nova baterija za macbook
Posted: 12 September 2008 02:38 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  864
Joined  2007-11-26

ineresuje me koliko treba da punim bateriju prvi put? stigla je skroz prazna :D

Profile

Posted: 12 September 2008 02:59 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Napuni je do kraja. Mislim da nema mnogo veze da li ćeš ili nećeš, ali bih ja za svaki slučaj napunio do kraja.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 September 2008 03:07 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-26

poceo je da mi puni bateriju i pise da je za sat i po puna jel bi trebao da je drzim duze ili samo dok dodje do 100%

Profile

Posted: 12 September 2008 04:41 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

vujke83 wrote:

ineresuje me koliko treba da punim bateriju prvi put

Ja sam napunio bateriju do kraja, pa sam onda radio na MacBooku dok se baterija nije skoro potpuno ispraznila, pa sam ponovo napunio do kraja.

BTW… Da bi baterija trajala što duže, poželjno je da se bar jednom mesečno pusti da se skoro potpuno isprazni, pa onda da se napuni do kraja.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 12 September 2008 04:52 PM   [ # 4 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Stvarno nemam vremana sad da trazim link, ali na Apple sajtu imate neku stranu posvecenu baterijama, pa nadjite 😊
Baterije koje se isporuchuju u iPod-ovima, i prenosnim rachunarima su vec formirane. Nije na odmet ne skidati lap sa adaptera dok se prvi put ne napuni. U svakom sluchaju, nemash sta pokvariti, jer je baterija formirana vec 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 12 September 2008 05:24 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

Fama o specijalnoj proceduri punjenja i tzv ‘formiranje’ baterije potiče iz perioda NiCd (nikl-kadmijum) akumulatorskih baterija gde je postojao takozvani memorijski efekat odnosno moglo se desiti da ako neispražnjen akumulator ponovo puniš posle određenog vremena i više tako ponovljenih ciklusa smanjiš kapacitet akumulatora odnosno skratiš mu životni vek koji je oko 3000 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Već kod NiMH (nikl-metal-hidrid baterija to više nije slučaj ali je praksa pokazala da je bolje bateriju isprazniti do kraja (npr na mobilnom telefonu) pa onda napuniti i to je za 10-tak % produžavalo životni vek baterije.

Baterije koje se trenutno koriste u potrošačkoj elektronici uključujući i baterije za laptopove su litijum jonske i one su fabrički formirane, ne zahtevaju nikakav specijalan tretman što će reći: možeš da ih puniš i prazniš kako hoćeš i kada ti patne na pamet.

Uzgred, punjač za mobilne telefone a pogotovo za laptopove su takozvani pametni punjač, elektronski nadzirani i 99% je isključen uticaj korisnika na životni vek baterije.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 12 September 2008 07:35 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

arcus wrote:

Fama o specijalnoj proceduri punjenja i tzv ‘formiranje’ baterije potiče iz perioda NiCd (nikl-kadmijum) akumulatorskih baterija gde je postojao takozvani memorijski efekat odnosno moglo se desiti da ako neispražnjen akumulator ponovo puniš posle određenog vremena i više tako ponovljenih ciklusa smanjiš kapacitet akumulatora odnosno skratiš mu životni vek koji je oko 3000 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Već kod NiMH (nikl-metal-hidrid baterija to više nije slučaj ali je praksa pokazala da je bolje bateriju isprazniti do kraja (npr na mobilnom telefonu) pa onda napuniti i to je za 10-tak % produžavalo životni vek baterije.

Baterije koje se trenutno koriste u potrošačkoj elektronici uključujući i baterije za laptopove su litijum jonske i one su fabrički formirane, ne zahtevaju nikakav specijalan tretman što će reći: možeš da ih puniš i prazniš kako hoćeš i kada ti patne na pamet.

Uzgred, punjač za mobilne telefone a pogotovo za laptopove su takozvani pametni punjač, elektronski nadzirani i 99% je isključen uticaj korisnika na životni vek baterije.

aleluja

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 12 September 2008 07:52 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

cika_kosta wrote:

na Apple sajtu imate neku stranu posvecenu baterijama, pa nadjite 😊

Evo: http://www.apple.com/batteries/notebooks.html

Znač, kao što sam već rekao, preporučljivo je da se prvi put baterija napuni do kraja i da se ber jednom mesečno baterija pusti da se isprazni.

A evo i stranica o kalibraciji baterija: http://support.apple.com/kb/HT1490

Nije na odmet i da se jednom u par meseci uradi kalibracija baterije.

arcus wrote:

možeš da ih puniš i prazniš kako hoćeš i kada ti patne na pamet.

Bolje je da ljudi poslušaju Applevoe savete za pravilnu upotrebu baterija.

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 13 September 2008 12:08 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-26

hvala ljudi na informacijama ostavio sam ga dok nije pisalo 100% i nije zavrsio calculating 😊

Profile