Prelazim na iMac, par pitanja
Posted: 30 October 2008 10:38 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  9
Joined  2008-10-30

pozdrav svima 😊
Za mesec dana uzimam 24’ iMac (onaj 2.8 model) i to ce mi biti prvi Mac. Uzimam ga za kucnu kancelariju, pratim clanke i tutorijale na netu i youtube-u, upoznajem ga teorijski, ali i dalje imam nekoliko pitanja za vas:
1. preporuka za Wireless ADSL Gateway ruter switch? Koristim sezampro adsl. Video sam neke zanimljive Linksys i NetGear, ali ne znam kako se ponasaju sa Mac racunarima. Ono sta bih hteo je da dobijem wireless mrezu izmedju iMac i PC laptopa. Da oboje nezavisno idu na net, i koriste stampac koji je povezan samo sa ruterom?
2. u vezi sa tim: da li iMac sam prepoznaje mrezu, ili moram da instaliram neku podrsku? 😊
3. laserski stampac Xerox Phaser™ 3125N? Ima li neko iskustva sa njim po pitanju komunikacije sa Macom
http://www.office.xerox.com/printers/laser-printers/phaser-3125/enza.html
4. jedno jako pocetnicko pitanje 😊 :blink:
obzirom da uzimam nov iMac i nov adsl wireless ruter, sta prvo ukljucujem? Mislim, video sam na youtube kako izgleda first boot na macu: pojavi se assistant koji vodi kroz neke pocije, jedno od pitanja je da li posedujete internet konekciju, ako da, onda odaberete koju….. Da li to znaci da prvo ukljucim adsl modem pa tek onda first boot iMac, kako bi assistant prepoznao wirelesss konekciju???? 😊

hvala svima

Profile

Posted: 30 October 2008 11:08 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  421
Joined  2008-05-26

1) koji ce ti wireless,kad imas desktop,tj imac…bolje uzmi obican ethernet,jeftinije je,a na isto dodjes,jer mozes da preko imaca delis svoju internet konekciju
lepo povezi preko etherneta u imac kabl,pa imas opciju da drugi kompovi i uredjaji(npr tvoj pc) koriste tvoj internet (preko etherneta u ovom slucaju)....
ides u
System preferences > Sharing > internet sharing
pa share your connection from : ethernet
to computers using AirPort
i,eto,uzivancija :D
2)verujem da uvek prepoznaje
3)neznam
EDIT : kaze na sajtu mac and pc compatibile,znaci radi…
100% ja sam sad uzeo novi stampac,samo sam na sajtu video da pise mac comatibile,i nisam nista drugo trazio,niti se raspitivao,i naravno,radi…
4)ma nije to problem,ako sam dobro shvatio sta si pitao…
ti mozes kad god oces da ukljucis airport,i da ga postavis da uvek bude povezan sa wireless ruterom…nemora to odma pri ukljucivanju kompa…

i,da,pozdrav i tebi !

(btw,nemoj odmah da verujes svemu sto ja kazem,jer ima mnogo pametnijih ljudi na ovom forumu (karma za mene :D ) koji bolje znaju,jer ja nisam 100% siguran…)

Post edited by: nowak, at: 2008/10/30 23:09

Profile

Posted: 30 October 2008 11:46 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Uzmi ti lepo neki airport i bices miran

http://www.apple.com/wifi/

a sto se tice sta prvo ukljuciti, uzmi ti sve zabodi i ukljuci i nece biti problema, nema tu ko na pc-ju da prvo moras ovo pa ono, pa onda baciti soli protiv uroka i te munje

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 31 October 2008 08:23 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Markooo wrote:

Uzmi ti lepo neki airport i bices miran

Čovek hoće da ima samo jedan uređaj, a kako je na ADSLU-u to sa airportom nije moguće, već mu je potrebno baš to što je naveo.

A svejedno je koji se kupi, što se Maca tiče svaki će raditi.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 31 October 2008 11:04 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  725
Joined  2008-07-16

Vidi, ja kod kuce imam bas taj Imac 24’, ADSL mi je preko EUnet-a, od njih sam dobio mrezni router. Iz njega sam ethernet kabl ustekao u Liknsys WiFi router i nakon malo vise zeznja da ih uskladim - proradilo mi je i to super.
Ta dva rutera sam gurnuo negde u cosak da mi je smetaju i sve radi kako treba - za moj Imac, MBP, za Ipod tousch a i za 2 PC laptopa koja mi deca habaju B) B)

Samo jos jedna stvar - zastiti Wifi mrezu. Konkretno ja sam dozvolio pristup samo odredjenim MAC adresama, ostali vide mrezu ali ne mogu da se uloguju.

Pozz i dobrodosao…

Signature 

...i onda je izmisljen Mac!!!

Profile

Posted: 31 October 2008 04:17 PM   [ # 5 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-10-30

Hvala ljudi na odgovorima.
Prvo da kazem: jedva cekam decembar 😊
a onda da dodam: kada budem uskladio ceo sistem, mrezu izmedju iMac-a i PC laptopa, mrezni stampac Xerox i adsl ruter Linksys, poslacu ovde screenshots ili youtube snimak, kako bih objasnio i pokazao parametre, mozda nekome u buducnosti zatreba.

Profile

Posted: 31 October 2008 06:48 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  217
Joined  2005-07-09

Sticajem okolnosti, cela moja brojna porodica okupila u roditeljskom domu na duže vreme, svako je sa sobom doneo svoje kompjutere. Jedina opcija za net u to vreme je bilo ADSL, a kako imamo tušta i tma kompjutera, trebalo je to nekako uvezati. Moj izbor je pao na ADSL wireless modem/ruter 1000HG američke firme 2WIRE.

Iskustva sa ovim uređajem su više nego zadovoljavajuća. Pored telefonskog priključka i eterneta, ima i USB priključak, idealan za štampač koji će svi videti (nisam probao externi HD, možda i to radi).

Meni je na ovom čudu radilo sledeće (u isto vreme): 3 mini mac-a, G5, PowerBook G4, 2 PCja, 1 laptop (neki PC - tatin, neznam koji je); PS3, Nintendo wii, iPhone + sam dao pass komšinici sa sprata da može da se kač na net sa svojim EeeePC-jem. I to sve bez ikakvih problema i zastoja.

Dakle, preporuka i pohvala za ovaj uređaj, koji košta neki 50 e (i ima da se kupi kod nas, ako nekoga zanima, daću mu adresu, da ne reklamiramo bez potrebe)...

Profile

Posted: 31 October 2008 07:09 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Darko, čme je ‘komšinica sa sprata’ zaslužila džabe internet? 😛

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 01 November 2008 09:40 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Dakle, preporuka i pohvala za ovaj uređaj, koji košta neki 50 e (i ima da se kupi kod nas, ako nekoga zanima, daću mu adresu, da ne reklamiramo bez potrebe)...

Slobodno reklamiraj da ljudi ne lutaju kada traže nešto ovako.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 03 November 2008 11:21 PM   [ # 9 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  56
Joined  2008-11-03

Ako pitaš šta prvo treba da upališ da bi sve proradilo reći ću ti da ja kad god instaliram OS izpočetka u opcijama obavezno izaberem ‘This computer does not connect to the Internet’ opciju, da me ne bi pitao budalaštine o provajderu i sl…

Kad se završi instalacija OS-a, zabodeš ethernet kabl i eto te na internetu bez bilo kakvog podešavanja bilo čega…

Profile

Posted: 04 November 2008 12:57 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Ali ako covek kupi nov mac onda mu je sistem vec instaliran, dakle samo stekne kabl i juhu ura

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 04 November 2008 02:20 AM   [ # 11 ]
Newbie
Rank
Joined  2008-10-30

dvanaestica wrote:

Ako pitaš šta prvo treba da upališ da bi sve proradilo reći ću ti da ja kad god instaliram OS izpočetka u opcijama obavezno izaberem ‘This computer does not connect to the Internet’ opciju, da me ne bi pitao budalaštine o provajderu i sl…

Kad se završi instalacija OS-a, zabodeš ethernet kabl i eto te na internetu bez bilo kakvog podešavanja bilo čega…

Hvala, to je jedna od stvari koja me je zanimala. Kupujem nov iMac, njegov OS jeste instaliran, ali pri prvom boot-u se pojavi wizard i pita par osnovnih pitanja: o jeziku, o internetu….

Profile

Posted: 04 November 2008 10:07 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Ta su pitanja toliko jednostavna i MNOGO je lakše udenuti internet u mašinu, pa tek onda instaliati OS, odnosno odgovoriti na ona pitanja, jer će, kad se procedura završi, sve biti podešeno. Lepo se registruješ, pa izabereš da ti pišu ovi iz Apple, pa sve kako valja i trebuje.

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 04 November 2008 04:07 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

i jos naznacis da si iz zemlje serbije pa da pogledaju na nas jadne i bedne nekad, kad vec mogu na komsije

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 04 November 2008 04:57 PM   [ # 14 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  56
Joined  2008-11-03

Hvala, to je jedna od stvari koja me je zanimala. Kupujem nov iMac, njegov OS jeste instaliran, ali pri prvom boot-u se pojavi wizard i pita par osnovnih pitanja: o jeziku, o internetu….

Ja lično volim da preskočm pitanja o internetu, a i na sva druga možeš da odgovoriš bilo kad kasnije, i da sve podesiš kako tebi odgovara. Ja čak obično i na potpuno nov kompjuter instaliram OS skroz ispočetka, da bih sam izabrao šta hoću a šta neću. Šta će ti 2 Gb drajvera za printere za koje nikad nisi čuo, kosooki fontovi ili 1 Gb language translatora i sl.

Najvažnije je šta ćeš uraditi posle instalacije OS-a, tj. pravilno update-ovanje svega na poslednje verzije pravim redosledom i besomučni “Repair permissions” izmedju skoro svake instalacije…

Ako to sve uradiš kako treba moći ćeš i da zaboraviš da OS postoji…

Post edited by: dvanaestica, at: 2008/11/04 16:59

Profile