‹ First  < 5 6 7
7 of 7
Napustam PC, potrebni saveti
Posted: 18 October 2009 12:30 AM   [ # 91 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2009-10-18

Prvo, pozdrav svima. Pre sat vremena sam saznao za ovaj forum, pa sam vec postovao ista pitanja na Dizajn Zoni, ali mislim vi cete to bolje da znate.

Ja jos uvek nisam vlasnik Mac-a ali izgleda da ozbiljno planiram da postanem. Izvinjavam se ako je istih pitanja bilo, trazio sam i nisam ih nasao, bar ne u obliku koji meni treba, pa ako treba dobro me izribajte, ali ako moze i koji odgovor, ili barem gde da ga pronadjem.

Dakle, posto sam totalni duduk za Mac, citao sam, trazio, gledao (ukljucujuci i ovaj sat poslednjih sat vremena) i koliko sam ja ukapirao ovaj iMac 24’ 2.66GHz http://www.applecentar.rs/proizvod-apple.php?IDPodGrupa=9 bi mi prilicno dobro vrsio posao (priprema, obrada fotografija, tj. CS4 90% vremena).

E sad, cene bas i nije sitnica, ali je ova godina (grizem jezik, pljujem, pomeram se s mesta) bila dosta dobra, pa bih (uz malo stednje i ubedjivanja zene i cerke da bi mogli malo da skratimo zimovanje) mogao da se ispruzim.

Uglavnom, pored gomile sitnih pitanja, pred mogucu kupovinu ova tri su mi najvaznija:

1. Da li je OS X zaista toliko stabilniji od Windowsa, posto mi se doticni potpuno i neopozivo smucio?

2. Da li je 24’ monitor uz iMac u klasi npr. Dell 2407wfp i HP2475w i moze li se Spyderom kalibrisati kao i za PC? (ovaj drugi deo pitanja je mozda malo glupav, ali ne znam nista od kolor profilima kod Mac-a, tj. ima li neke razlike, pa ako moze odgovor)

3. Da li se programi zaista mogu kompletno prebaciti/sacuvati pri instalaciji novog OS X-a ili harda (sa svim svojim podesavanjima i bez re-instalacije; mislim na recimo CS, Office i sl., a ne na sistemske programe; ovde kazu da moze http://www.oreillynet.com/pub/a/mac-os-x/excerpts/mac-os-x-mm/installing-mac-os-x-10.html, ali kao dugogodisnjem korisniku Win-a malo mi je tesko da poverujem da je to bas tako jednostavno)? Ako ovo je ovo stvarno moguce i radi… Mislim… onda sta ja uopste radim sve ove godine sa Windowsom. Onda sutra idem da pazarim Mac.

Profile

Posted: 18 October 2009 12:40 AM   [ # 92 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Pozdrav i dobro dosao!

1. Da
2. iMac 24’ uglavnom imaju problem sa flekama i mrljama po ekranu, imas na forumu par tema u vezi toga kao npr ova: Novi iMac? Da ili Ne? iMac20’ nema taj problem.
3.Da

P.S. Prati sekciju oglase ljudi prodaju veoma jeftino Mac-ove

Pozdrav

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 18 October 2009 12:53 AM   [ # 93 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

marioj wrote:

Prvo, pozdrav svima. Pre sat vremena sam saznao za ovaj forum, pa sam vec postovao ista pitanja na Dizajn Zoni, ali mislim vi cete to bolje da znate.

Ja jos uvek nisam vlasnik Mac-a ali izgleda da ozbiljno planiram da postanem. Izvinjavam se ako je istih pitanja bilo, trazio sam i nisam ih nasao, bar ne u obliku koji meni treba, pa ako treba dobro me izribajte, ali ako moze i koji odgovor, ili barem gde da ga pronadjem.

Dakle, posto sam totalni duduk za Mac, citao sam, trazio, gledao (ukljucujuci i ovaj sat poslednjih sat vremena) i koliko sam ja ukapirao ovaj iMac 24’ 2.66GHz http://www.applecentar.rs/proizvod-apple.php?IDPodGrupa=9 bi mi prilicno dobro vrsio posao (priprema, obrada fotografija, tj. CS4 90% vremena).

E sad, cene bas i nije sitnica, ali je ova godina (grizem jezik, pljujem, pomeram se s mesta) bila dosta dobra, pa bih (uz malo stednje i ubedjivanja zene i cerke da bi mogli malo da skratimo zimovanje) mogao da se ispruzim.

Uglavnom, pored gomile sitnih pitanja, pred mogucu kupovinu ova tri su mi najvaznija:

1. Da li je OS X zaista toliko stabilniji od Windowsa, posto mi se doticni potpuno i neopozivo smucio?

2. Da li je 24’ monitor uz iMac u klasi npr. Dell 2407wfp i HP2475w i moze li se Spyderom kalibrisati kao i za PC? (ovaj drugi deo pitanja je mozda malo glupav, ali ne znam nista od kolor profilima kod Mac-a, tj. ima li neke razlike, pa ako moze odgovor)

3. Da li se programi zaista mogu kompletno prebaciti/sacuvati pri instalaciji novog OS X-a ili harda (sa svim svojim podesavanjima i bez re-instalacije; mislim na recimo CS, Office i sl., a ne na sistemske programe; ovde kazu da moze http://www.oreillynet.com/pub/a/mac-os-x/excerpts/mac-os-x-mm/installing-mac-os-x-10.html, ali kao dugogodisnjem korisniku Win-a malo mi je tesko da poverujem da je to bas tako jednostavno)? Ako ovo je ovo stvarno moguce i radi… Mislim… onda sta ja uopste radim sve ove godine sa Windowsom. Onda sutra idem da pazarim Mac.

Dobro ti nama došao…

1. Jeste. Ja nisam vjerovao dok nisam probao. Imao sam ranije (prije 5-6-7 godina) dodira, tj. radio sam neko vrijeme na Mac-u, kada su G4 mašine počele da postaju dual. Dosta problema je bilo, ali je od tada sve ispeglano i radi kao sat. Mašina je upotrebljiva non-stop, pa čak i kad bez prekida radi i više mjeseci. Na poslu imam Hackintosh (Mac OS X, ali na PC hardveru) i to radi kao bombona. Kod kuće je naravno, iMac… Prije nego sam nabavio prvog Mac-a, promijenio sam dvije Hackintosh mašine i zbog toga sam i uzeo Mac - radi i ne razmišljam o njemu, niti imam posla oko istog.

2. iMac 24 i HP LP2475w imaju isti, LG H-IPS panel.

3. Da. Dobrodošao u klub. 😉

E, sad. Kao to Markoo reče, 24-orke imaju problem sa pojavljivanjem fleka na panelu, zbog nezgodno riješenog hlađenja, tj. zbog nesretno neriješenog problema sa hlađenjem mašine. Ja imam iMac 24 cola, i danas mi je upravo zamijenjen panel baš zbog tog problema. Mašina je u garanciji i bez ikakvog problema ili podpitanja je panel naručen i danas zamijenjen.

Dakle, ako ćeš da uzimaš iMac, onda uzmi nov ili polovan kome možeš da produžiš garanciju. Ključna riječ ovdje je Apple Care koji ti produžava garanciju (i duševni, a bogami i kućni mir) na još dve - sveukupno tri godine. Može da se nađe za tipa 60 € na eBay-u ili za 160 $ u Apple Store-u ili na netu od Apple-a.

Takođe, kao što kolega reče, prati oglase, možeš solidno da prođeš jeftinije - kao npr. ovaj...

Sa ovom ponudom se ja ne bi previše razmišljao i odmah bi uzeo ovog Pro-a od Maria. iMac, pa i nov, ipak ne može da se poredi sa dva dual Xeona… Ako ti treba brži rad sa filterima u CS4 (što CS radi preko grafičke kartice); postoji jefitno rješenje sa PrC grafičkom karticom…

Slatke muke… 😉 😉 😉

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 18 October 2009 12:54 AM   [ # 94 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Dobrodosao 😊

Sto se stabilnosti tice, to je apsolutno tacno…Ipak, glupo bi bilo da se kaze da je sistem neunistitv, ali za 99% korisnika jeste…desi se s vremena na vreme neki bag, ali i taj sistem prave ljuid, greske se desavaju 😊

U prilog ide cinjenica da maliciozni sw za mac ne postoji, pa samim tim ne brines za antiviruse, antispyware, ili kako god se jos zovu ti programi. Jednostavno ih ne instaliras jer te bolesti ne mogu Mac-u nista 😊 Inace sam sistem zaista jeste stabilan, i da Apple ne izdaje ovako cesto sisteme, verovatno godinama ne bi reinstalirao sistem…Od prilike nikad ga i nisam reinstalirao, vec samo prelazio sa 10.2 na 10.3 i sa 10.3 na 10.4 pa tako sve do 10.6 koji trenutno koristim. Sve sto vise radim, sve mi se cini brzim 😊
Ostatak je kolega marko odgovorio da ne brazdim bzvz…inace, reci iz kog si grada, ovde ima dosta ljudi koji su u razlicitim delovina ove nashe lijepe domovine, pa ti je lakse da pogledas uzivo, i sam se uveris, svi smo voljni da pomognemo 😊
Pozdrav

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 18 October 2009 01:30 AM   [ # 95 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

E ne mora AppleCare moze i ono osiguranje, neko je pre neki dan pricao o tome, odes i osiguras komp do nekog iznosa i kada nesto riknes odes i uzmem pare tj. oni ti plate popravku.

Ne mogu da nadjem gde je to pisano, al tu je na forumu negde.

Signature 

Profile

Posted: 18 October 2009 01:54 AM   [ # 96 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  2
Joined  2009-10-18

Hvala na extra brzim odgovorima.

Meni je, u stvari, citava prica pocela zbog monitora. Nisam uspeo da nadjem nista do 650 eura, pa sam video ovaj Apple-ov od 24’, pa se onda zainteresovao za masine itd…

Video sam oglase za MacPro, ali (kako vidim) oni idu bez monitora, a on je 90 i kusur hiljada, tako da mi to zajedno prilicno probija budzet. Uz to, ja bih to uzeo za firmu, pa mi odgovara i placanje preko racuna (+ odbija mi se PDV i olaksice za ulaganje u opremu).

Tako mi je iMac delovao (i jos uvek mi deluje) kao dobro kompromisno resenje, mada mi se ovaj problem sa mrljama (a i crkavanjem graficke) uopste ne svidja. Opet, tebi su to brzo odradili, a i sa AppleCare (ili osiguranjem) opet je dosta jeftinija varijanta. A i nece valjda grom u koprive 😉. A i ako hoce, sama cinjenica da vise necu ponovo i ponovo i ponovo da instaliram i podesavam iste programe, delujem mi vredna muka.

Uglavnom, u ponedeljak krecem da okrecem telefone, pa javljam sta sam odlucio.

PS1. Iz Pozarevca sam.

PS2.

Ako ti treba brži rad sa filterima u CS4 (što CS radi preko grafičke kartice); postoji jefitno rješenje sa PrC grafičkom karticom…

Pa zar ove graficke koje idu u konfiguracije nisu dovoljne?

Profile

Posted: 18 October 2009 02:14 AM   [ # 97 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  470
Joined  2007-05-15

marioj wrote:

3. Da li se programi zaista mogu kompletno prebaciti/sacuvati pri instalaciji novog OS X-a ili harda (sa svim svojim podesavanjima i bez re-instalacije; mislim na recimo CS, Office i sl., a ne na sistemske programe; ovde kazu da moze http://www.oreillynet.com/pub/a/mac-os-x/excerpts/mac-os-x-mm/installing-mac-os-x-10.html, ali kao dugogodisnjem korisniku Win-a malo mi je tesko da poverujem da je to bas tako jednostavno)?

na bilo kom operativnom sistemum osim na windowsu mozes sacuvati i aplikacije i setovanja. 😉

marioj wrote:

(a i crkavanjem graficke) uopste ne svidja.

GPU crkava samo na starim, belim, iMacovima (2,16GHz) iz 2006.

Signature 

http://milan.kovac.cc

Profile

Posted: 18 October 2009 02:23 AM   [ # 98 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

kovacm wrote:

GPU crkava samo na starim, belim, iMacovima (2,16GHz) iz 2006.

Ili ako stavis hrcka na otvor za hladjenje 😛

Signature 

Profile

Posted: 18 October 2009 11:39 AM   [ # 99 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

A i taj incident sa hrčkom je povezan sa belim modelom iz 2006 :whistle:

Profile

Posted: 18 October 2009 12:09 PM   [ # 100 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1028
Joined  2007-03-14

marioj wrote:

Video sam oglase za MacPro, ali (kako vidim) oni idu bez monitora, a on je 90 i kusur hiljada, tako da mi to zajedno prilicno probija budzet. Uz to, ja bih to uzeo za firmu, pa mi odgovara i placanje preko racuna (+ odbija mi se PDV i olaksice za ulaganje u opremu).

Nigdje ne piše da ti moraš da uzmeš i prikačš Apple-ov monitor. Bilo koji monitor može da se prikač i sve će da radi sasvim normalno…

marioj wrote:

Pa zar ove graficke koje idu u konfiguracije nisu dovoljne?

Osnovna grafička koja dolazi u MacPro mašinama je nVidia gForce 7300GT sa 256MB DDR2 memorije. Slijedeća stepenica je ATi Radeon 2400/2600 Pro (čni mi se). Nakon toga je sve klepanje po ušima i deranje gole kože sa leđa, jer je preskupo.

Ono što sam mislio da kažem jeste da postoje načni da iskoriste standardne Prc grafičke kartice (tipa ATi 4870/4890, nV 8800GT/260/275) na MacPro mašinama i da se prođe veoma osjetno jeftinije… A dobijaš brži rad u CS4 i ugodniji rad uopšte…

Signature 

It’s the ride that matters, not the bike…

Profile

Posted: 11 November 2010 11:58 PM   [ # 101 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  66
Joined  2010-11-06

Vlado ako ti treba programa za Mac-a javi se u PM ja sam iz Ns-a i rado bi ti pomogao oko toga! Zato i postoji Mac community!

Signature 

&#63743; Logic Studio &#63743; Mac Mini &#63743; PPC G5 DP 2.0 (riknuo) &#63743;

Profile

‹ First  < 5 6 7
7 of 7
‹‹ Brightness - max vrednost      Izbor UPS-a ››