1 2 > 
1 of 2
iMAC 24” pitanje - buka i vibriranje
Posted: 12 March 2009 12:08 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  287
Joined  2009-03-12

Pozdrav,

Dosta dugo pratim ovaj forum, kao posmatrac. Sada je doslo vreme da se aktivno ukljucim.

Kupio sam pre 8 dana iMAC 24’ 2.8GHz. Odmah sam zamenio HDD - stavio 500GB i 4GB RAM.

Zanima me da li je neko imao ovakav problem i ako jeste da li ga je i kako resio ?

Nakon nekoliko dana se pojavila cudna vibracija i zvuk koji bih opisao bas kao neki vibro zvuk. Vibracije se osete po celom kucistu, a prenose se i na radni sto - osetim ih na tastaturi. Cini se kao da vibrira HDD ili onaj treci vent koji je pozadi…
Takodje se pojavio i sum vazduha na ventilacionom otvoru sa zadnje strane pri vrhu ekrana. Nije neka preterana buka, ali s obzirom da radim nocu i da mi je stan maximalno zvucno izolovan, prilicno smeta. Jos kad je uparen sa onim vibriranjem…
Druga stvar koju sam primetio je da ventilatori uopste ne ubrzavaju bez obzira do koje temperature stizu CPU, HDD ili bilo koja druga komponenta.
Reset SMC nije dao nikakve rezultate.

Racunar nosim u servis u ponedeljak da ga pregledaju i otklone ove 3 stvari (vibracija, sum vazduha i stucked ventove).

poz
M.

Post edited by: mipko, at: 2009/03/12 12:10

Post edited by: mipko, at: 2009/03/12 13:45

Profile

Posted: 12 March 2009 01:49 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Jesil proveravao sa iStat, kako se ponasaju fanovi?

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 12 March 2009 02:08 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

@Marko: jesam proverio sam fanove. Non stop su na default vrednostima (1200/1200/700) bez obzira na temperature komponenti. Nikad se ne ubrzaju.

Profile

Posted: 12 March 2009 06:37 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

A da li si imao te probleme sa tim starim hardom, mozda je u njemu problem.

Signature 

Profile

Posted: 12 March 2009 07:20 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  689
Joined  2006-09-28

koji je novi disk? proizvodjach i model.
verovatno si uzeo neki buchniji…

ja u mom iMac-u josh imam fabrichkih 320GB ali niti se chuje niti trese bilo shta (zato imam externi disk kojim nadoknadjujem nemanje vibracija i buke na iMac-u).

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 12 March 2009 09:52 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

Originalni HDD 320GB nisam ni zatekao u racunaru posto sam odmah ugradio novi HDD 500GB koji ugradjuje apple kao upgrade. U pitanju je

WDC WD5000AAKS-40YGA1

Znaci nije neko budzenje vec ono sto apple ugradjuje kao opcioni 500GB HDD i ugradjen je u applecentru tako da nemam ni najmanju sumnju u strucnost ljudi koji su to ugradili.

Ne znam da li je u pitanju HDD ili neki ventilator, ne mogu ni da naslutim sta bi od ta dvamoglo da bude. Racunar cu odneti u ponedeljak u applecentar da ga srede.

I ja sam se jako dvoumio da li da ostavim 320GB i dodam dodatni externi HDD ali zbog potrebe multi boot-a (Win, Solaris i OS X) sam odlucio da uzmem veci interni HDD.

Javicu vam kako se stvari odvijaju. Cisto me je zanimalo da li je neko imao ovakvo iskustvo.

Profile

Posted: 14 March 2009 12:55 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

Mali update

Namestio sam Advanced Acoustic Managament za WD na silent i HDD se uopste ne cuje. Apsolutno nema nikakvog zvuka HDD-a. Tako da HDD eliminisem kao izvor vibracije.
Blaga vibracija je i dalje prisutna i to pri sredini ekrana. Najverovatnije je onaj treci ventilator koji ima izduv pozadi gde stalak ulazi u kuciste.

Inace AAM sam namestio preko Windows-a iz BootCamp-a.

poz
M

Profile

Posted: 14 March 2009 01:22 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

A da li postoji mogucnost da su prilikom zamene tog harda slucajno nesto zaboravili da nameste kao treba, pa se javljaju blage vibracije?

Signature 

Profile

Posted: 14 March 2009 01:41 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

sasvim je moguce, zato u ponedeljak nosim racunar da ga provere.
Inace AAM je milina, nema primetne razlike u performansama osim sto se HDD uopste ne cuje.

Profile

Posted: 14 March 2009 06:07 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  443
Joined  2005-06-06

mipko wrote:

Znaci nije neko budzenje vec ono sto apple ugradjuje kao opcioni 500GB HDD i ugradjen je u applecentru tako da nemam ni najmanju sumnju u strucnost ljudi koji su to ugradili.

Kada narucis BTO basinu, ona stize sa ugradjenim hard diskom, odnosno RAMom ili procesorom.
Ako je hard disk ugradjen ovde, onda to nije BTO.

Profile

Posted: 14 March 2009 06:49 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

Nisam ni rekao da je u pitanju BTO masina.
Rekao sam da je upgrade uradjen u applecentru - znaci jedinom ovlastenom serviseru apple opreme kod nas. Takodje sam rekao da je pri tom ugradjem HDD koji apple ugradjuje u svoje BTO masine.
Nigde nisam ni pomenuo da je u pitanju BTO. Samo sam napomenuo da nije bilo uradjeno nesto u garaznom/uradi sam fazonu.

Profile

Posted: 14 March 2009 07:33 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Nije vazno da li je neko sam uradio ili su uradili ljudi u AppleCentru (koje uopste ne postujem, nazalost) ako se lepo uradi i sa kvalitetnim delovima. Kako je deo veoma kvalitetan, jer ga i sam Apple eugradjuje, dolazi do ong drugog faktora 😊
E sad, ukoliko svi ventilatori vrte normalnom brzinom opet nem razloga za buku i vibracije, sto dovodi do problema ili sa Hardom ili sa optikom (koja izleda takodje nije).
Moje licno misljenje je da bih se radije sam posvetio 100% sredjivanju problema sa racunarom (posebno jer znam koliko ima dobrih tutoriala na iFixIt i slicim servisima) nego da dam nekome u AppleCentru.

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 14 March 2009 08:35 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Najbolje da vratiš u GlobeNet da ti pregledaju šta su radili, garantovano je u pitanju neka sitnica, na pr. nisu zašrafili dobro hard disk, zaboravili šrafciger unutra… 😉

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 15 March 2009 12:31 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

LaMar wrote:

Moje licno misljenje je da bih se radije sam posvetio 100% sredjivanju problema sa racunarom (posebno jer znam koliko ima dobrih tutoriala na iFixIt i slicim servisima) nego da dam nekome u AppleCentru.

Ima u tome mnogo istine sto kazes, ali dok ne izadje iz garancije - odolecu iskusenju 😉

Profile

Posted: 16 March 2009 10:43 AM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

Sve je sredjeno, komp radi normalno.
Ne znam kakva su vasa iskustva sa AC, ja za sada imam skroz pozitivno iskustvo.

poz
M

Profile

Posted: 21 March 2009 01:56 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-03-12

Ostao sam duzan za objsasnjenje o cemu se radilo.
Buka koju sam ja cuo je bila od suma napajanja kad je brightness na nekoj odredjenoj vrednosti, apx 1/4. Cudno je da se ta buka cuje na 1/4, 3/4 brightness. Daleko od toga da je to nesto jako bucno, verujem da vecina korisnika to ne bi primetila uopste. Na full brightness je nema uopste na 0 brightness je ima veoma malo. Namestio sam brightness na max, stavio shades i sve je OK. Inace ‘buzzz’ se nije mogao primetiti u prisustvu bilo kakve ambijentalne buke ili na udaljenosti od 1m u apsolutno tihoj prostoriji.

Sto se vibracija tice one poticu od samog harda i tu nema leka osim da se stavi neki ultra silent HDD. No i one su toliko slabe da bi zaista bilo besnjenje da radim takvu izmenu. Isto sam duboko ubedjen da vecina korisnika ne bi to primetila takodje.

Kad dodje vreme za izmenu HDD vecim tada cu najverovatnije uzeti ili novi iMac ili Mac Pro. Jedini HDD-ovi koji mislim da bi zadovoljili nivo Buka/vibracije/performanse su WD Green HDD-ovi sa onim intellispinom ili kako se vec zove ta muljacina prikrivanja cinjenice da se vrte na 5400RPM.

iMac nije dead silent proizvod ali je daleko tisi od bilo kog PC-a koji sam sklapao u poslednjih 18godina.

Sve u svemu mislim da sam prelezao klasicnu bolest prelaska sa PC na Mac, a to je da sam fanaticno trazio manu mom novom proizvodu.  Sada opusteno uzivam u zaista izuzetnom uredjaju.

Hvala svima na savetima i strpljenju.

poz
M.

Profile

1 2 > 
1 of 2