[REŠENO]MBP Unibody boot time - problem
Posted: 03 June 2009 11:24 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

Pozdrav svima,

ima jedna stvar koja me u poslednje vreme, mogu reci, nervira extra.

Radi se o sledecem, imam pomenuti MBP i u poslednje vreme samo vreme paljenja se bas oduzilo.

Kada ga upalim na taster on se upali i stoji crni ekran neko vreme, pa se onda, jeli, pojavi beli i tek posle nekih, sta znam 15-ak mozda 20 sekundi pojavi jabucica (jao kako joj se obradujem:)) i krene da se butuje.

Sam OS X radi ok, u Energy saver-u stoji Better battery life ne treba mi uvek Higher Performance. Mada, cini mi se da kad sam ga uzeo da mi je radio dosta, dosta brze. Nisam ga napunio sa aplikacijama imam ono bukvalno najosnovnije.

Koristio sam Onyx i vidi se malo poboljsanje, ali vreme podizanja samog OS-a i dalje traje i traje, mislim vremenski.

Iz DiskUtility-a sam prosao i Verify/Repair Disk i Verify/Repair Disk Permisions sve je u redu uvek bilo. Cak sam i boot-ovao i OS X sa DVD-ja i prosao ovo sve i sa njega, takodje nista nije lose bilo.

Uradio sam i Archive&Install i problem je isti, dakle boot-uje se bas dosta dugo.

Sta bi Vam jos trebalo od informacija kako bi me posavetovali i pomogli, vidim da ovde ima bas dosta velikih poznavalaca.

Imam i iMac 7,1
2.4GHz i 4GB RAM-a i 320GB HDD i on mi radi skroz dobro, mnogo brze od MBP-a.

Kad sam vec ovde ugnjavio da pitam samo jos jednu stvar.
Da li moze VelociRaptor da se stavi u MBP i koji bi mi najbrzi HDD 2.5’ preporucili?

Hvala Vam na odgovorima unapred.

Poz

Post edited by: zzare, at: 2009/07/12 15:25

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 03 June 2009 11:52 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  2341
Joined  2005-04-28

Proveri da ti slučano nije čekirano: System Preferences/Startup Disk/Network Startup?
Ovako treba da bude:
[img size=600]http://img190.imageshack.us/img190/2659/startup.png[/img]

Post edited by: Darko Selaković, at: 2009/06/03 23:56

Signature 

🍎 Дарко Селаковић

Profile

Posted: 04 June 2009 12:04 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-28

Stoji tako, Mac OS X 10.5.7 on Mackintosh HD.
Potpuno identično kao kod tebe.

Post edited by: zzare, at: 2009/06/04 00:06

Signature 

 iPhone4

Profile

Posted: 04 June 2009 12:46 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1910
Joined  2005-09-24

Zvuč ko da će izaći neki firmware za to…

Signature 

Mac Pro 5

Profile

Posted: 04 June 2009 01:16 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

Za svaki slucaj uradi jedan restart iz onog startup disk prozora sto ti je Darko pokazao.
Oznaci tvoj HD i kazi mu restart odatle. Meni je jednom pomoglo, verovali ili ne.

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 04 June 2009 08:53 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

zzare wrote:

Kad sam vec ovde ugnjavio da pitam samo jos jednu stvar.
Da li moze VelociRaptor da se stavi u MBP i koji bi mi najbrzi HDD 2.5’ preporucili?

VelociRaptor može da se stavi, ali ne bih rekao da je baš preporučljivo. Ja sam se mislio staviti isti u Mini-ja (dok sam ga imao); ali su me podaci o temperaturi tog diska sa testova odvratili od iste ideje. Generalno MB(P) ima solidnu disipaciju toplote i hlađenje komponenti, ali je VR ipak previše za bilo koju prenosnu mašinu. Temperature u radu idu i preko 50 stepeni, što ćeš najviše da osjetiš pod dlanovima.

Ipak, ono što možeš da uradiš je da uzmeš WD Caviar Black koji ima 7200 obrtaja ili da loviš neki 2.5’ HDD na 5400, ali sa većom gustinom zapisa. To je ono što može da te spasi vrućine pod dlanovima, a da ti koliko-toliko poboljša performanse…

Što se tiče VR-a, pogledaj moju temu na Benchmark-u o VR-u i Mini-ju, tamo su ti navedeni svi potrebni podaci…

Pozdrav.

Djole

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 04 June 2009 10:22 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-28

drdra wrote:

Za svaki slučaj uradi jedan restart iz onog startup disk prozora što ti je Darko pokazao.
Označ tvoj HD i kaži mu restart odatle. Meni je jednom pomoglo, verovali ili ne.

Uradio sam to i brže je, a kaži mi kad ga upalim sada mi kad dodje do belog ekrana ok bude mislim odmah boot-uje OS X, ali čm pritisnem taster za paljenje crni ekran i dalje stoji nekih do 10 sec nisam tačno merio ali nije odmah beli i ucitavanje OS-a, šta bi još mogao da uradim povodom toga?

@castor

Pa koliko sam mogao da vidim meni ovo deluje potpuno prihvatljivo što se tiče temperatura, pa meni gornji levi deo oko ESC tastera je dosta topliji od ostatka površine (gornje) za dole me baš i ne interesuje.

Da uzmem neki 7200rpm HDD to bi bilo samo malo ubrzanje, u odnosu na VR.
Mislim da ću se ipak odlučti za njega 😊

Danas bas idem da pokupim nešto kod drugara, ako ga bude imao na stanju MOJ JE 😊

I jel si stavljao nesto drugo u Mini-ja ili je ostao standardni, za šta si se odlučo?

😊

Post edited by: zzare, at: 2009/06/04 10:25

Signature 

 iPhone4

Profile

Posted: 04 June 2009 12:00 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Na kraju sam se odlučo i na mjesto Mini-ja stavio iMac .(JavaScript must be enabled to view this email address) sa 8800GT… 😉 😛 :woohoo: :evil: :evil:

Signature 

Profile

Posted: 04 June 2009 03:03 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-28

?ole, kaži mi samo jel svi modeli VR-a i GLFS i HLFS kao i BLFS mogu da stanu u 2.5’ kućište, odnosno u MBP?

Ovo mi je baš bitan info jer sam negde pročtao da je malo većih dimenzija od standardnog 2.5’ HDD-a.

Naručo bih ga danas pa da se ne prevarim.

P.S. Taj model sam ja tražio Mariu ali ga nikad nije imao pa čekam sledeću generaciju iMacana 😊

Post edited by: zzare, at: 2009/06/04 15:05

Signature 

 iPhone4

Profile

Posted: 04 June 2009 09:06 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-28

Na žalost ne može, visina VR-a je 15mm a običnog WD Scorpio Black 7200rpm je 9.5mm. Baš sam se spalio, al nema veze njega ću u iMac, a WD Scorpio Black u MBP.

Proverio sam max visina je 11mm koja bi mogla da se stavi u MBP.

Signature 

 iPhone4

Profile

Posted: 04 June 2009 09:23 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-03-14

Kao što si rekao, a prema specifikaciji sa WD-ovog sajta, visina je 15 milimetara, te je očgledno da ne može da stane u MB(P)... Nažalost… Inače bi to bilo baš ubrzano…

G-H-B/LFS su različti međusobno.
GLFS je verzija od 3.5 cola, SATA konektori (data i power) za obične mašine, sa IcePack-om.
HLFS je verzija od 3.5 cola, backplane ready za servere, sa IcePack-om.
BLFS je verzija od 2.5 cola, go disk, bez IcePack -a.

😉

Ah, da. Zaboravih…

Ako si već zapeo da uglaviš VelociRaptor-a u Mac-a, tj. jaMacana, onda gledaj da uzmeš ovaj GLFS, a ne BLFS, da ne bi imao problema da ga uglaviš u isti… :woohoo: :woohoo: :woohoo:

Post edited by: castor, at: 2009/06/04 21:25

Signature 

Profile

Posted: 12 July 2009 03:24 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2008-06-28

Nakon što sam uradio Reset PRAM i NVRAM sve se vratilo u normalu.

Čitao sam nešto po Apple Discussion forumu i probao ovo resetovanje i urodilo je plodom:) 😊 😊 😊

Resetting PRAM and NVRAM

1.Shut down the computer.

2.Locate the following keys on the keyboard: Command, Option, P, and R. You will need to hold these keys down simultaneously in step 4.

3.Turn on the computer.

4.Press and hold the Command-Option-P-R keys. You must press this key combination before the gray screen appears.

5.Hold the keys down until the computer restarts and you hear the startup sound for the second time.

6.Release the keys.

Your computer’s PRAM and the NVRAM are reset to the default values. The clock settings may be reset to a default date on some models.

Signature 

 iPhone4

Profile

‹‹ Kupovina RAM memorije za MBP      hdd problem ››