Kad mi je rezoluc na 1680x1050 slika je savršeno oštra, ali ako je spustim na 1280x800 (da bih neke važe thumbove bolje video) slova postaju mutna.
Jel se može to rešiti kao na drugim ekranima (da ne kažem sistemima :whistle: )? 😊
Nije da mi nešto puno smeta..kad završim posa, dignem rezoluciju nazad, ali voleo bih da se komotno osećam i u ovoj nižoj (napomena..sve niže rezolucije pate od tog zamućenja).
U tom sluchaju nema pomoci - TFT ekrani samo u jednoj (native) rezoluciji rade kako valja, ostale rezolucije dobijaju interpolacijom piksela shto uvek izgleda kockasto i ruzhno
I sta onda? Tu je kao sto čovek reče stvar stvar do native rezolucije TFT ekrana. iMac, PB svejedno. Najprecizniju sliku dobijaš na najvećoj rezoluciji.
Treba mi niža rezlucija jer radim kao urednik fotografije na fotolia.com pa mi veći thumb pomaže da brže pregledam prispele fotke, odnosno, da što manji broj njih otvaram u full reoluciji 😊
A, naravno, čm završim sa poslom, vraćam rezoluciju na 1680 😊
Treba mi niža rezlucija jer radim kao urednik fotografije na fotolia.com pa mi veći thumb pomaže da brže pregledam prispele fotke, odnosno, da što manji broj njih otvaram u full reoluciji 😊
Da ne počnjem opet kad smo već diskutovali u drugoj temi. B) Selektuješ sve slike pa na desni taster u CMu izabereš SlideShow pa onda Index Sheet. Ili koristiš GraphicConvertor-ov CM pa izabereš Show in Browser a u GCu postaviš da ti preview bude npr. 400*400. To će valjda biti dovoljno veliko za tu rezoluciju. Ili, pronađeš neko drugo programče koje radi na tu foru. :whistle:
Da, iz Opere. Operin zoom uvećava..da kažem tako..digitano. Znač thumb od npr 400x400 razvlač na 500x500 i sl, što tek onda pogađa kvalitet thumba, a samim tim ga čni invalidnim za neki ozbiljniji rad. Ali zato, takva vrsta zooma je odlična za text 😊
Pa na tvom mestu ja bih ozbiljno razmislio o kupovini dodatnog 17’ CRT monitora (jeftini su) koji bi ti sluzhio samo za tu svrhu. CRT monitori jako lepo skaliraju na manju rezoluciju i, pod uslovom da je novijeg datuma, moguce je da cesh chak imati i verniju boju na fotografijama.
To pod uslovom da imash gde da ga utaknesh (iMac i noviji lapovi imaju miniDVI port i podrzhavaju spanning, ne?)
Jedino se ne secam da li MacOSX podrzhava razlichitu rezoluciju/refresh-rate na dva monitora, ili setovanja moraju da budu ista
Ne, dodatni monitori (CRT pogotovo); ne dolaze u obzir. Uostalom, ja sam savršeno zadovoljan iMacovim, a pre toga sam se 2 godine klackao na 15’ laptopu, tako da mi TFT i sa te strane odgovara, a kalibracija je uvek priča za sebe, ali et, ni sa njom do sada nisam omanuo 😊