Hvala na lepim zeljama za ispit 😊 to za nogu je zargonski i skontao sam, mozda nije tako cest izraz ali nama ‘mladjima’ svakako je poznat.
Naravno odmah cim sam uzeo mac, bilo je malo problema- kako ovo,sta je ovo i sl. Vremenom i citanjem (googlanjem) se sve da nauciti, naravno uz malu pomoc iskusnih ljudi. E sad, ono sto me jako zanima jesu 2 stvari (pored onog pitanja koje sam postavio u drugom forumu, a koje se tice divx playera i titlova):
1) Na mac-u mi je ostao stari account od prethodnog vlasnika. Imam sifru i malo sam cackao, ‘personalizovao’, medjutim stari acc je ostao i home direktorijum pod USERS mi je ostao stari. Voleo bih da to sredim, da napravim novi account sa svojim imenom, home direktorijumom i ostalim, ali ne zelim da se desi nesto ‘nepredvidjeno’. Zanima me sta treba sve da uradim (ako moze neko da mi postupno objasni) kako ne bih izgubio podatke,aplikacije i sl. a koje su ostale od starog korisnika. Pri tome naravno ne mislim na slike,muziku i filmove nego na aplikacije, podesavanja,registracije(licence) i ostalo.
2) Koliko sam uspeo da shvatim programi iTunes i iPhoto rade na sledecem principu (neka me neko ispravi ako gresim)- Ja npr. prebacim svoje slike i muziku u foldere Music i Photos. Nakon toga pokrenem iTunes ili iPhoto i prilikom importovanja fotografija/muzike program ih kopira u svoju bazu(i svoje direktorijume) tako da se nakon toga identicni dokumenti nalaze na 2 mesta na HD? Ovo mi je dosta bitno jer onda ne bih pravio foldere po HD nego bih prepustio programima da mi rade ‘managment’ dokumenata a ja bih samo importovao preko externog diska svoje podatke koje sam bekapovao sa starog PrC-a.
Ili postoji neka treca alternativa koja se pokazala kao prakticnija? Kako vi to organizujete na svojim masinama?
Nadam se da nisam previse udavio i da cete mi pomoci.
Hvala unapred,
Vlada
1. Za tvoje potrebe je najefikasnije a možda i najjednostavnije da jednostavno preimenuješ postojećeg usera, tj. da umesto imena prethodnog vlasnika postaviš svoje. Onda imaš svoje ime, lozinku, avatar,... itd. itd. i praktično imaš novi-stari account.
Pretraži teme ovde na forumu, mislim ad se pričalo o tome, a na netu imaš 100% kako se to radi, počev od Apple stranica pa naniže.
2. Ne mora da kopira ni u jednom ni u drugom programu. Samo im nađi Preferences gore gde je na vrhu ekrana podebljanim slovima naziv programa. Čitaj pažljivo jednu po jednu stavku i naići ćeš na opcije da se isključ kopiranje/dupliranje. Inače, ni fotke ni muziku ne moraš da držiš u Photos tj. Music folderima, možeš gde hoćeš.
1. napravi novi account, lakše je; stari posle možeš obrisati. Aplikacije nećeš izgubiti u svakom slučaju jer one stoje u posebnom folderu Application koji je zajednički za sve usere na Mac-u. Ono što nije zajedničko jesu podešavanja programa koje postoje posebno za svakog usera tako da ćeš eventualno samo podešavanja programa izgubiti ako napraviš svoj novi account.
2. iPhoto i iTunes rade baš kao što si opisao. ali i DS_Store je u pravu: možeš ih podeseti da rade i drugačje ako hoćeš ali po defaultu rade upravo tako kao što si rekao: kad importuješ fajl u njih sami programi naprave kopiju unutar svojih foldera (ovim fajlovima možeš slobodno prići preko Findera u bilo kom trenutku ako je to potrebno) i dalje sami vode brigu o njima. npr. iTunes će na osnovu ID taga sam da poslaže i grupiše fizički MP3 fajlove na hardu, dok će npr iPhoto isto to da uradi sa fotkama + ako edituješ neku fotku (popraviš kontrast, crop-uješ...) napraviće kopiju originala tako da uvek možeš da uradiš undo izmena koje si radio na fotki!
Ne znam koje aplikacije želiš da sačuvaš, ali ti nemaš pojam šta je sve i gde prethodni vlasnik instalirao, pa bih ti umesto kreiranja novog usera i menjanja imena accounta preporučo potpunu reinstalaciju sistema sa prethodnim bekapom podataka i brisanjem diska, sve ostalo će pre ili kasnije da te ‘opeče’.
Dakle, odeš u neku radnju (recimo kod Peđe u Macolu) i pazariš neki eksterni disk (eno Peđa ima USB Transcendte od 250 GB za 7000 dinara); napraviš bekap na njega. Uzmeš instalacione DVD-e, formatiraš disk (ako je disk od barem 120 GB, odvojiš 40 za boot particiju, ostatak za podatke); intaliraš sistem i sve updejte, pomeriš home folder na particiju sa podacima, pa reinstaliraš aplikacije koje će ti, verujem, dobri ljudi odavde pomoći da nađeš.
ja sam ovo radio na PC-ju da bih mogao jednostavno da uradim format c: ali ne vidim zasto bih to radio na Mac-u?
ako hocu da reinstaliram sistem postoji ‘archive and install’ a pogotovo sad sto mi je ceo backup na TimeMachine externom disku pa mogu slobdno da obrisem ceo interni harddisk…
- kod klijenata da bih ih sprečo da popune sistemsku particiju pa da me posle zovu da im reinstaliram sistem. Nećeš verovati koliko ljudi uopšte ne vodi računa o prostoru na sistemskom disku.
- kod sebe iz slčnog razloga, kao i zbog lake reinstalacije i testiranja novih sistema koji dolaze
ako hocu da reinstaliram sistem postoji ‘archive and install’ a pogotovo sad sto mi je ceo backup na TimeMachine externom disku pa mogu slobdno da obrisem ceo interni harddisk…
Iskreno, i zbog brine instalacije od nule. Reinstalaciju sistema volim, i tako sam najsigrniji, da obavim kao ‘clean install’, kod ‘archive and install’ ipak nešto ostaje iz home foldera.
Zar nije poenta da se ima samo jedna particija, osim ako covek nema vise sistema pa ih tako deli, jer na PC-ju je ta praksa da se razdvajaju sistemski fajlovi i user fajlovi, mislim kada covek radi redovno bekap, npr. u idealnom slucaju ima TC od 1TB i tu je sve prekopirano, onda samo clean instal pobrisati sve jer podaci su sacuvani.
Zar nije poenta da se ima samo jedna particija, osim ako covek nema vise sistema pa ih tako deli, jer na PC-ju je ta praksa da se razdvajaju sistemski fajlovi i user fajlovi, mislim kada covek radi redovno bekap, npr. u idealnom slucaju ima TC od 1TB i tu je sve prekopirano, onda samo clean instal pobrisati sve jer podaci su sacuvani.
Poenta je da kada radim reinstalaciju, a imam odvojenu particiju, ne moram da pravim bekap, podaci su na drugoj particiji, te ne moram ništa ni da vraćam sa bekapa, tj štedim vreme. Što dobro dođe kada održavaš 14 Macova + 2 Xservea u jednoj i 12 Macova i jedan Xserve u drugoj firmi, a usput te zivkaju iz još dve firme po raznim pitanjima, ali ređe plaćaju pa nisam baš u velikoj obavezi prema njima . B)
Druga poenta je da obični korisnici UOPŠTE ne vode računa o zauzeću diska, te se često dešava da ‘vrisne’ sistemska particija ili baza emailova u Mailu tako što prepune disk.