< 1 2
2 of 2
OS 9.2.
Posted: 15 October 2008 03:56 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

BTW, nije baš tačno da ne postoji ni jedan OS X koji je stariji od devetke

Pogledaj datume kad je šta izašlo:

http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X_Server_1.0

http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_9

Taj server nije Mac OS X, samo su ga tako krstili, to je tzv. Rhapsody server, bilo im glupo da bace kada su ga već razvili, a pre toga su rešili da promene taktiku implementiranja NeXTStepa u novi OS za Macintosh. Kad smo već kod Wikipedije pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/Rhapsody_(operating_system)

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 17 October 2008 12:48 AM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  537
Joined  2008-03-04

Andrej wrote:

pa dobro, nisi mu valjda preporučo server za tu mašinu? :laugh:

Znao sam da ćeš to da me pitaš :laugh:

Nisam mu preporučo server za tu mašinu, nego sam to pomenuo pošto si napisao da ne postoji ni jedan OS X stariji od devetke 😊

madamov wrote:

Taj server nije Mac OS X, samo su ga tako krstili, to je tzv. Rhapsody server, bilo im glupo da bace kada su ga već razvili, a pre toga su rešili da promene taktiku implementiranja NeXTStepa u novi OS za Macintosh. Kad smo već kod Wikipedije pogledaj http://en.wikipedia.org/wiki/Rhapsody_(operating_system)

Znam šta je Rhapsody, ne treba mi link 😊

Znam da postoje neke razlike između Rhapsodyja i OS X-a koji je kasnije izašao, ali mislim da bi i Rhapsody trebalo računati u OS X familiju.

Evo par citata iz tog članka za koji si postavio link:

Its code base was forked into Darwin, the open source underpinnings of Mac OS X.

Much of the initial work on Rhapsody eventually made it into Mac OS X. Apple’s QuickTime and Java implementations were all part of the transition towards the future Mac OS X along with the integration of the classic Mac OS API with the modern OS X, known as Carbon.

Ako je Rhapsody bio kao neka tranzicija između classic Mac OS sistema i OS X-a i ako je OS X sličniji Rhapsodyju nego classic Mac OS sistemima, onda mislim da i taj ‘Mac OS X Server 1.0’ treba da se ubraja u OS X familiju.

Post edited by: indijanac, at: 2008/10/17 01:01

Signature 

Bill: What"s that? > Jobs: It"s an iHouse! > Bill: But it"s got no windows!? > Jobs: Exactly! Hahhahaha! 😊

Profile

Posted: 17 October 2008 08:49 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

indijanac wrote:

Znam da postoje neke razlike između Rhapsodyja i OS X-a koji je kasnije izašao, ali mislim da bi i Rhapsody trebalo računati u OS X familiju.

Evo par citata iz tog članka za koji si postavio link:

Its code base was forked into Darwin, the open source underpinnings of Mac OS X.

Much of the initial work on Rhapsody eventually made it into Mac OS X. Apple’s QuickTime and Java implementations were all part of the transition towards the future Mac OS X along with the integration of the classic Mac OS API with the modern OS X, known as Carbon.

Hm, tom logikom su mogli da ga nazovu i Copland jer je ‘much of the work on Copland eventually made it into Mac OS X’. Suština je u tome da aplikacije koje rade na Rhapsody serveru ne mogu prostim kopiranje da rade i na Mac OS X-u.

Ako je Rhapsody bio kao neka tranzicija između classic Mac OS sistema i OS X-a i ako je OS X sličniji Rhapsodyju nego classic Mac OS sistemima, onda mislim da i taj ‘Mac OS X Server 1.0’ treba da se ubraja u OS X familiju.

Nije bio tranzicija, već ideja koju je želeo da gura tadašnji CEO Gil Amelio zvani ‘jedan model, 50 podmodela i 32 vrste napajanja’, a Džobs je ćutao i pravio se lud. Kada je GIl Amelio oteran sa mesta CEO, a Džobs postao iCEO (interim CEO) i strategija je promenjena.

Post edited by: madamov, at: 2008/10/17 08:52

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

< 1 2
2 of 2
‹‹ Nov u iMac svetu      mac os 8.6 ››