Pozdrav svima 😊 Dakle, posle mnogo mnogo godina odlucio sam da napustim pc i njegovu ‘propratnu’ (da ne upotrebim neki drugi izraz) platformu Prozori. Razlozi za to su naravno- nestabilnost sistema, sve cesca zamrzavanja, mnostvo kojekakvih virusa, crva (pored redovno update-ovanog av i firewall-a)...
Potrebni su mi saveti u vezi prelaska na comp koji je baziran na mac platformi. Planiram da prodam laptop koji trenutno koristim i da uzmem neki mac. Comp koristim iskljucivo za najosnovnije stvari kao sto su : surfovanje netom preko wireless mreze (telekomov adsl sa modemom huawei hg520i); gledanje divx filmova, slusanje muzike i prebacivanje i skladistenje slika (uz najosnovniju obrada tipa crop/resize). Interesuju me sledece stvari pa vas molim da mi pomognete i da me uputite u tematiku koliko je to u vasoj moci 😉 :
1. Koji bi mi mac preporucili? Meni se iskreno najvise dopada kombinacija mac mini+neki tft monitor dijagonale 22’ ili 24’. Kako bi to funkcionisalo u okviru mojih potreba? Da li ‘stari’ mac mini podrzava vece rezolucije i da li ima u sebi ugradjen wireless i bluetooth za bezicnu komunikaciju? Da li se isplati uzimati ovaj novi koji se skoro pojavio…
2. Da li uz svaki mac dolazi platforma tj. odgovarajuci mac software? Da li postoji mogucnost instaliranja ‘nelegalnog’ softwera- tipa imam stariju platformu a zelim Leopard OS…bez placanja 100 i kusur evra. Napominjem da se comp koristi iskljucivo kao home/desktop.
3. Da li postoje neki problemi vezani za pustanje filmova i prevoda filmova u divx/xvid/mkv i ostalim ‘popularnim’ formatima?
Eto za pocetak to su neke stvari koje me zanimaju i kojih trenutno mogu da se setim. Nemojte mi zameriti na ovim ‘banalnim’ stvarima koje me zanimaju posto sam totalni pocetnik sto se tice mac-a 😉
Nadam se da cete mi pomoci iskrenim i konstruktivnim savetima. Svaki dodatni savet i predlog je dobrodosao.
1. slobodno idi sa minijem za početak, mada ako kupuješ novi mini, a kupićeš 22’ monitor, možda je bolje da razmisliš o iMacu od 20’. Manji monitor, ali za malo više para možda bolja mašina.
Moram da se složim sa madamov (e sad ne znam kako se čovek tačno zove jer ga ne znam, najverovatnije je Adam, al da ne ispadnem glup) i preporučm ti iMac.
Nekoliko razloga:
- iMac je prelepa all-in-one mašina (ne znam dal si ga video, ali to je ceo računar maltene velične običnog monitora i izgleda carski)
- Za malo više para (ustvari za one pare koje ćeš dati za monitor, ako hoćeš bilo koji u rangu sa ekranom iMac-a) dobićeš znatno bolju i lepšu mašinu
- Mac mini je stvarno početnička mašina koja će odraditi sve što si rekao, ali kad vidiš kako je lepo i lako raditi recimo video edit-ing u imovie-u, želećeš i malo toga, pa obrada slika pa ovo pa ono… Onda ćeš se razočarati što nisi uzeo malo jač komp.
Da iz ns sam, hvala na ponudi imacu to u vidu 😊
Dajte ljudi prakticne savete, sta bi vi gledali da ste na mom mestu, koji mac, na sta obratiti paznju pri kupovini polovnog, koju max rezoluciju podrzava mac mini… da li postoje neki tutorijali na netu, bilo sta, verujte da mi je sve od pomoci 😊
U ovom momentu sa padom cena ja bih isao na 24’ 2.8 GHz iMac za 134 000. Ili ako je to preskupo otisao bih na male oglase i kupio od proverenih ljudi sa ovog foruma polovnu masinu za oohohoo manje para.
Imaš iMac u Beogradu već od 91,390.00 RSD.
To je 20’, model prošle generacije (nov iz radnje sa garancijom):
2,4GHz Intel Core 2 Duo
1GB RAM
250GB hard disk
8x double-layer SuperDrive
ATI Radeon HD 2400 XT sa 128MB memorije
Mislim da je bolje da uzmeš novi, ali ako si ograničenog budžeta slobodno uzmi polovan ali pazi na generaciju!
Ispod ove gore navedene dobijaš plastični iMac, za razliku od dotičnog koji je Al.
Za tutorijale nemoj da brineš ima ih malih milion na netu gde ‘oćeš, a imaš vala i ovde na forumu rešenih nedoumica kilo.
I opusti se, kad kupiš Mac, pomoći će ti svako, samo pitaš... Srećna kupovina.
pre dve nedelje sam konacno uverio najboljeg drugara da uzme PowerBook a u subotu je i moj dalji ujak 81’ god postao vlasnik josh jednog PowerBooka i ne moze da se nacudi kako je sve logicno, i kako sve lepo i lako radi..
Obojica su obicni korisnici kao i ti, sem shto ujka ozbiljno Dj-ishe pa ce ga koristiti i za te potrebe
Ako ti bilo shta zatreba u Novom Sadu ostavicu ti broj i mail.. pa se javi kako za sistem tako i za ostele aplikacije
Mini ti je odlican izbor za pocetak, ali kako madamov rece ako pare nisu problem razmisli o iMac-u B)
Hvala vam svima na brzim odgovorima. Bas sam danas bio do Merkatora (Globenet) i vidim da imaju iMac 20’ za 91,*** din. Sad razmisljam da li je bolje da uzimam mac mini sa nekim vecim tft (recimo 22 ili 24) ili da uzmem iMac od 20’ ? ... posto trenutno ne mogu da kesiram iMac od 24, a jako mi se zuri da predjem na mac 😊
Koliko sam shvatio treba da gledam ovakvu konfig. starijeg mac-a ili ovaj najnoviji? Ne mogu bas da se snadjem u tim oznakama 7.1 ; 8.1 ...
2,4GHz Intel Core 2 Duo
1GB RAM
250GB hard disk
8x double-layer SuperDrive
ATI Radeon HD 2400 XT sa 128MB memorije
jos jednom, hvala svima na pomoci koja mi je dragocena ..
p.s. Ako bi neko mogao jos da mi da savet koji externi hard da uzmem (250Gb) (best-buy) posto treba da uradim backup podataka sa starog pc pre nego sto ga se ‘odreknem’...
Proveri cenu za Mini u HU. Imaju radnju u Segedinu a možeš da vratiš porez kad izneseš mašinu. Povedi i neko žensko neka nakupuje koješta za maskiranje 😉
Nije daleko a biće i više sretnih što si se ponovio 😊
Pa pazi, to je ono što sam ti ja napisao (mislim da nema stari model tih performansi uopšte u prodaji); i to je ujedno i odlična mašina (a ako si ga video provalio si da je od aluminijuma, a ne od bele plastike…)
A za externi hard, mada ovo nije mesto za oglase, imam ja WD 320 GB MyBook Essential External (firewire x2, usb, eSATA) dao bih ti za 4500 din (ako to nije best buy ne znam šta je…).
Sa kutijom i kablovima, nije korišćen, nemam garanciju jer sam ga dobio…
Jel mislite da treba ovo da stavim u oglase da svi vide?