Jel koristi neko Coolbook???
Posted: 23 July 2009 04:01 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  28
Joined  2009-06-30

?ao ljudi, imam macbook air 1.6 prva genracija i ovo mi je prvo leto sa njim pa imam iskustva sa velikim zagrevanjem istog kada se radi nešto iole zahtevnije… Još pre par meseci sam video thread-ove na stranim forumima o ovom programčetu koji smanjuje voltažu procesora a samim tim i zagrevanje i to koliko sam video po rezultatima koje su ljudi postovali za čtavih 10 stepeni pri istim opterećenjima, pa me interesuje da li je neko ovde imao iskustva sa Coolbook-om i koja je podešavanja koristio???

Takođe sam video da ljudi koriste i neke druge programičće (smcfancontorl) za povećanje brzine obrtaja kulera, pa me interesuju iskustva koja je delotvornija metoda od ove dve i da li se mogu koristiti zajedno za vrhunsko lađenje 😊

p.s. Stavio sam ovu temu u hardware a ne u software pošto mislim da se ipak više tiče hardware-a

Profile

Posted: 23 July 2009 10:41 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  267
Joined  2008-06-05

Ja imam isti model i nikada nisam koristio ništa što bi smanjivalo temperaturu. Istina da se nekad malo više greje, ali sve je to u granicama normale. Ako si mislio da se baviš grafikom i da igraš igrice, onda si promašio komp. Takođe znam da korišćenje ovakvih programa Apple ne odobrava i poništava garanciju.

Signature 

Apple MacBook Air \"Core i5\" 1.6 11\" (Mid-2011) + Superdrive
iPhone 4 16GB

Profile

Posted: 23 July 2009 11:56 AM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-06-30

sale wrote:

Ja imam isti model i nikada nisam koristio ništa što bi smanjivalo temperaturu. Istina da se nekad malo više greje, ali sve je to u granicama normale. Ako si mislio da se baviš grafikom i da igraš igrice, onda si promašio komp. Takođe znam da korišćenje ovakvih programa Apple ne odobrava i poništava garanciju.

Ma daleko od toga da sam ga promašio, sve se mislim da kao da su ga za mene pravili. Bavim se grafikom, doduše na laptopu jako retko, za to imam desktop, igrice ne igram, a air se po mom iskustvu ne greje više od bilo kog MacBook-a ili MacBook Pro-a tako da priča o promašaju ne drži vodu… ali ume poprilično da mi zasmeta kad se pregreje a ja ga držim na krilu duže vreme i počne da mi kuva jajca. I nemoraš da radiš neku grafiku da bi se to desilo, dovoljno je da gledam malo duže youtube i da je pored njega upaljeno još par zahtevnijih flash sajtova i već će početi da pregreva, a jedno 10 stepeni manje bi mi uradilo posao… pa me zato i interesuje da li je neko radio sa ovim programčetom, da čujem iskustva iz prve ruke…

Post edited by: aoe, at: 2009/07/23 12:06

Profile

Posted: 24 July 2009 12:08 AM   [ # 3 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2009-01-21

Imao sam isti problem sa Airom, nije mogao film da pusti, kocio je katastrofalno. Problem je (tako kazu na raznim forumima) da Air ne moze bas lepo da se hladi dok je u krilu a i iz nepoznatog razloga jedno jezgro prestaje da radi. Resenje je da instaliras http://www.apple.com/downloads/macosx/apple/macosx_updates/macbookairupdate.html  ,a ako ne pomogne, kao sto meni nije, toplo preporucujem Coolbook. Od kad sam instalirao taj programcic Mac radi ko sat. Nista nisam cackao, ostavio sam Coolbook na default settings i to je to.

Profile

Posted: 28 July 2009 03:01 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-06-30

Evo da javim svoje utiske posle korišćenja Coolbook-a… Moram da kažem da me je programče oduševilo. Pri korišćenju jednog programčeta za mixovanje (Mixx) sa kojim sam ga testirao smanjio mi je tempratura procesora čak za 15 stepeni… Testiranje je trajalo ne manje od 2h. Dok je standardna T bez ikakvih podešavanja bila oko 85-86, sa uključenim Coolbook-om (i čak ne previše extremnim smanjenjem voltaže procesora) T se krtala između 69-71. Stvarno sam bio prijatno iznenađen… Kod manje zahtevnih aplikacija mi se čni da je bilo manje smanjenje, doduše, nisam testirao da utvrdim tačno koliko, ali mogu da kažem da je smanjenje temperature osetno i ako neko ima ovih problema preporučujem da probate. Da dodam još da mi je računar radio 100% stabilno sve vreme i evo posle par dana korišćenja uopšte nisam imao problema.
Još ga nisam probao u kombinaciji sa SmcFanControl, ali kad budem probao javiću iskustva.

Profile

Posted: 28 July 2009 10:08 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

Koliko sam se ja načtao po stranim i domaćim forumima i sajtovima, nikako ne treba instalirati dva fan manager-a, tj. dva programa za razlađivanje da ne bi došlo do problema. Ako ti Coolbook radi posao, koristi ga. Ako misliš da će ti smcFanControl bolje raditi - deinstaliraj Coolbook, restartuj mašinu (koji put); resetuj PRAM, a možeš i NVRAM (pritisneš command+option+p+r, pa onda upališ mašinu) pa tek onda instaliraš smcFan Control…

E, da. Još nešto. Coolbook koliko se sjećam sam podešava brzinu ventilatora u odnosu na envelopu temperature, dok smcFanControl nema tu opciju, već njemu podesiš brzine okretanja ventilatora i onda ih ti ručno prebacuješ kako tebi odgovara…

Post edited by: castor, at: 2009/07/28 22:10

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 29 July 2009 11:34 AM   [ # 6 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2009-01-21

Potpuno si u pravu, nikako dva fan menadzera. Ako Coolbook radi dobro cemu cackanje i testiranje, sistem je stabilan, nema pregrejavanja,problem resen.

Profile

Posted: 29 July 2009 03:00 PM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2009-06-30

Hvala na savetima… onda ipak neću da čačkam sa smcfancontrol… coolbook mi lepo radi posao

Profile

‹‹ IMac G5 video in?      informacije o G5 dual ››