iMac 333 MHz dileme.
Posted: 21 October 2008 03:38 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  838
Joined  2008-01-30

Zanima me dali je neko upgradeovao do sada HDD na ovakav iMac.Evo ja sam pokusao da stavim od 30 GB Maxtorov na 7200 rpm, ali imam problema.Citao sam po netu da za OSX treba da podelim disk na particije i OS da stavim na prvu koja ne treba da bude veca od 8GB(za svaku sigurnost 7).E sad kaze da treba da se upgradeuje i firmware na 1.2. Ja sam pokusao da upgradeujem ali mi ovaj daje odgovor da ne moze a da je mozda moj firmware noviji.A u sistem profileru mi kaze da mi je boot rom ili tako nesto 3.0 nesto. A na appleovom sajtu o takvom firmwaru nema ni reci. Drugo sto mi je jako vazno a nemam odgovor je zasto mi memoriju od 256 MB prepoznaje kao 128 MB? I trece. Dali mogu nekako da pustam DVDje na njemu sobzirom da sam uspeo na 6 GB disku da instaliram panther i DVD player je dozivljavao crasheve.Dali je to zbog PCI graficke od 6 MB? Dali DVD player nije kompatibilan sa tom grafickom? Nesto slicno je bilo sa nekim iBookovima.Inace ja sam mu stavio neki DVD rezac od Powerbooka.Bootira , cita DVDje i radi svasta ali filmove nece.Dali postoji neki third party softwer za pustanje DVDja onda?

Signature 



Profile

Posted: 21 October 2008 06:27 PM   [ # 1 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Sto se memorije tiche, taj modul koji si stavio radi na, pretpostavljam, vecoj frekvenciji nego sto je predvidjeno pa se ovakve stvari deshavaju (verovatno je predvidjena memorija na 100mhz, a ti si stavio na 133). Sto se particija tiche, to nema nikakve veze, stavi i jednu particiju, radice super. Sto se firmvera tiche, javice se vec neko iskusniji, takav mac nisam imao 😊

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 22 October 2008 08:28 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Ako ti tako kaže za firmware, onda je neko već obavio upgrade. Što se particija tiče, znam da je nekada moralo na te prve iMacove (recimo na slot-loading nije moralo) da ide tako sa dve particije, ali da li mora i sa novijim firmwareima ili to ne važi za Panther (tada ni Jaguar nije bio u opticaju kada su se proizvodili ti modeli iMaca); zaista ne znam. Pretpostavljam da je Čika Kosta to probao pa zna.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 October 2008 11:03 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  838
Joined  2008-01-30

@cika kosta
@madamov
Hvala na savetima.Evo sta sam ja uradio.Posto firmware nije hteo da se updateuje,onda sam procesljao po netu i nasao da je taj firmware najverovatnije za neamericko trziste sto je istina, iMac je iz Austrije. Onda sam probao da instaliram Panter i probao na celi disk(novi od 30 GB) nije hteo, a na stariji od 6 GB je hteo.Onda sam podelio na particije i probao i opet nisam uspeo pokazivao mi je prvu particiju koja je bila 7 GB kao mogucu za instaliranje ali ipak nisam mogao da je odaberem, ko da se ukocio pa nije hteo da stavi zelenu strelicu. I onda sam lepo izvadio HDD, stavio ga u drugi iMac na 400 koji ima FW portove i instalirao na njemu i opet vratio u ovaj na 333MHz i sad evo radi lepo.Ali pitam se sta ce da se desi ako ja to prodam nekome i on treba da preinstalira i kako ce to da obavi ako nema 2 iMaca?

Signature 



Profile

Posted: 22 October 2008 11:38 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Firmware je firmware, mislim da ne postoje verzije za razne jezike.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 22 October 2008 12:15 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

posaljes ga kod onog appleservisa sto se reklamira…

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 22 October 2008 01:32 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

danda wrote:

Ali pitam se sta ce da se desi ako ja to prodam nekome i on treba da preinstalira i kako ce to da obavi ako nema 2 iMaca?

Prodaš mu oba iMaca! :laugh: :laugh: :laugh:  Pozdrav, Danda!

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 22 October 2008 04:37 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

drdra wrote:

posaljes ga kod onog appleservisa sto se reklamira…

:laugh: :laugh: :laugh:

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile