zeleo bih da svom mb prosirim primenu tako sto cu ga prilagoditi i desktop radu pa bih voleo da sa iskusnijim mac korisnicima od mene prozborim po koju..
Mac sam pre nekih godinu ipo nabavio i polako se upoznajem sa njim..
Moja pitanja su::
1. Da li neko ima iskustva sa povezivanjem eksternog monitora (19,20 inca) sa macbook-om i da li seb mini dvi konektora treba josh nesto? Koja je najveca rezolucija koju ova budjavko gma950 grafika podrzava?
2. Kako to onda prakticno funkcionise. Na mom drugom pc laptopu kada se prikachi sekundarni monitor iz sistemske aplikacije mogu da biram da li ce prikaz biti na oba monitora ili samo na eksternom. Kako je to reseno na macu?
3. Bezicni mighty mouse imam, ako nabavim i bezicnu apple tastaturu, uz eksterni monitor, smatram da bi mogao da dobijem jeftin a upotrebljiv desktop. Kakva su iskustva i da li sam u pravu oko razmisljanja u ovom pravcu ili da se manem corava posla?
Ako se ispostavi da sam u pravu…Kupujem bezicnu apple tastaturu, ponude na pm:) 😊
I josh jedno pitanje..
Kucne racunare cine: pc laptop, pc desktop, macbook i ps3 na koji ce do kraja godine da legne ubuntu.
Imam eunet adsl 2mbit, preko kabla i rutera nakaceni na desktop. Kada hocu da sa nekog drugog racunara koristim net, izvadim kabal iz kucista i gurnem u lap ili u slucaju ps3, prenesem u dnevnu sobu radi playstationstore.
Ako u isto vreme i supruzi i meni treba net..karambol:)
Hocu da ih radi smanjenja cimanja i glavobolje:
1. povezem u kucnu mrezu gde bi desktop bio file (d particija) i print server
2. preko wireless rutera povezem na net
Znaci xp service pack 2, 10.4.11 i linux ubuntu zajedno.
Sta mi je najracionalnija opcija?
1. Da li neko ima iskustva sa povezivanjem eksternog monitora (19,20 inca) sa macbook-om i da li seb mini dvi konektora treba josh nesto? Koja je najveca rezolucija koju ova budjavko gma950 grafika podrzava?
Ne treba..Treba to jedino Mini-DVI to DVI Adapter ili Mini-DVI to VGA Adapter u zavisnosti od externog monitora koji kupish..Mislim da moze da tera do 1920x1200 na externom ako se ne varam…
Starlights wrote:
2. Kako to onda prakticno funkcionise. Na mom drugom pc laptopu kada se prikachi sekundarni monitor iz sistemske aplikacije mogu da biram da li ce prikaz biti na oba monitora ili samo na eksternom. Kako je to reseno na macu?
System Preferences/Displays..Otvorice ti se Display control panel na svakom monitoru pa podeshavaj svaki posebno, ili ako ukljuchish mirroring ista slika na oba…
Starlights wrote:
3. Bezicni mighty mouse imam, ako nabavim i bezicnu apple tastaturu, uz eksterni monitor, smatram da bi mogao da dobijem jeftin a upotrebljiv desktop. Kakva su iskustva i da li sam u pravu oko razmisljanja u ovom pravcu ili da se manem corava posla?
Moze, shto da ne..
Starlights wrote:
I josh jedno pitanje..
Kucne racunare cine: pc laptop, pc desktop, macbook i ps3 na koji ce do kraja godine da legne ubuntu.
Imam eunet adsl 2mbit, preko kabla i rutera nakaceni na desktop. Kada hocu da sa nekog drugog racunara koristim net, izvadim kabal iz kucista i gurnem u lap ili u slucaju ps3, prenesem u dnevnu sobu radi playstationstore.
Ako u isto vreme i supruzi i meni treba net..karambol:)
Hocu da ih radi smanjenja cimanja i glavobolje:
1. povezem u kucnu mrezu gde bi desktop bio file (d particija) i print server
2. preko wireless rutera povezem na net
Znaci xp service pack 2, 10.4.11 i linux ubuntu zajedno.
Sta mi je najracionalnija opcija?
Ovo bash ne razumem…Mozesh sve mashine da ubodesh u ruter i da koriste istu internet konekciju u isto vreme…Podesish ruter da radi ko DHCP server i to je to…Ili wireless-om, sve jedno..I bice svi u mrezi…
Eunet daje ruter na kome imash jedan ulaz za mrezu. Imash 2 opcije
1. Kupish swich, i ubodesh sve u njega, mislim, sve rachunare i ruter, i podesish da ruter da se ponasha kao dhcp server.
2. Kupish neki wireless ap, i u njega ubodesh kabl iz rutera, i svi onda mogu preko wireless-a da se kache na net. Jest malo skuplje, ali razmisli o airport expres-u 😊
Ja bih preporučo neki od apple proizvoda. Kako rece Čika Kosta airport express ili airport extreme. koštaju, ali vrede svaku paru. Zavisi koliko ćes da kačš na njih uređaja i da li su žični ili bezžični. Ja imam Time Capsule jer mi je bio poteban i HD za bekap.
Ako ti treba i žična konekcija nekog računara onda samo extreme jer express nema žicnu vezu, ali ima 3.5-mm audio minijack koji extreme model nema ali ima tri žična Gigabit Ethernet LAN porta. Odlično se snalazi u radu sa Mac i PC računarima. Pretpostavljam da će i sa Linux računarom biti u prijateljskim odnosima. Za šest meseci rada nijedan problem. Preporuka u svakom slučaju. Čak su ga i neki prijatelji kupili a da uopšte nemaju veze sa Mac-om čsti Win fanovi. :evil:
uzmem apple extreme.
1.Podesim im svima wireless konekciju za izlaz na net
2.omogucim povezivanje desktopa i oba laptopa kroz ethernet, na nacin da d particija na desktopu bude deljena i da se omoguci stampanje preko te mini mreze (hp 1020). (trenutno moram da snimim na usb ako nesto radim na laptopu i onda prebacima na desktop da bi stampao).
Ako je na oba pitanja odgovor potvrdan, mislim da znam cime su sebe da castim za novaka:)
Evo sta bih ti ja predlozio (naravno ako imash drajvere za mac za taj printer)
Kupish AirPort Express, i recimo montirash rute (modem) pored pojachala, ili zvuchnika, i stampac stavish pored. Notebook-ovi imaju wireless, i josh kupish samo za desktop. I time dobijash sledece:
1.Svi rachunari imaju net
2.Slushash muziku tako sto sa svog rachunara strimujesh muziku na Airport express koji je predaje pojacalu ili zvuchnicima.
3.Svi kompovi najnormalnije dele stampach.
4. i najlepshe, svi kablovi ti stoje u jednom coshku, bez da se cimash da ih razvlachish po sobi, stanu, kuci ili ta vec 😊
1. Ako imaš podešenu konekciju samo nju pokreneš kad sve uštekaš. Brat kad dođe upali svoj PC WiFi karticu i samo je potrebno da unese lozinku kad nađe mrežu imože na net jer je podešen na sbb kao i moja mreža.
2. Štampač kačš na Extreme na USB port koji služi za tu svrhu. U njega mozeš ubosti i spoljni HD ili bilo šta drugo. Nažalost nemam štampač sa USB om tako da nisam probao kako ovo radi, ali to ti postaje deljeni mrežni štampač.
Izlaz ka sbb-ovom kablovskom modemu sam samo utakao na predviđeno mesto i on se sam podesio. iMac je povezan bezžično dok je PC laptop (Win XP) roditelja žično vezan. Oba istovremeno mogu na net bez da vidim usporenja u otvaranju (veza je 1024/128). Softver je instaliran sa CD-a i radi OK. Brat nije instalirao ništa samo upali WiFi, ali ne vidi HD u Time Capsule, dok mu net radi.
ne moze da gura 1900x1200, probao sam ja na 37’ samsung full HD tv-u…
ali radi na na 22 samsung lcd-u na 1600x1050 bez problema…
inache,ko kaze da macbook sa svojom integrisanom grafikom moze da pusta full HD filmove(shto je po meni i jedin apoenta povezivati ga na tv); grdno se vara, filmovi seckaju do jaja, chak shta vishe i neki 720p seckaju,al to opet zavisi od tipa kompresije i tandara mandara…
Joco, tebi onda nešto ne radi kako treba, jer sam ja na mom Mini-ju (koji danas odlazi, a iMac još stigao nije) koji ima istu (GMA950); odnosno lošiju grafiku (MB ima i X3100); puštao HD ripove i u 720p i u 1080p bez ikakvih problema…
ne znam onda u chemu je stvar, ali do sada ni jedan 1080p nisam mogao da pustim a da mi ne secka…
a pushtam preko VLC-a(mkv. su fajlovi)
inache imam crni macbook 2,16ghz 2gb rama
Mb, sa GMA950 kod mede, proba na samsung lcd tv-u 13xx X 7xx, ne mogu bash tachnoda se setim rezolucije, znam da nije neka standardna za montore, pustio preko vlc-a star wars poslednji deo, hd rip 8GB, rezolucija 1280X720 ili tako neshto, u svakom sluchaju, rip je 8GB i radi bez da secne, najnormalnije. Do dushe, znaju da secnu .mov hd trejleri koje sam skinuo sa apple sajta, ali je to podnoshljivo, inachem mkv radi na tom samsungu bez problema.
ok, chisto da budemo na istoj talasnoj duzini
720p filmovi(1280x768,ja mislim da je ta rezolucija) rade bez problema na macbook-u
,ali filmovi koji su 1080p(ne 1080i[nije isti kvalitet slike]);znachi full HD,ili vam 1900x1200, rade ,ali seckaju,barem kod mene…
ako neko ima neka drugachija iskustva,neka se javi…