Juce sam resio problem sa svojim superdrive-om pa reko da podelim iskustvo sa vama.
Naime, vec neko vreme SuperDrive mi je odbijao da reze DualLayer diskove. Probao sam sve vrste medija ali cvrc. Nista. DVD-ove je rezao bez problema… pa mi taj nedostatak i nije mnogo smetao. Ali juce, ubacim DVD (verbatim) i ladno dobijem poruku da ne moze da kalibrise laser. Reko ili je zdrav za ciscenje ili za menjanje.
Na moju srecu za svega 390 dinara nadjem disk za ciscenje, i za 2 min SuperDrive je poceo da reze ponovo kao lud 😊
P.S. Video po forumima da se mnogi zale da nakon update-a firmware-a na MacBook-u Pro 15’ SuperDrive slabije kalibrise laser, al ne znam da li je to bash tako!
Da, da, nemoj ništa da se čudiš. Sedelo je kod mene neko društvo od kojih jedan živi za napolitanke. Prekopavali su mi po diskovima i taj ortak se u jednom trenutku okrene i zakač laktom sve, i diskove i hranu. Pokupimo sve, nastave oni i puste neki film. Kad je video šta je gteo, ovaj vadi disk iz eMaca i kaže: ‘Ljudi, gledajte’ a na disku koji smo upravo izvrteli celog bez problema stoji fleka od čokolade (sa donje strane dakle) od jedno 2x2 cm.
Nagledao sam se dosta sličnih diskova ali nemaju svu kompovi Tošibine čtače ;}
Da, da, nemoj ništa da se čudiš. Sedelo je kod mene neko društvo od kojih jedan živi za napolitanke. Prekopavali su mi po diskovima i taj ortak se u jednom trenutku okrene i zakač laktom sve, i diskove i hranu. Pokupimo sve, nastave oni i puste neki film. Kad je video šta je gteo, ovaj vadi disk iz eMaca i kaže: ‘Ljudi, gledajte’ a na disku koji smo upravo izvrteli celog bez problema stoji fleka od čokolade (sa donje strane dakle) od jedno 2x2 cm.
Nagledao sam se dosta sličnih diskova ali nemaju svu kompovi Tošibine čtače ;}
Ma ja mislim da ce svaki da obavi posao ako je u pitanju prljavi laser!
Ovo sto sam ja uzeo isto je neki no-namer. Jedino sto za razliku od ovog ima kao i neka tecnost da se kapne!
Ni meni nije nikako jasno kako se laseri isprljaju? Nemaju baš nikakav fizički kontakt sa diskom, ne postoje nikakvi uticaji diska na laser koji bi mogli da izazovu zaprljanost? Ali ipak se dešava da se isprljaju i da se čšćenjem srede!?!
Da li prašina, iako se u mnogo malom obliku može naći na disku, usled centrifugalne sile uspe da se odvoji od diska i nešto od toga se zalepi na laser? Samo mi to pada na pamet. Ako neko zna nek podeli tu informaciju!
Svi zaboravljaju da zrak nije suh i da je najveći neprijatelj elektronike duvanski dim. Dakle, vlaga iz zraka je sa istim dostupna gdje god ovaj može da dođe. Sa njim dolazi i dim, a sa njime (mislim na dim) dolaze i smole i ostale sranja iz duvana. To se onda sve zajedno, sa prašinom u neprekidnom procesu izmjena temperature, grije i hladi, odnosno leluja, leti i pada na površine. Jedna od tih površina je i laserska dioda, koja je podložna svemu tome kao i svaki komad namještaja.
To je neko moje razmišljanje, koliko toliko logično. Meni barem jeste… 😉
aman ljudi kako masan disk moze da zaprlja laser??? :blink: :blink: :blink:
zaboravljash da se disk greje i okrece neverovatnim brzinama. lako se chokoladne napolitanke sa diska istope i rashire po unutrashnjosti drajva 😉
btw ja sam se davno oprostio od CD/DVD-a. externi hdd i trpaj sve na njega. diskove koristim samo kada to shto mi treba ne mogu da skinem sa neta a imam na disku ili imam na disku a hitno mi treba shto su, naravno, retke situacije.
drdra wrote:
btw ja sam se davno oprostio od CD/DVD-a. externi hdd i trpaj sve na njega. diskove koristim samo kada to shto mi treba ne mogu da skinem sa neta a imam na disku ili imam na disku a hitno mi treba shto su, naravno, retke situacije.
U MacBooku imam 250GB (200GB MacOSX + NTFS za Bootcamp koji koristim preko prallelsa!)
Imam sapoljni disk od 750GB, plus jos jedan od 320GB, plus jos dva diska u PrCu 😊
A prostora nikada dosta…
Sada planiram ovaj disk od 750GB da podelim na 250 i ostatak i koristim tih 250 za timemachine! 😉
(iako imam naviku da pravim backup backupa)
aman ljudi kako masan disk moze da zaprlja laser??? :blink: :blink: :blink:
zaboravljash da se disk greje i okrece neverovatnim brzinama. lako se chokoladne napolitanke sa diska istope i rashire po unutrashnjosti drajva 😉
Vidi, ako cemo o ugaonim brzinama okretanja diska i cedjenju masti, uzevsi u obzir centrifugalne sile mozemo zakljuciti da se potencijalni mrs skuplja po zidovima uredjaja a ne na laseru koji je odozdole.
S obzirom da je odnos izmedju lasera i diska vise platonski, ne nemoj mi prici hocu izdaleka, da se zakljuciti da ni prica o masnim prstima ne pije vodu.
Laser se prlja iskljucivo atmosferalijama. Duvanski dim steti trudnicama, laserima i kontaktima. Ako budete u prilici da otvorite neki uredjaj koji je bio izlozen pusacima, uocicete zute naslage koje se zavlace apsolutno svugde. Smrt za kontakte, dakle prekidace i konektore.
Dakle, duvan+prasina+vlaga=prljav laser topalovic brka
edit-sad videh da je i castor izneo slicnu hipotezu, podrzavam
probao sam ovo sranje od cd-a za ciscenje.. ne da mi nije reshio problem nego ga je jos vise poremetio.. nije hteo da mi cita ni obicne dvd-eve…
na kraju sam otvorio laptop, otvorio superdrive i ocistio socivo lagano tamponom za ushi i vodom (jer sam citao da alkohol moze da ga nagrize) i sada radi kao nov.. odmah mi je procitao 10.5 leopard DL disk..
Slažem se da je dim verovatno najzaslužniji za štroku unutra, mada opet je zanimljivo koliko toga treba da prestruju preko nečega pa da se nahvata mas’?
drdra wrote:
drdra wrote:
Vidi, ako cemo o ugaonim brzinama okretanja diska i cedjenju masti, uzevsi u obzir centrifugalne sile mozemo zakljuciti da se potencijalni mrs skuplja po zidovima uredjaja a ne na laseru koji je odozdole.
Eeeee, a šta ako je sočvo negde pri obodu diska a ugaona brzina je relativno mala, odnosno masa štroke je prevelika? Pa se lepo ima jedna komponenta sile centrifugalnog ubrzanja, pa druga od sile zemljine teže (pa treća od Koriolisovog ubrzanja ;} ) sve zajedno naprave jednu lepu lučnu putanju i pljas - pravo u oko.