Iskopiraš na hard i jedne i druge, razdvojiš ih u odvojene foldere, importuješ i jedne i druge u Aperture, ali u različte projekte, a posle samo iz jednog od ta dva projekta prebaciš fotke u onaj drugi i obrišeš onaj prvi projekat koji ostaje prazan. Tako ćeš dobiti vidljive duplikate svih fotki i moći da brišeš ili RAW ili JPG verziju svake fotografije 😊

Profile

Posted: 21 August 2008 12:35 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

^Hvala 😊

Još par sitnica.

Ukoliko želiš da imaš importovan i JPG i RAW u Aperture, Aperture po defaultu radi na osnovu RAW fajla, ali ukoliko hoćeš da radiš na verziji JPG originala, onda ideš na ono Make Version from JPG 😊

Pronašao sam rešenje za import i prikazivanje i RAW i JPG verzija istih snimaka.

http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=304868

Iskopiraš na hard i jedne i druge, razdvojiš ih u odvojene foldere, importuješ i jedne i druge u Aperture, ali u različte projekte, a posle samo iz jednog od ta dva projekta prebaciš fotke u onaj drugi i obrišeš onaj prvi projekat koji ostaje prazan. Tako ćeš dobiti vidljive duplikate svih fotki i moći da brišeš ili RAW ili JPG verziju svake fotografije 😊

Profile

Posted: 03 September 2008 08:43 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-02-20

Da ne otvaram novu temu…

Kada fotku editujem u Aperture (RAW); nivo suma je OK. Ali kada je izvezem kao tiff i otvorim u Preview, sum se mnogo vise vidi. Takodje se i boje pomalo razlikuju, a moj subjektivan osecaj je da je bolje u Aperture. Za boje mozda i gresim, ali za sum je sigurno tako. Kako izvesti fotku, a da bude zaista onakva kakvu je vidim u Aperture?

Profile

Posted: 04 September 2008 09:27 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Probaj da otvoriš exportuješ pored tog TIFFa i sam master RAW, pa ga otvori jedan za drugim, jer ne bi trebalo da je TIFF osetno lošiji od RAWa.

RAW fajl mora biti drugačji od ostalih fajlova…obično mu fali saturacije.

Jesi se igrao sa podešavanjem kvaliteta exportovanih fajlova? Kad ideš na export version, pa dole imaš Edit…

Profile