1 2 3 > 
1 of 3
Izbor UPS-a
Posted: 24 March 2009 12:19 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Evo mene opet sa pitanjima o UPS-u (iako mi ne polazi za rukom da nađem gde sam o tome prošli put pisao).

Naime..sutra mogu da uzmem jedan manji UPS (300W); povoljno, pa me nešto zanima..

Ako znamo da UPS ima dvojaku ulogu, peglanje napona i teranje mašine i kad nema struje, meni je pre svega važno ono prvo. Trenutno imam neki Sweexov produžni kabl koji je navodno i ‘surge protector’. Mislim, verovatno radi, ali bih hteo veću dozu sigurnosti.

Mac Pro napajanje ima snagu od 980W. Na ovoj strani se vidi da je u stanju mirovanja potrošnja moje mašine 115W, a 318W pod punim opterećenjem. Verujem da se ovo puno opterećenje odnosi na rad oba procesora (tj. da nije 318x2).

Dalje, potrošnja je prikazana za mašinu bez dodatnih diskova i memorije. Kod mene ima i jednog i drugog. Bio bi tu i monitor od 65W, ali on u krajnjoj liniji ne mora ići preko UPS-a, ukoliko isti nije dovoljno jak.

Ono što me zanima..taj UPS koji sam merkao (merkam to u ovom trenutku od čoveka koji ga prodaje samo zbog cene) je APC BK 500VA 230V UPS.

Koliko dugo i da li uopšte moće raditi sa napajanjima snage preko 400W na sajtu APC-a ne piše. Dečko od koga bih to kupio je na njega kačo svoj kompjuter sa napajanjem od 700W + monitor, i kad nestane struje kaže da je imao oko 1 min da sačuva šta je radio. Voleo bih kad bi i kod mene bilaista situacija. Takođe je probao da uključ na njega fen od 1400W i, naravno, UPS nije davao struje fenu 😊

Cena je stvarno smešna, bnije da mi se daje 10x više za neki veći UPS..pa me zanima, znam da ovde ima onih vičnih struji, da li mi se isplati uzeti gornji UPS, u smislu da će mi on biti barem dobra zaštita od skoka napona, ako već ne bude mogao da napaja kompjuter XY sekundi? 😊

Profile

Posted: 24 March 2009 01:56 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

Budući da ti zapravo neznaš  koliko tačno troši tvoj računar (ali svakako više od 318W jer imaš dodatne elemente koji utiču na potrošnju) sa velikom sigurnošću se može reći da ovaj model UPS-a ne zadovoljava tvoje energetske potrebe.

Ipak, ti možeš da pokušaš da ga priključš i da vidiš kako će se ponašati u slučaju preopterećenja. To možeš da učniš bez ikakve bojazni jer je UPS zaštićen od kratkog spoja i preopterećenja. Naravno, ako ta zaštita reaguje, ona čuva UPS a ne i računar, tj podatke.

[img size=499]http://www.macserbia.org/components/com_simpleboard/uploaded/images/slika1.png[/img]

I na kraju, ako dozvoliš mali savet, UPS je uvek isplativa investicija za onoga ko radi nešto kreativno ili zarađuje svojim radom na računaru. Uporedi vrednost tvog računara sa svim dodatnim elementima + vrednost posla koji obavljaš sa cenom adekvatnog UPS-a i zaključak se sam nameće B)

Eto, nadam se da sam bar malo pomogao i ne zameri na sugestiji.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 24 March 2009 02:09 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  124
Joined  2008-02-10

Mario wrote:

Cena je stvarno smešna, bnije da mi se daje 10x više za neki veći UPS..pa me zanima, znam da ovde ima onih vičnih struji, da li mi se isplati uzeti gornji UPS, u smislu da će mi on biti barem dobra zaštita od skoka napona, ako već ne bude mogao da napaja kompjuter XY sekundi? 😊

Da se ne upuštamo u priču o aktivnoj i reaktivnoj snazi, vrstama opterećenja, fazorskim dijagramima itd. ovaj UPS će svakako poslužiti kao zaštita od oscilacija napona, atmosferskih pražnjenja i impulsnih smetnji koje se prenose kroz mrežu.

Signature 

iMac 21.5-inch

Profile

Posted: 24 March 2009 02:13 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

E upravo mi je to bilo potrebno..da će poslužiti kao zaštita od pobrojanih pojava 😊
Uzeću ga, pa ću probati 😊
Hvala ti. Karmica.

Profile

Posted: 24 March 2009 02:30 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Mario wrote:

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 24 March 2009 02:38 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

NAravno da sam koristio pretragu, ali kad tražim APC sve što dobijem su 4 rezultata koja nemaju veze sa ovim 😊

Profile

Posted: 24 March 2009 03:07 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Castorov predlog za MGE mi je dao ideju da još jednom vidim šta tamo sve ima i evo našao sam ono što mislim da će mi odgovarati..

Nova AVR 1250 USB

660W = 102€+PDV

Profile

Posted: 24 March 2009 08:20 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

I za one koji još ne znaju, ne kupujte jeftine uPS-eve i kačte na Macove, naročto ne Musteka koji je ‘dokazano’ spalio nekoliko Macova u gradu.

Precizno objašnjenje sam zaboravi, nešto sa padom napona i Macovim automatski podesivim napajanjem, ali kupujte samo kvalitetne (čtajte: skuplje) UPS uređaje, tj. ne štedite.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 24 March 2009 08:34 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Ovde je bilo reč o tome:
http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=&func=view&catid=16&id=1978#1978

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 24 March 2009 11:33 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  287
Joined  2009-03-12

ja sam uzeo APC 1200 LE stabilizator napona.
Odabir je bio po onom seljackom fazonu, na kilo 😊 Sprava zaista lici na one starinske stabilizatore koje smo koristili za praistorijske televizore.
Na netu su prilicno pozitivni utisci o toj spravici.

pozz
M

Profile

Posted: 24 March 2009 12:08 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  986
Joined  2008-06-15

Znaci da ja hitno skidam Musteka sa iMac-a :-(

Signature 

iMac 27\\\" i3 3.2MacBook Alu 13\\\" 2.0iPad 1stiPhone 4SiPhone 3GsiMac 20\\\" 2.0iPhone 2GiPod Classic

Profile

Posted: 24 March 2009 03:09 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

LaMar wrote:

Znaci da ja hitno skidam Musteka sa iMac-a :-(

DA!

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 24 March 2009 03:11 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Mario wrote:

Castorov predlog za MGE mi je dao ideju da još jednom vidim šta tamo sve ima i evo našao sam ono što mislim da će mi odgovarati..

Nova AVR 1250 USB

660W = 102€+PDV

Kad sam ti ja to još rekao, a ti se još uvijek razmišljaš... C, c, c, ... 😛

Nego, mala dopuna što se tiče UPS-eva. Ne rade sve uređaji peglanje i stabilizaciju napona. Da je tako, onda bi postojao samo jedan model sa različtim kapacitetima baterija, tj. autonomijama.

Entry level oprema daje samo osnovnu funkciju - u slučaju nestanka struje, omogućava ‘majstoru na mašini’ nakačenoj na UPS da pokrene proceduru gašenja, te da se zagasi bez gubitka podataka u radu ili neke štete po opremu. Ovi spadaju u grupu offline/standby uređaja. Ne postoji mogućnost kontrole uređaja (čtaj, kada se isprazni baterija - mašina se gasi kao da je nestalo struje). Potrošač je direktno povezan na mrežu.

Slijedeća stepenica uređaja obično ima ugrađene tzv. auto-transformatore, koji imaju mogućnost prilagođavanja rada prema ulaznom naponu, prilikom čega se kratkotrajno davanje struje na izlazu prebacuje na baterije, pa se nakon prilagođavanja transformatora struja opet vuče sa mreže. Ovi uređaji spadaju u grupu line interactive uređaja. Potrošač je uglavnom direktno povezan na mrežu.

Naredna grupa uređaja vrši duplu konverziju napona i struje, odnosno potrošač struju uvijek vuče iz baterija UPS-a, a nikada direktno iz mreže. Shodno tome, ova grupa uređaja spada u double conversion, tj. online uređaje. Karakteriše ih najveća sigurnost u odnosu na sve navedene.

Mogućnost kontrole uređaja od strane softvera na mašini (čtaj - softver će da detektuje da se baterija ispraznila do kritičnog nivoa i onda sw pokreće automatsku proceduru gašenja mašine) zavisi od proizvođača do proizvođača, a obično je nemaju najjeftinije grupe uređaja. Srednja klasa uređaja u principu uvijek ima sw kontrolu, dok bi za posljednju grupu uređaja bilo čudno da je nema. LI/Online tehnologija UPS-eva se ranije koristila kod velikih potrošača, ali je vremenom ‘sišla u mase’.

Iz svega ovoga bi se trebalo doći do zaključka da se prilikom nabavke UPS-a treba obratiti pažnja šta se uzima, jer ne nude svi uređaji isto. Čak štaviše, kao što je poznato, neki i odnose sa sobom… :evil:

I još nešto, APC pored toga što je najpoznatiji, istovremeno je praktično i najskuplji. MGE je praktično isto što i APC, za podosta manje love. Vlasnik i jednog i drugog brenda je Schneider Electric. 😉

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 24 March 2009 04:32 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Pa evo..trebalo mi godinu dana da ga kupim :D
Danas sam otišao do Modulusa, i uzeo MGE NOVA 1250 AVR USB..da ne berem više brige 😊

Nego, pošto sam sad ispalio dečka koji je jeftino prodavao APC-ov Back-UPS BK 500VA evo njegovog oglasa na Benchu, pa mu se javite ako kome treba pomenuti UPS za iMac, Minija ili neki drugi računar 😊

Profile

Posted: 24 March 2009 04:34 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

castor wrote:

Slijedeća stepenica uređaja obično ima ugrađene tzv. auto-transformatore, koji imaju mogućnost prilagođavanja rada prema ulaznom naponu, prilikom čega se kratkotrajno davanje struje na izlazu prebacuje na baterije, pa se nakon prilagođavanja transformatora struja opet vuče sa mreže. Ovi uređaji spadaju u grupu line interactive uređaja. Potrošač je uglavnom direktno povezan na mrežu.

Ovo AVR kod serije NOVA znač, kako videh, upravo to..da ima i peglač napona. Hvala na pojašnjenjima 😊

Čitajući sve to, uzimajući u obzir i životni vek baterije, čni mi se da je iz mog ugla najbolja upravo ta srednja klasa 😊

Post edited by: Mario, at: 2009/03/24 16:34

Profile

Posted: 25 March 2009 01:41 AM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Evo tisci o MGE NOVA 1250 AVR USB..

PLUS
- Cena
- Autonomija

MINUS
- Buka
- Buka
- Buka
- Prekratak kabl

Uređaj ima svoj ventilator koji je poprilično glasan za moj ukus. Jedna od stvari koje zaista mrzim to su glasni kompjuteri. Od toga sam pobegao na iMac, koji je savršeno tih za moj pojam tišine, pa ni Mac Pro nije nešto glasan, recimo da ga ne čujem, a pored stola je na 70cm od mene, ali ovaj UPS duva ko neki PC sa gomilom kulera.

Moraću nešto uraditi po tom pitanju.

A ovo za prekratak kabl..uz njega dođu dva kabla koja idu do dva uređaja koja ćete napajati sa UPS-a. Kabl koji ide u struju skinite sa kompjutera..to se valjda podrazumeva. Jedan kabl sam stavio u Proa i budući da su uređaji jedan pored drugog dužina nije problem, ali da bih tim drugim kablom povezao monitor na stolu i UPS, morao sam da promenim ugao UPS-u i približim ga stolu što više..cimanje, ali sam na svu sreću video da imam odnekud duži kabl za napajanje, pa sam njega onda iskoristio za monitor, tako da sad sve..duva 😊

Profile

1 2 3 > 
1 of 3