Evo, posto je neko od clanova to predlozio, otvaram novi topic: pitanje je koji je vas uvod u Apple svet :D
Pa evo i mog odgovora:
Moj prelazak sa PC-a na Mac se odigrao vrlo brzo, ukupno godinu dana.
Prva jabuka koju sam zagrizao? iPhone!
Bilo je to u novembru prosle godine, bio mi je komsija kuci, popravljao PC :evil: i neko mu posalje poruku. Izvadi covek telefon kad ono neki touch screen, pitam ga koji je u pitanju, a on mi rece da je iPhone, i pokaze mi neke aplikacije. To je bila ljubav na prvi pogled. Rekao sam:‘ovo je moj sledeci telefon’. A za iPhone sam cuo cim je izasao, ali kad sam video da ima 2mpx kameru mislio sam da je sranje(tad mi je kamera bila najbitnija stvar na mobilnom telefonu)
U februaru ove godine sam kupio iPhone i zavoleo ga jos vise, ujedno sam zavoleo i Apple, a tek kad sam video iMac odusevio sam se(do tad nisam znao za Macintosh); mada mi se cena cinila kao da je ogromna i mislio sam da nikad necu moci da ga kupim.
Onda sam letos gledao nesto po sajtu GlobeNeta i video da na lageru imaju MB za 89000 i to sam rekao mami, i ona mi je rekla da ako budem odlican u skoli da ce mi kupiti, ali kad ga je videla uzivo 13: joj se ucinilo malim i bacanjem para, pa mi je rekla da mi je bolje da uzmem iMac, sto sam ja oberucke prihvatio zato sto mi se mnogo svideo taj racunar. Odlican nisam bio :D ali sam pomagao dedi oko krecenja stana, nosenja namestaja zato sto je bio u sred nekog renoviranja, i onda mi je mama rekla da ce mi uzeti mac posto sam bio vredan, ali je prvo trebala da dobije kreditnu karticu. To se oduzilo zbog neke prevare u kojoj je prevarena moja mama. i karticu je dobila tek posle 3 meseca kasnije, u oktobru i onda sam otisao u iStyle i kupio mac, i sad sam prezadovoljan ovom sjajnom kupovinom! :D
Ps. ovo mi je najduzi post sto sam ikad ostavio na nekom forumu :D
onda mi je mama rekla da ce mi uzeti mac posto sam bio vredan
Bravo za mamu 😊
Pošto si me nasmejao, da se pridružim. Prvi Mac računar je iBook G4 14’ (valjda toliko beše, davno bilo). Sad kad gledam, deluje kao neviđeno slab računar, kupljen samo da bi firma testirala web sajtove na IE/Mac. No, nosio sam ga jednom prilikom na kraći put, radio u Photoshopu na onih bednih 256MB RAMa i uspeo da napravim i iseckam dizajn za kompletan sajt. Bez nešto mnogo nerviranja, što je baš bilo iznenađenje.
Prvi lični Mac je MacBook Pro, Oct 2007, i dalje u upotrebi.
Evo i ja mator da se priključm, verovatno sam svog prvog Maca kupio pre nego što si ti rođen.
Prvi Apple (ne Macintosh) sam video 1981. ili 1982. godine u jednom stanu na Labudovom ili Petlovom brdu. Pozvao me rođak da idem sa njim, on je hteo za firmu da kupi Apple II (da podsetimo mlađe, to je vreme pre Spectruma i Commodorea); pa me pitao želim li da vidim. Čovek koji je prodavao je to izgleda švercovao ili nešto drugo, jer je prodavao mimo Velebita koji je onda bio zastupnik za Apple. Rođak na kraju to nije kupio, bilo je preskupo za njega, a meni je u sećanju ostao kolor ekran i neka igrica sa helikopterom.
Prvi susret sa Mac OS-om (tada se to zvalo System 6) je bio preko emulatora na Atariju ST. Prvo je to bio Aladin emulator, a posle Spectre emulator. Onda je par mojih drugara počelo da radi u ‘Naučnoj knjizi’ koja je imala Macove (Plusiće uglavnom, SE30 je bio server sa hard diskom od 20 MB ) umrežene u LocalTalk mrežu (tada sam prvi put video Timbuktu, softver za remote kontrolu).
kupljen zajedno sa Radiusovim Monochrome Pivot monitorom (256 nijansi sive, A4 monitor koji se okretao tako da si mogao da radiš i u landscape i u portrait modu, a uz monitor je išla ‘ekstenzija’ (danas bi rekli kernel extension) koja je kapirala kada je kako monitor okrenut i adaptirala sliku na ekranu automatski).
Ceo paket je plaćen 5000 USD, ako nekog zanima, kasnije smo ubacili u njega 4 MB RAM-a, a izvadili 4x256K (memorija je morala da se ugrađuje 4 čpa odjednom); kasnije sam kada je pojeftinilo kupio 16 MB tako da danas mašina ima 20 MB RAM-a (maksimum koji podržava je 32 MB - DODATAK: Mactracker kaže da može 128 MB, poslednji put kada sam proveravao verovatno nisu postojali moduli od 16 MB B)). Takođe kasnije je izvađen originalni Connerov SCSI disk od 120 MB i ubačen Quantum od 1 GB.
Mašina dan danas radi, samo nije uključena, eno je kod matoraca u ormanu jer nemam mesta gde da je držim, bila je skoro dve godine (tokom 2005. i 2006.) mail server kada sam delio kancelarijski prostor sa kumom advokatom, tj. opsluživala je mail naloge za jedno 15 advokata. B)
Sve to na Systemu 7.6.1 koji nije reinstaliran od 1997.-e godine kada je na njega instaliran 7.6, pa preko njega update na 7.6.1.
Monitor je crkao, verovatno može da se popravi, ali se ne isplati, prošli put pre par godina kada ga je Mika Smoljan opravljao popravka me koštala 50 maraka, ali imam jedan kolorni koji mi je dao kondor (naš kolega SMUG-ovac).
Post edited by: madamov, at: 2009/11/23 12:51
Post edited by: madamov, at: 2009/11/23 13:30
Davne 2003 prva jabuka je bila iBook g3 na 500 dual usb. Sistem je nakon takvih cimanja sa xp-om lego ko kec na deset, i tako sve to lepo radilo par godina…onda se dogodio neki krah sa narednim iBook-om, tako da sam ostao na nekih pola godine bez mac-a. konacno 2006 kupujem iMac g4, tzv lampu, i sa njom se sluzim sve do 2007 kad kupujem svoj prvi novi MacBook… nakon toga je usledilo ‘opismenjavanje’ blize i dalje rodbine, pa sad u mojoj okolini ima desetak njih koji koriste macbook unibody, par iBook-ova, macbook, emac kao i intel iMac.
Shirim virus 😊
Trenutno kod mene MacBook i eMac, dok sestra koristi iBook…toliko za sad 😉
Ja sam preobraćeni Macovac od 2006. 😊
Crkao mi HDD na laptopu na kome sam tada tadio, a i vreme je bilo da se ponovim jer sam započnjao neki posao, pa mi se iz nekog razloga (posle gledanja filma Les poupées russes, u kojoj glavni lik stalno vuče sa sobom iBook i kucka na njemu u vozu) strašno svidela ideja da uzmem sebi Mac.
Pošto je to bila povelika investicija, kupovina kompjutera od 1400€, stavio sam na papir prednosti koje bi kupovina Maca donela i prve 4 od 5 stavki su se odnosile na OS X, a 5. je bila dizajn i funkcionalnost iMaca 😊
I tako sam u CT-u kupio 20’ belog iMaca na 2.16, koji me je izašao ispod 1300€, jer je CT imao neki blesav sistem usklađivanja cena, a tada je dirar znatno ojačao, pa me je izašlo manje EUR nego što je bilo na drugim mestima.
Posle je iMac zamenio Mac Pro Quad na 2.66, a njega Mac Pro Octocore..sa kojim se upravo sad za*ebavam oko flešovanja grafičke :D
Paralelno sa desktopom obično imam i neki laptop, bilo svoj, bilo neki koji je za prodaju. Moji su do sada bili 12’ PB na 1.5GHz i sada 13’ MB na 2.0, mada nisam ljubitelj rada na više računara.
A najstariji Mac koji ću imati će svakako biti prvi model iMaca (G3); kad ga pokupim nekako od Darka 😊
Uh, hvalim se. Idi Mario flešuj karticu, neće se sama flešovati.
Pratio sam celu situaciju dosta duze, ali cim se pojavio OS X 10.4 koji je vec licio na pravi Unix i bio dovoljno razvijen i ispoliran prebacio sam se iskljucivo na Mac. Taj iBook i dalje radi.
Od onda sam promenio/koristio skoro sve modele Mekova (dok cekam da se negde (citaj, eBay) pojavi Color Classic u dobrom stanju)
Prvi susret sa Apple proizvodom - bratov iPod,mislim da je bilo nesto U2,mozda je imao i neki drugi pre toga,ali ne bih rekao
Prvi susret sa Apple kompjuterom - Beli MacBook (secam se da je 80 giga hard) od istog brata
Prvi moj Apple proizvod - iPod Nano poklon rodjendanski od istog brata (trenutno imam iPod Touch 8 giga,nano ima polomljen ekran pa ga drug koristi)
Prvi Apple kompjuter - Santa rosa MacBook (Crni MacBook) 2,4 GHz intel Core2Duo, 2GB ram, 250GB HD i Intel GMAx3100(najomrzeniji neprijatelj)) . To je bogami i jedini Apple kompjuter koji imam,ali zato od nove prikljucuje se i iMac 27ica
razmisljao sam da prodam macbook,i uzmem novi beli (otprilike nit dobijem nit uzmem pare) ali laptop je unikat,crni stvarno malo ko ima,veoma je redak,apple svetleci logo prelepo izgleda,a i ima firewire,za razliku od belog
Ja sam u ovaj svijet zaplovio 1996. godine, na prvom poslu. U pitanju je bio Classic ili Classic II, ali više se stvarno ne sjećam toga detalja.
Kad sam počeo da radim - izbor. Windows 3.11, Office isto tako neki, sve u svemu sačuvaj me Bože, sa jedne strane i Apple i Apple Works (čni mi se) sa druge strane. Mašine ne mogu da se porede - Intel 486, 16MB RAM, kolor monitor, 640x480 (ili 800x600) za Windows i Classic (II) sa System 6 ili 7 (nemam pojma više). Sjednem da radim u Windows-u, napravim grafikon, slajd, munje, gromovi i - prc, pukne PowerPoint. Jednom, drugi put, pedeseti put. Prođe dan. Sutradan, ma daj da probam na ovom kršu da uradim to što mi treba. Odradim sve što mi je trebalo, za tri puta manje vremena, i još to sve prebacim na PrC floppy i iskoristim na PrC-u… :laugh: :laugh: :laugh:
Nakon toga, long-time-no-see, sve do 2000/2001/2002. godine, kada dospijevam prvo za jednog Quicksilver-a u jednoj marketinškoj agenciji, pa potom u toj istoj i na dual .(JavaScript must be enabled to view this email address) GHz, pa za dual .(JavaScript must be enabled to view this email address).
Od tada do 2007. ostajem na suvom, prepušten sumanutom svijetu Windows-a 98, od koga sam davno pobjegao, pa Windows NT4, pa 2000-arka, pa XP, pa sam Šljištu-glistu preskočo i skočo na Hackintosh. Prvo kod kuće, sastavio mašinu (GA 945GMZ-S2, C2D E4300, 2GB RAM, Intel GMA950, 60GB HDD); pa se patio sa time i Tigrom, pa skupio lovu i prešao na Mini-ja C2D 2.0 GHz/2GB RAM/120G HDD/GMA950/SD. Ostao na tome godinu dana, prodao i prešao na iMac 3.06GHz/4GB RAM/500GB HDD/nV8800GT-512MB/24’. Posljednjih 8 mjeseci na poslu Hackintosh 10.5.6 (Intel Q8200/6GB RAM/nV8600GT-256MB/4x250GB HDD/2x20’) i ne planiram da idem dalje odavde, pa kako god mi bilo…
Slijedeće nabavke su MacBook Black i iPhone. Ko hoće da se zajebava sa Windows-om neka to i dalje radi, ja nemam vremena ni volje više na bacanje (barem kod kuće, na poslu to moram da postavim, umrežim, održavam - jednom rječju da gubim vrijeme)...
Ah, da. Na jednoj nagradnoj igri sam dobio iPod nano 4GB, od koga sam se teška srca rastao. Ali, draga je bila neumoljiva, tako da za tu muzikicu do posla i nazad, čekam iPhone kao ozebao sunce… 😠 😠 😠
tacno pre dve godine….Powerbook G4….kad se samo setim da sam za njega dao(Nokia Dbox2…Nokia N91…Pocket pc..)i danas sam jako srecan zbog njega….kasnije je uleteo prvo sa buvljaka Imac G3 indigo,pa sa Limunda PowermacG4…..ta dva poslednja sam prodao i nabavio Powermac G5,koji koristim +powerbook g4…a cerkici sam sredio jedan Ibook G3,koji jako dobro sluzi za muziku,slikice,crtanje,pa cak i video(hvala cika kosta za predlog za program)a ima 366mhz…
Cilj mi jednog dana`Mac Pro`jbg volim kante…..i neki monitor od najmanje `24`...
Prvi susret sa MacOS-om je bio pod emulacijom na Amigi 1200 + Blizzard 68030 @ 50Mhz sa sve koprocesorom i 32 Mb Rama 😊 Bila je prava extaza kada sam uspeo da instaliram Mac OS 8.0.
Racunari koje sam imao (a neke jos imam) su:
Commodore 128
Amiga 500
Amiga 1200
PC Duron @ 600 Mhz
PC AMD Athlon Thunder Bird @ 1200 Mhz
iBook @ 500Mhz
- na poslu PowerMac Dual G5 @ 2.0 Ghz
- na poslu MacBook Pro 17’, Core Duo @ 2.2GHz
PC AMD Athlon X2 (nemam pojma koji je)
MacBook Pro 15’, Core 2 Duo @ 2.2GHz
i sad cekam da se pojave novi Mac Book Pro-ovi da se ponovim 😊
Kante sluze klincu za igranje, a meni za nerviranje kada pokupe neku viruscinu, a Mac naravno za uzivanje to jest rintanje.
2007 god. u decembru nasao na oglasima Titaniuama iz potpisa. i resi da ga kupim po svaku cenu! Jednostavno resio da raskrstim sa PC-jem i glupim WINOM.
Kada sam ga uzeo imao je reljefe na ekranu, nepoznat uzrok velikih ogrebotina je vlasnik opisao kao dejsto acetona sa kojim je brisao ekran :S
Ugavnom je taj prelazak bilo nesto najlepse sto mi se desilo u zadnje 2 godine!
Sada je on u sigurnim rukama jedognog novinara - nabudzen do maximuma!
ja sam poceo da skupljam jabuke i tek sam na pocetku, bice dobra rakija jednog dana:P
PowerBook 12’ 1.33
Power Mac G5 1.8 Dual
iPod Classic 20gb
iPhone 2G 8gb
10 ljudi iz mog okruzenje je zagrizlo jabuku za ove 2 godine, a u naredim ce se ova brojka znatno povecati !
2005 sam poceo da razmisljam o odlasku sa prokletog windowza,i razmisljao sam ili o linuksu ili macu
igrom slucaja mom danas pokojnom prijatelju uleti powerbook i to je odlucilo
dogovorio sam se sa tipom iz mostara da DODJE do Budve i za male pare mi proda iBook G4 😊 😊
i od tad sam fasciniran sa G4 masinama
imam iBook,Cube,lampu ,unibody macbook,3Gs i par iPodova i jos nekih apple mamipara