Pa pazi, to je ono što sam ti ja napisao (mislim da nema stari model tih performansi uopšte u prodaji); i to je ujedno i odlična mašina (a ako si ga video provalio si da je od aluminijuma, a ne od bele plastike…)
A za externi hard, mada ovo nije mesto za oglase, imam ja WD 320 GB MyBook Essential External (firewire x2, usb, eSATA) dao bih ti za 4500 din (ako to nije best buy ne znam šta je…).
Sa kutijom i kablovima, nije korišćen, nemam garanciju jer sam ga dobio…
Jel mislite da treba ovo da stavim u oglase da svi vide?<br><br>Post edited by: Miroslav, at: 2009/03/25 00:04
uh,pa ovo je iz marta…
zasto ja ovakve ponude nikad ne vidim na vreme…
idi bre…
vladans wrote:
Pozdrav dobri ljudi 😊
Evo da se javim posle par meseci… cisto samo da konstatujem da je iMac najbolja ‘stvar koja radi na struju’ koju sam kupio otkada znam za sebe :laugh:
Elem, da ne duzim, pre par meseci sam presao sa window$a na mac zbog svih onih gluposti koje prate svaki PrC sa winom. Iskreno, trebalo mi je 2-3 dana da udjem u stos, a sada ne mogu da zamislim upotrebu compa sa win-om. Nekako sve radi ‘glatko’ nema stucanja,zamrzavanja,onog karakteristicnog zvuka iz kucista…nema virusa i ostalih gluposti. Jednostavno sve radi ono sto treba da radi i vise od toga. Ne postoji program koji ne moze da se nadje a koji postoji za win (bar sto se tice aplikacija koje koristim). Poceo sam da sirim ‘mac virus’ na ljude oko sebe i svaki put pripremim malu prezentaciju OSX kad neko ko se razume u compove dolazi do mene…niko nije ravnodusan kada vidi kako radi bilo kakav multi-tasking,spaces,expose,dashboard i ostale sitnice koje prate svakodnevno koriscenje prosecnog korisnika.
Jedina dva problema koja sada imam su
1) zelja da sto pre nabavim jos jedan portable mac- mb ili mb pro unibody 😊
2) kada sednem za PrC stalno ‘nabadam’ misem po coskovima a nista se ne desava :laugh: uz poneki za*eb tipa cmd <-> ctrl +
XXXHvala Apple-u na pouzdanim i kvalitetnim racunarima, a posebno svim ljudima na ovom forumu koji su uvek spremni za konstruktivnu raspravu i vrlo efikasnu i brzu pomoc.
Pozdrav svima,
Vlada 😉
e,pa lepo cestitam !
(PrC…ahahah)
za laptop ja ne bih kupovao dok ne izadje USB trojka a to su rekli da ce izaci sledece godine…
al ako oces,sad su izasli novi laptopovi,pa ti proveri…
ne znam,meni to nekako i smeta…
mislim…nov laptop cu koristiti sigurno jedno 3-4 godine ako ga sad uzmem,verovatno i vise…oko 5…
e sad za tih 5 godina ce izati i externi HD od 5-6 TB,a i sad ja ne vidim mnogo njih koji su kompaktibilni sa firewireom…a bas zbog toga usb3 ce biti preferiran…
iako ja vise volim fw,svejedno bolje bi mi dosao komp sa usb3 nego usb2…mislim…ionako nemam sta da izgubim kad je backward compactibile
Da, bit ce to dobro za nekih 5god mozda, kad ti diskovi budu mogli da stignu usb 2.0, jer ovi sto se sad prodaju po ‘pristojnim’ cenama su jos uvek sporiji od usb2.0….
Koliko ja znam, usb2.0=480Mb=60MB, sto u praxi nikako ne moze da dobaci. Bar sa malim hdd-ovima tipa wd passport, a boga mi ni sa vecinom velikih externih hdd-a.
Uvek se vraca isto pitanje i uvek isti odgovor… cim kupis kompjuter, vec sutra je obsolete… tom logikom uvek ces cekati nesto novo i nikad ne bi kupio nista… i tako…
e ovako i ja planiram da predjem na mac, ali iz drugog razloga… LOGIC!!!
Zapravo, ja sam pre oko 2 godine poceo da se bavim muzickom produkcijom koristeci FL studio 8… i tako u potrazi za boljim programom nasao sam LOGIC od kog nema boljeg :laugh: a naravno posto je ovo srbija i nema se toliko para :pinch: ja sam uz pomoc mog duga pokusao da instaliram i MAC i Logic na obican PC… Posto on ODLICNO barata kompjuterima ja sam mu skinuo leoparda i logic i dao mu… kod njega radi sve normalno!!! i ja mu pre nedelju dana odnesem moj komp da sredi i meni i… jedva je nekako uspeo da instalira MAC ali nece logic!!! on mi kaze da je problem u mojoj grafickoj, da trazi neki virtuelnu memoriju koju ja nemam jer mi je graficka prejaka pa i nema potrebe za njom?!?!?!
tako da se sada razmisljam izmedju macbook-a i iMac-a… znam da bi ste svi odma rekli iMac!! i ja to mislim na prvi pogled ali ako ovde ima nekoga ko se takodje bavi produkcijom zna da je mnogo bolje imati laptop jer je prenosiv… jedina mana je odnos CENA-DUZINA DIJAGONALE… (jer u produkciji je potrebna sto veca radna povrsina!!!)
jer na primem meni je odgovara onaj macbook ali ima samo 13 inca!!! dok iMac ima 20 ali ne mogu da ga nosam sa sobom…
pa ako imate neko resenje, ili jos bolje ako je neko ovde producent pa nek kaze iz licnog iskustva sta je bolje… ili cak ako imate neki savet da ukombinujem taj mali laptop sa obicnim ekranom od npr. 22 inca…
a najbolje bi bilo ako ima nekoga ko moze da mi pomogne da sve instaliram na moj obican PC 😉 😛
Kupis macbook, i jedan monitor eksterni, i bog da te vidi. Kad sklopis lap i korisis bt mis i tastaturu, dobijes elegantan desktop. Kad ti treba da ga prenosis, mozes i to. Nemoj da te brine dijagonala macbook-a. Ja ga koristim sa Samsung20’ monitorom, i prezadovoljan sam.
Kupis macbook, i jedan monitor eksterni, i bog da te vidi. Kad sklopis lap i korisis bt mis i tastaturu, dobijes elegantan desktop. Kad ti treba da ga prenosis, mozes i to. Nemoj da te brine dijagonala macbook-a. Ja ga koristim sa Samsung20’ monitorom, i prezadovoljan sam.
i moj glas ide za cika kostin predlog, stim da ja peglam ziku u Logicu na 13.3 incha tako da…
I sam se bavim muzikom i produkcijom,i imao sam istu dilemu kao ti pre par meseci,pa cu probati da ti skrenem paznju na moja razmisljanja.
Sad sam vec zaboravio da li mb 13 inca ima taj izlaz,ali ako imas izlaz za eksterni displej, mozes na bilo koji eksterni monitor da nakacis laptop.Takodje,mozes da nakacis eksternu tastaturu i misa i da fakticki imas desktop.
Medjutim,problem se krije u drugoj stvari.U tim laptopovima je hard disk koji radi na 5400 obrtaja,i to moze da bude problem,ako ces vuci mnogo audio fajlova sa hard diska.Da ne gresim dusu,mene je na prelazak na mac navuklo koriscenje bas te trinaestice od drugara,i mogucnosti koje je on pokazivao u logicu .
Ja sam uzeo iMac,ali u naredno neko vreme cu uzeti i jedan mb ili mbp…tako da obrni okreni,uzeces i jedno i drugo,naravno,ako ti se dopadne.
Ne znam kojom logikom ides,ali,ako ces da uzmes laptop zbog mobilnosti,bolje je da mu je ekran sto manji,inace ce ti rame otpasti…znaci nikako preko 15 inca.Drugo,seti se da ako ides na to da ces koristiti terensko snimanje (ja ga dosta radim);moras imati neku kartu koja se napaja na usb,a ne na svoje napajanje,a znas i sam da nema previse takvih,a da su kvalitetne,a da nisu preskupe.Ja licno koristim kombinaciju terenski snimac-pa kod kuce obrada…Doduse,da sam uzimao laptop specifikacije kao moj iMac,morao bih da odvojim znatno vise para,a opet bih za neke stvari bio uskracen,pa je i to bila jedna od stvari koja je prevagnula…a i lepo je 24 inca ovakve slike 😊
Sto se Logica tice,probaj i Cubase…ne naviknu se svi odmah…ja bih rekao da u nekim stvarima prednjaci jedan,u nekim drugi ... kao i sve ostalo.
A sto se mac-a i pc-a tice ... vlada i ja smo u isto vreme presli na mac,i mogu ti reci da ces pc zaboraviti…zauvek .
1. Imas gomilu Apple adaptera sa MiniDisplay port na recimo DVi ili sta ti vec treba. Ovako nesto pa biraj
2. Uglavnom je prakticnije da imas prosiren ekran a ne mirror a izvodljive su obe solucije.
Jos nesto, iako ti se cini da je Apple Cinema Display mozda preskup (za njega ti nece trebati nikakav adapter pa vidim da nisi o njemu razmisljao) idi u Macola radnju i pogledaj kakvu sliku ima pa ces se mozda i tu predomisliti.
Sto se mirror ili extended moda tice:
Kad prikljucis monitor, dobices extended mod, gde u preferecama biras kako ce se i na kojoj strani ‘dodavati’ nova povrsina u odnosu na laptop.
F7 na tastaturi dobijas mirror mod.
Ako koristis dodatni (bluetooth mis i tastaturu preporucujem); zatvoris ekran na lap-u, sacekas da ode u sleep, i kliknes na misa, ili koji taster na tastaturi, i dobijas desktom masinu koja radi samo na externom monitoru. Meni ovo iskreno dok sam u stanu najvise odgovara, jer mi extended nista ne znaci 😊
Imas na delu foruma mac i radno okruzenje slike, na poslednjoj ili predposlednjoj strani teme nadji moj post pa vidi kako to sve izgleda.
Ja imam Macbook 3.1, 2.2 ghz i 4gb rama, koristim ga sa Logicom, evo ima vec dve godine skoro, odlicno radi, bez ikakvih problema, odoleva i komplikovanijim miksevima sa vecim brojem traka, kako u snimanju, tako i u reprodukciji. Mali monitor nije nikakav problem, posto je ergonomija logica takva da sve mozes raditi iz jednog prozora, tako da meni licno nije predstavljao nikakav problemi. Od audio interfejsa korisim Apogee Duet i TC Konnekt 8 kuci, i RME Fireface400 u studiju u kome najcesce radim, bez ikakvih problema. Kod kuce ga zakacim na eksterni monitor, sto je svakako jos konfornije za rad. Baterija ok traje, mogu izvuci oko 3 sata rada, sa sve snimanjem preko uredjaja spojenih na bus firewire-a, tako da ni to nije problem. Ne bih nikako menjao svoj sadasnji kompjuter, steta sto nije bilo macbook pro-a 13 kada sam kupovao 😊
Moja ti je preporuka da uzmes, ako imas para, i zelis lapotop, 13 incha macbook pro, to mi se sada cini kao sweet spot cena i performansi, jaca grafika koju ima 15 ti definitivno ne treba za rad sa zvukom. Mada je i Imac odlican kompjuter, ali ne mogu preporuciti nesto sto nisam nikada probao.