< 1 2 3 > 
2 of 3
Izbor UPS-a
Posted: 25 March 2009 04:17 PM   [ # 16 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  336
Joined  2008-05-23

Kao vlasnik dotičnog UPS-a APC BK 500VA mogu reći da je sasvim dovoljan da napaja alu iMac, kablovski modem i Time Mashine 500 GB oko 10-12 minuta. Naravno od ovakvog uređaja ne možemo očekivati ‘čuda’ i kopčati na njega PRO mašine. Za ozbiljne mašine i ozbiljan UPS. Za vlasnike iMac-a svaka preporuka za nabavku istog dobra cena, kvalitet i dovoljno duga zaštita.

Signature 

http://www.leptiri.co.rs

Profile

Posted: 25 March 2009 09:12 PM   [ # 17 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  689
Joined  2006-09-28

iako nisam pri parama naterali ste me da razmishljam o kupovini ups-a u skorijoj buducnosti… sada gledam ova dva produzna sa ‘zashtitom’ i neshto su mi sumnjivi :D

mada, ja imam josh veci problem a to su loshe instalacije u kuci. neki pijani majstor djoka je doshao na genijalnu ideju da kupatilo i moju sobu poveze na isti osigurach. naravno u mojoj sobi se nalazi svega par potroshacha a to su iMac, shtampach, modem, ruter, baza za wireless misha, lampe, televizor, nintendo wii i tu i tamo MBP od devojke dok u kupatilu imam samo bojler i vesh mashinu :D

ne znam na koju foru sve to josh uvek radi (a pri tom ni osigurachi ne iskachu) ali ne smem to da ostavim na ruke sudbini…

Signature 

iMac 24inch 2.8Ghz
iPhone 1st gen 8GB
Untitlr
jeestyle [@] gmail com

Profile

Posted: 26 March 2009 10:53 AM   [ # 18 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  287
Joined  2009-03-12

moze biti da je majstor djoka zakljucio da su osiguraci nepotrebni…

Profile

Posted: 23 May 2009 09:10 AM   [ # 19 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Krenem maloprije da čtam vijesti i na HardMac-u vijest da je Apple izbacio novi power consumption dokumenat za svoje mašine, pa skočm tamo da pogledam koliko se čega troši u tim kućištima, a vidim stvari koje mogu izgledati…

Ovako:

Mini - http://support.apple.com/kb/HT3468

iMac - http://support.apple.com/kb/HT3559

MacPro - http://support.apple.com/kb/HT2836

Nažalost, nema prethodne generacije mašina osim kod Mini-ja… Za posljednju generaciju G5 i G4 mašina se može naći, ali ostalo slabo. Ili ja nisam dobro tražio/vidio…

PS: Inače, puni mi se MGE Nova AVR 625 USB…

Pozdrav.

Djole

Post edited by: castor, at: 2009/05/23 09:11

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 23 May 2009 01:08 PM   [ # 20 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Imaju na Mac Pro strani podaci i za Early 2008 (MacPro 3.1) i prve quad mašine (MacPro 1.1) 😊

Profile

Posted: 23 May 2009 02:51 PM   [ # 21 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Ono što sam primetio da je kod dual Xeon 5500 (Nehalema) potrošnja manja od Xeona 5400, iako ima popunjenih 6 slotova sa RAM-om 😊

Profile

Posted: 23 May 2009 03:02 PM   [ # 22 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Moze preporuka UPS-a za iMac 24’ bez dodatnih periferija…samo atp3 zvucnici 😊

Profile

Posted: 23 May 2009 04:05 PM   [ # 23 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Ovaj koji je spominjan na prošloj strani…MGE Nova AVR 625 😊

Profile

Posted: 23 May 2009 06:01 PM   [ # 24 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Tako sam i mislio, ali sam hteo da cujem misljenja…hvala Mario. Jesi ti uspeo da resis ‘problem’ sa ventilatorima na tvom ups-u?

Profile

Posted: 24 May 2009 09:56 AM   [ # 25 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Mario wrote:

- Prekratak kabl

Sad mi tek pade na pamet rješenje za ovaj tvoj problem, iako ga gledam svaki dan u kancelariji i vidim ga barem 50 puta, ali ne obraćam pažnju.

Uz velike APC UPS-eve (čtaj preko 750/1000VA) dolazi onaj priključak koji obično ide u napajanje - dakle, onaj sa druge strane kabla za napajanje, a ne onaj što ide u struju i to je rješenje tvog problema. To se za 5 minuta postavi na produžni kabl i onda taj produžni ubodeš u UPS, a sve ostalo normalnim svojim kablovima ubodeš u produžni i voila - sve ti je na UPS-u, a ne koristiš njegove kablove.

Javi se da ti to dam i da ostaneš sa samo jednom manom 1250 modela… 😉

Pozdrav.

Djole

Signature 

Profile

Posted: 24 May 2009 03:44 PM   [ # 26 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Vidiš, na Benchu sam se raspisao, a ove sam zaboravio da apdejtujem 😊

Oba problema sam rešio. Problem kratog kabla sam rešio uzimanjem dužeg kabla (od monitora); a problem bučnog ventilatora sam rešio kupovinom drugog ventilatora i zamenom originalnog 😊

U UPS-u je bio mali bučni..

Prvi problem je bio otvaranje UPS-a, jer su likovi stavili Torx 10, ali tako duboko, da šrafciger mora imati vrat od barem 15cm. Ajde, kupio sam u Merkuru obični šrafciger te dužine za 220 din i uspeo da odvrnem te šrafove.

Drugi problem je bio naći tih 60mm ventilator. Veći nije mogao stati u UPS, tj. jeste, ali ne bi bio zašrafljen…a to je malo nesigurno rešenje 😊

Na kraju sam iz prve ubo najjeftinije mesto na kome sam mogao kupiti vrlo tih 60 mm ventilator

http://www.svc.com/ixp-34-12.html

Sa svojih 12 dB, 14 cfm i 1700 RPM je bio baš ono što mi je trebalo. Nije bio ni skup..$11 (+ duplo za shipping, al dobro…jeftinije nego na eBayu, gde bi me ista stvar izašla $40).

Protok vazduha jeste manji, prošli je imao 19.3 cfm (546 l/min); a novi ima 14 (396 l/min); što je razlika od 27%, ali je i razlika u buci koju stvara stari 2.5x veća od ovog novog.

(Sad kad vidim ovo ovako napisano, pomislim da je trebalo da uzmem ovaj drugi SilenX IXP-34-16 Ixtrema Pro 60mm x 25mm 16dBA 18CFM Fan) :D

I poslednji problem je bio konektor.. U UPS-u je bio neki nestandardni konektor, te sam novi ventilator morao lišiti njegovog konektora, te staviti mu konektor sa originalnog ventilatora 😊

Sve u svemu, operacija je uspela i pacijent nečujno radi 😊

Profile

Posted: 24 May 2009 03:50 PM   [ # 27 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

castor wrote:

Uz velike APC UPS-eve (čtaj preko 750/1000VA) dolazi onaj priključak koji obično ide u napajanje - dakle, onaj sa druge strane kabla za napajanje, a ne onaj što ide u struju i to je rješenje tvog problema. To se za 5 minuta postavi na produžni kabl i onda taj produžni ubodeš u UPS, a sve ostalo normalnim svojim kablovima ubodeš u produžni i voila - sve ti je na UPS-u, a ne koristiš njegove kablove.

Javi se da ti to dam i da ostaneš sa samo jednom manom 1250 modela… 😉

Nisam te ništa razumeo :D
Sad mi ‘samo’ monitor i Pro idu u UPS, a UPS ide u surge protector, u kome su još i externi disk, router, punjač za Revolutiona (mislim da je to sve)..pa sam negde pročtao da je najbolje kombinacija da UPS ide preko surge protectora u zid, ali onda kad nestane struje ostanem bez neta i externog diska.. pa bih to izbegao ako je moguće 😊

Profile

Posted: 25 May 2009 08:00 AM   [ # 28 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Mario wrote:

Nisam te ništa razumeo :D
Sad mi ‘samo’ monitor i Pro idu u UPS, a UPS ide u surge protector, u kome su još i externi disk, router, punjač za Revolutiona (mislim da je to sve)..pa sam negde pročtao da je najbolje kombinacija da UPS ide preko surge protectora u zid, ali onda kad nestane struje ostanem bez neta i externog diska.. pa bih to izbegao ako je moguće 😊

Hajd’ samo lagano. Svaki kabl za kompjuter ima dva različta konektora. Strujni kablovi (ili naponski ili mrežni, kako god); sa jedne strane imaju jedan konektor koji se turi u napajanje, a drugi se turne u utičnicu ili produžni. Do sad se razumijemo, nadam se… :huh:

Ovaj prvi ide u struju (logično); a ovaj drugi ide u kompjuter:

Struja—- Kompjuter

Konektor na kompjuteru:

Ovi kablovi što su ti došli uz UPS su malo drugačji. Sa jedne strane je isti konektor kao na strujnom kablu (različt od onoga koji tura u struju, dakle nije šuko, odnosno nema one dve viljuške koje, dakle ovaj desni sa prve slike); a sa druge strane je komplementaran konektor onome što se turi u napajanje, monitor, iMac. Taj kabl što dođe uz UPS može da se spoji sam sa sobom, ako me razumiješ.

Odnosno, ovakav je sa druge strane:

E, sad…:huh: :huh:

Ovaj konektor, koji ide u UPS, se kod većih APC UPS-eva dobija posebno, kako bi mogao da se namontira na produžni kabal, pa da se onda produžni kabal utakne u UPS.

Kontaš sad?

EDIT: Linkovi za slike, 29.12.2010. godine

Post edited by: castor, at: 2010/12/29 22:07

Signature 

Profile

Posted: 25 May 2009 09:44 AM   [ # 29 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

ljudi dajte neki resize slike, forum se raspao

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 25 May 2009 10:52 AM   [ # 30 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Pretpostavio sam da si na takav produžni mislio, al reko da pitam za svaki slučaj 😊 Mislim da mi neće trebati, ali ću pogledati u utorak, kad dodjem kući, kako sam tačno rešio sve to 😊 Hvala.

Profile

< 1 2 3 > 
2 of 3