1 2 3 > 
1 of 3
par pochetnichkih pitanja
Posted: 18 November 2009 12:00 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  111
Joined  2009-11-02

1.Kada mbp koristim kod kuce,da li je bolje da on bude stalno prikljuchen za mag,ili je bolje da je ukljuchen u struju samo dok se baterija ne napuni pa da ga iskopcham?
Sta je bolje za bateriju?
Mozda je glupo pitanje,ali….. :laugh:

2. da li bezichna tastatura i ovaj novi mish bezichni (bluetooth) mogu bez problema da rade u isto vreme ili sam ogranichen samo na jedan uredjaj takvog tipa.

3. koji stand (stalak) bi mi preporuchili,bez ventilatora, samo da je stabilan i da moze kod nas da se nadje po lepoj ceni.Ovo je chisto informativno nishta hitno,ali me zanima poshto sam vidjao one aluminijumske chinimi se bash pravljene za mpb…jedan je mStand a drugi ne znam kako se zvashe….

eto.. 😊

Profile

Posted: 18 November 2009 12:10 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

1. Ja vadim svoju bateriju, 100% je zdrava sa ekstremno malim brojem ciklusa, mislim da cika_kosta radi istu stvar ko i ja i da i on ima ekstra bateriju. Moj savet je da je vadiš kad si kući i da je jednom mesečno isprazniš do kraja i napuniš. Takođe računar se manje greje kad baterija nije u njemu.

2. Mogu

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 18 November 2009 01:18 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

nemam tu privilegiju vadjenja baterije….samim tim moje prvo pitanje dobija na ozbiljnosti 😊

Profile

Posted: 18 November 2009 05:46 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

1. Bolje je onda da ti je stalno na punjaču, nego da je koristiš sve vreme, jer ćeš je spucati onda za manje od godinu dana.

3. Kontaktiraj RedRotta, on je pravio neke stalke od pleksiglasa, a takođe i Peđu iz Macole, koji ima stalke za iPode od pleksiglasa, pa ti on može reći gde su ih radili 😊

Profile

Posted: 18 November 2009 06:44 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

Hvala puno mario na odgovoru! Kazi mi samo (poshto koristim dva rachunara pc i ovaj mac) jel i kada je ugashen da stoji na punjachu ili samo kad treba da radim sa njim i da li kada je baterija puna (zeleni indikator) mac predje direkt na napajanje iz adaptera i zaobilazi bateriju?

Pitam zato sto dobar frend koristi toshibu tecra-u bukvalno kao desktop i za najzahtevnije desktop poslove (jedini pc koji neshto vredi ostalo je sve shit tezak) i stalno je na punjachu ali mu je otishla baterija,pa sam zato i postavio prvo pitanje u topiku….vodjen njegovim loshim iskustvom…..

2. sto se tiche stand-a, nije mi hitno bash,ali hvala na kontaktu!Trebao bi mi neki vishi (oko 20cm…mozda vishe ) samo da je sto stabilniji.Oni niski kao ‘hand rest’ i oni sa kulerima me ne zanimaju….

Generalno,Mac je kao preporod za mene…sve se odvija brze,i multitask je odlichan,kao i sve free aplikacije kojima ga sada punim…..izgleda da ce na kraju postavka u rachunaru da bude skroz legalna,sto je stvarno lepo,a uz to bolje radi od PC-ja..

Post edited by: Faca, at: 2009/11/18 18:45

Post edited by: Faca, at: 2009/11/18 18:47

Post edited by: Faca, at: 2009/11/18 18:49

Profile

Posted: 18 November 2009 06:53 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Ako ti je ugašen izvadi punjač, nema potrebe, ne daj Bože kakvog groma ili slično.

Na to pitanje si skoro sam sebi da odgovor, bila je ovde već jedna takva rasprava gde su se meni ljudi smejali što sam tvrdio da baš i ne zaobilazi bateriju, al eto na kraju su ti koji su se smejali uništili svoje baterije a moja koja je izvadjena kad je MacBook na punjaču kao da je iz radnje izašla.

Signature 

Profile

Posted: 18 November 2009 06:55 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Ne znam da li će ti biti neke razlike kad ne radiš, a kad je on zatvoren. Baterija se puni kad padne na 97% (ako se dobro sećam); a treba vremena da se ona sama od sebe isprazni, makar i ta 3 procenta, a pošto ćeš ga početi koristiti čm podigneš ekran, onda je možda bolje da ga tada i prikopčaš na struju 😊

A meni se ne sviđa ideja da mi laptop nema bateriju dok radim i da mi je kompjuter živ samo zahvaljujući MagSafe konektoru, koji je i napravljen da se lako otkač 😊

Profile

Posted: 19 November 2009 03:09 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

li-ion (kao i polimerne) se vishe degradiraju kad se ‘prepune’ nego kad se ciklusiraju,zato sam Vas pitao da li zaobilazi punjach ili ne.

Koliko je ciklusa prosechno trajanje baterije (znam da je to individualno ali ono…uopshteno?) dok njena snaga ne opadne?I gde to moze da se vidi (mislim na cikluse)

Ranije (josh pre nego da kupim komp) citao sam kako ne valja da se radi bez baterije jer moze da dodje do kvara logic board-a…..ali na mom se baterija ne vadi,tako da u tu prichu i ne ulazim

Profile

Posted: 19 November 2009 03:28 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

U System Profileru, pod Power imaš broj ciklusa (Cycle Count).

Profile

Posted: 30 November 2009 11:55 AM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2009-07-28

Na sajtu apple.com, ili na slicnom ovlascenom americkom sajtu sam procitao da u interesu max kapaciteta i zivota baterije, ona treba da radi. Dakle namenjena je da se koristi. Po njima idealan slucak za laptop je putnik koji redovno putuje i koristi na putu laptop na bateriji. ‘Let those juces flow’ kazu oni. Tehnicki gledano, jednom nedeljno bi trebalo koristiti bateriju, sa maksimuma na minimum, pa onda odmah i napuniti, bez obzira da li preko noci, ili u toku rada na racunaru na punjacu.

Profile

Posted: 17 December 2009 09:58 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

evo josh jednog pitanja:
od kako sam kupio rachunar chuje se neko kliktanje iz donjeg desnog ugla,na desnoj handrest poziciji…..u pochetku nisam pridavao znachaj,ali evo sada me interesuje,da li je to normalno (da se hdd chuje) ili je u pitanju neki problem.Pregledao sam par klipa na youtube-u ali nisam nasho zvuk nalik ovom (ovo kliktanje kod mene je diskretnije,slabije jachine i randomizirano,bash nalik nekom externom hdd-u); svi su bili dosta jachi….

Profile

Posted: 17 December 2009 10:11 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Kad hdd krene da klikće i ispušta čudne zvukove obično znač da je pri kraju, mada proveri da li u System Preferences pod Energy Saver štiklirano ‘Put hard disk(s) to sleep when possible’, ako jeste to kliktanje je onda zbog toga.

Signature 

Profile

Posted: 17 December 2009 10:13 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  606
Joined  2008-06-28

I pogledaj i ovu temu http://www.macserbia.org/index.php?option=com_simpleboard&Itemid=&func=view&catid=15&id=26383#26383

Signature 

 MacBook Pro 17inch Unibody
 iPhone4

Profile

Posted: 17 December 2009 10:49 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

najverovatnije je da tripujem neshto (daj Boze);zato sto nisam naviko da se hdd chuje jache od kulera (kad su rachunari upitanju).....problem nije u 7200 obrtu,hdd je 160gb klasika koji ide uz mbp13…...sad kad stavim uho na tu stranu izvalio sam da se zvuci nechuju toliko chesto kad je baterija pala na crveno (oko 20%).
Poshto sam noob za Mac,a vidjao sam kako umeju da zakucaju kad udju u sleep mode - sve sleepove sam josh odmah nakon prvog paljenja pogasio.

pokushao sam da snimim i digitalcem,ali je zvuk dosta tih pa se ne chuje na snimku…

Profile

Posted: 30 December 2009 08:20 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  148
Joined  2009-09-08

ako ima neko raspolozen od vas nek me doda na msn, .(JavaScript must be enabled to view this email address) da povremeno pitam neke sitnice, hvala svima

Post edited by: nikola krstojevic, at: 2009/12/30 21:10

Profile

Posted: 30 December 2009 08:38 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

.(JavaScript must be enabled to view this email address) progutao si gore slovo 😊

Profile

1 2 3 > 
1 of 3