‹ First  < 2 3 4 5 6 >  Last ›
4 of 7
Napustam PC, potrebni saveti
Posted: 16 April 2009 07:54 PM   [ # 46 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Ja sam vecinu stvari i promenio, lozinku i ime usera u accounts kao i avatar. Jedino sto mi je smetalo jeste ime foldera tj. ime koje u finderu stoji pod ‘users’. To mi ne dozvoljava da preimenujem ovako samo ‘klikom na enter’, a ovo sto ima na apple sajtu nisam probao. Znaci mogu slobodno to da odradim bez bojazni da cu nesto zeznuti? Mada sve mislim da cu ipak probati da kreiram novog usera pa sve ispocetka 😊 neka, malo da vezbam rad i ucim na macu 😉 Sada imam vremena posto sam polozio ispit :laugh:

Ovo za iTunes i iPhoto sam skontao i sinoc/jutros sam bas nasao tu opciju tako da cu se malo igrati i sa time. Zanima me samo sta mislite da je prakticnije, pustiti program da to organizuje ili sam to sredjivati (kada je opcija iskljucena)? Mislim, onako iz vaseg ugla dosadasnjeg iskustva. Ne bavim se fotografijom profi ali imam odredjen broj slika sa raznih okupljanja/putovanja/glupiranja i sl.

I jos jedno pitanjce-kada brisem programe prostim prevlacenjem u trash da li postoje neki zaostali fajlovi koje bi valjalo obrisati? Neki cash-ovi i ostalo…znam da sam negde na forumu citao o tome ali ne mogu sada da pronadjem :S

Btw, hvala vam svima 😉 Stvarno nisam ocekivao ovakvu dobrodoslicu i toliko pomoci. Imam neku e-book ‘Mac Os X Leopard Just The Steps For Dummies’ ali to je bas ono za totalne pocetnike i nema nekih caka i stvari koje mi trebaju kao ni ‘zivotnih’ iskustava…cisto da ne mislite da sedim skrstenih ruku i cekam da mi drugi odrade sve 😊

Profile

Posted: 16 April 2009 09:15 PM   [ # 47 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

Ja ostavljam da iTunes i iPhoto sami vode racuna o rasporedu fajlova (u suprotnom ne bi ih ni koristio :D)

a za brisanje aplikacija mozes koristiti AppZaper koji ce pronaci i obrisati sve fajlove od aplikacije koju zelis da ukonis 😊

imas jos i Xslimmer koji ce smanjiti velicinu instaliran aplikacija tako sto ce izbaciti multi-language podrsku ako postoji iz svake aplikacije kao i npr. PowerPC kod (ako imas intel-based Mac)...

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 17 April 2009 12:07 AM   [ # 48 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Sto se organizacije sika/muzike tiche, ja sam sve na svojoj particiji razvrstao po ‘zanrovima’, a u ‘zanrovima’ i po izvodjachima (logichno 😊 ) i kad dobijem nesht novo od muzike, jednostavno taj novi folder prevucem na iTunes na mesto gde su playliste, i odmah dobijem novu playlistu sa novom muzikom. Ne volim da mi itunes radi taj posao jer chesto dobijem mp3 ili aif/flac pesmushe koje nisu tagovane u potpunosti, tako da iTunes radi na svoju ruku, sto meni nije na disku pregledno.

iPhoto radi sam svoje stvari, jer fotke i onako imaju fixna imena u zavisnosti od aparata, pa je takvo zezanje sa silom fotki iluzorno, iPhoto ruleZ 😊

Sto se particija tiche, kod mene su na hdd-u uvek 3 (dve od po 50tak GB i jednu vecu (150GB) za podatke) iz razloga sto uvek na kompu imam 2 sistema, chisto predostroznosti radi, a i kad stigne novi, bez cimanja sa lichnim podacima instaliram sistem.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 19 April 2009 12:04 AM   [ # 49 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Napravio sam novi admin account, obrisao stari i sada imam novi problem :(  Kada pokusavam da obrisem nesto sa HD trazi mi sifru. Naravno, kada brisem sa user dir nema problema i nista mi ne trazi. Probao sam sa repair permissions ali nista nisam uspeo. Pomazite ljudi ako znate :unsure:

Primetio sam jos da mi ispod ikone hd na desktopu vise ne stoji koliko ima slobodnog i zauzetog prostora nego samo ime diska… pretpostavljam da je ovo sve zbog toga sto sam menjao admin-a ali moram naci neko resenje…samo ne ponovna instalacija leoparda :(

Post edited by: vladans, at: 2009/04/19 00:32

Profile

Posted: 19 April 2009 06:29 AM   [ # 50 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

U tome i jeste štos, ne treba da držiš fajlove van svog user foldera, stvar organizacije sistema.
CMD+J u Finderu, ukljucis Show Item Info, dobijas informacije koje zelis.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 19 April 2009 10:44 AM   [ # 51 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Mala dopuna - ako si zaista admin, u ovom Get Info prozoru koji je drdra spomenuo, na dnu imaš Sharing and Permissions. Klikni na katanac da ga otključaš i zadaj sebi Write privilegije.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 19 April 2009 11:14 AM   [ # 52 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

I pazi na ovo:
http://www.macworld.com/article/139833/2009/04/finder_permissions.html

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 19 April 2009 12:22 PM   [ # 53 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

@drda Kada sam brisao starog usera (admin acc) bekapovao sam par foldera na root direktorijum i nakon kreiranja novog admina (i brisanja starog) prebacio sam te fajlove u svoj novi home dir. Kada sam posle probao da obrisem fajlove sa root-a on je poceo da mi trazi sifru. Naravno nije mi problem da ukucam sifru posto imam samo jedan nalog i ja sam admin na compu, nego me je zanimalo da li to moze nekako da se isljkuci.
Sto se tice Show item info, ukljuceno mi je show size ali na desktopu ispod ikone HD ne stoji slobodan/zauzet prostor nego samo ime HD.

@DS_Store U get info mi je ukljuceno Read and Write.

@Darko Selakovic Tu komandu nisam dirao tako da mislim da je ceo problem nastao zato sto sam kreirao novog admin-a koji prakticno ‘nije instalirao’ sistem (da se laicki izrazim 😊)

Profile

Posted: 19 April 2009 07:01 PM   [ # 54 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Onda ono sto ti rece DSstore, sredi mu permissions rucno.
Za size obavezno budi na desktopu kad to radis. Ili, jos sigurnije, desni klik na desktop, pa show view options, pa tu ukljuci. Bitno je da u tom prozorcicu koji se pojavi gore pise desktop (ili bilo koja druga lokacija u kojoj hoces da sredis view options, svaki folder moze da ima svoj izgled)

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 19 April 2009 08:05 PM   [ # 55 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Za size sam resio, ne mogu da verujem da je bilo tako jednostavno, a mislio sam da sam ‘procesljao’ sve moguce 😊
Sto se tice permissions ja vec imam read and write, tako da ne znam sta bi drugo tu mogao da menjam :huh:  Nervira me samo sto moram sada svaki program koji brisem iz applications (a koji su vecinom instalirani za vreme dok je bio stari admin nalog) da ukucavam sifru. Podatke ionako planiram da drzim na home dir tako da sto se toga tice nema problema.

Profile

Posted: 19 April 2009 08:33 PM   [ # 56 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Prosta fora, bejzik takoreci.
A za permissions, jesil probao ‘apply to all enclosed items’?

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 20 April 2009 01:52 AM   [ # 57 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Nisam to probao…jel postoji mogucnost za ‘povratak’ ako to nije resenje? Mislim, valjda necu nesto zeznuti :dry:

Profile

Posted: 21 April 2009 01:18 AM   [ # 58 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  203
Joined  2009-04-06

matori,evo i ja da se pojavim u tvojoj temi . I ja sam presao,koliko shvatam,uzeli smo na kraju istu stvar (imac) 😊

Ne znam da li si provalio kako se prave particije,ja nisam mogao da poverujem ... 😊 eh,taj windows…

Profile

Posted: 21 April 2009 12:12 PM   [ # 59 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Sve ti je to na zupcaniku na dnu info prozora. Ima i revert changes, pa ti vidi…

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 18 July 2009 03:24 PM   [ # 60 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-07-21

Pozdrav dobri ljudi 😊

Evo da se javim posle par meseci… cisto samo da konstatujem da je iMac najbolja ‘stvar koja radi na struju’ koju sam kupio otkada znam za sebe :laugh: 
Elem, da ne duzim, pre par meseci sam presao sa window$a na mac zbog svih onih gluposti koje prate svaki PrC sa winom. Iskreno, trebalo mi je 2-3 dana da udjem u stos, a sada ne mogu da zamislim upotrebu compa sa win-om. Nekako sve radi ‘glatko’ nema stucanja,zamrzavanja,onog karakteristicnog zvuka iz kucista…nema virusa i ostalih gluposti. Jednostavno sve radi ono sto treba da radi i vise od toga. Ne postoji program koji ne moze da se nadje a koji postoji za win (bar sto se tice aplikacija koje koristim). Poceo sam da sirim ‘mac virus’ na ljude oko sebe i svaki put pripremim malu prezentaciju OSX kad neko ko se razume u compove dolazi do mene…niko nije ravnodusan kada vidi kako radi bilo kakav multi-tasking,spaces,expose,dashboard i ostale sitnice koje prate svakodnevno koriscenje prosecnog korisnika.
Jedina dva problema koja sada imam su
1) zelja da sto pre nabavim jos jedan portable mac- mb ili mb pro unibody 😊
2) kada sednem za PrC stalno ‘nabadam’ misem po coskovima a nista se ne desava :laugh:  uz poneki za*eb tipa cmd <-> ctrl +

XXXHvala Apple-u na pouzdanim i kvalitetnim racunarima, a posebno svim ljudima na ovom forumu koji su uvek spremni za konstruktivnu raspravu i vrlo efikasnu i brzu pomoc.

Pozdrav svima,
Vlada 😉

Profile

‹ First  < 2 3 4 5 6 >  Last ›
4 of 7
‹‹ Brightness - max vrednost      Izbor UPS-a ››