Aj sad da i ja detaljnije kazem, kad me vec vucete za jezik 😛
Kvar na grafici, koji se pojavljivao na G3, nastavio je tu divnu tradiciju i na G4orki. bu2nin nije rekao koji je njegov iBook, ali pretpostavljam po simptomu da je G4, jer je uz kvar grafike G4 uneo inovaciju na polju problema, popularno nazvanu ‘whirling fan of death’. To je kvar na kolu koje napaja RAM, simptom je da komp ponekad nece da startuje, samo upali ventilator na maksimalnu brzinu. Moguce da je na bu2ninovom samo WFOD, i to je bolja varijanta, jer se lako resi, evo zasto.
Oba kvara za uzrok imaju ‘ladan lem, s tim sto je grafika lemljena BGA (kontakti odozdo, nedostupni); i kod nas ne postoji dobar rework za taj tip cipova. Nasao sam ljude u Americi koji su se specijalizovali za iBook grafike, i cekam da naleti dobra dusa koja ce mi odneti plocu preko - imam jedan komp koji sedi i ceka da se vrati u gornje svetove, obe bolesti su ga stisle…
Ovaj drugi cip koji crkava na G4 je SMD, dakle moze da se sredi obicnom lemilicom, i ako je to slucaj kod bu2ninovog kompa, to sredim lako. iBook rasklapam na normu, ko pusku u vojsci, a lemilicom baratam taman kolko treba da to opravim.
Intelektualni kapaciteti su mi omogucili da tek sad shvatim da je bu2nin iz Budve.