E hajde sada da neko od vas sve ovo lepo sumira i uprosti što je više moguće tj. napiše neki esej i prilepi kao sticky pa da se mi neuki obrazujemo. Važi?
Ali nemoj da se iznenadiš ako ne dobiješ ono čemu si se nadao. Jeste da SW RAID ide preko CPU-a, i jeste da ti imaš 8 komata takvih, ali je sasvim moguće da ne dobiješ baš sve čemu si se nadao (ako uzmeš npr. 4x WD Green 1/2 TB, oni imaju avg read oko 120 MB/s, pa x4 mu dođe oko 480 MB/s, ali to je SATAII koji je ograničen na 300 MB/s, pa tako onda bacaš skoro 40% brzine)...
Ako malo prostudiraš sadržaj sajta, vidjećeš da je 99% ‘artikala’ tamo po cijeni do max 5 dolara/funti, što kada se pogleda sa druge strane nije ništa drugo do još jedan prevarantski sajt, jer se niko neće zajebavati za 2/3/5 dolara, a oni će tako da zgrnu lovu…
koliki bi efekat poboljsanja dobio srazmerno datom novcu u zameni ATA 5400 za SSD u PB 12’ ?
Čini mi se da u slobodnoj prodaji ne može da se nađe (P)ATA, već isključvo SATA SSD. Osjetio bi ubrzanje definitivno, ali te kontroler ograničava na max 100 ili 133MB/s, zavisnosti od generacije kontrolera… Da li ti se isplati - kao i uvijek, relativno pitanje čji odgovor zavisi samo od tebe…
po ovome ispade da je to PATA drajv, samo mi nije jasno zasto ne moze na nekim modelima - ajde na PowerBook G3, ali sto ne moze na prvim verzijama PowerBook-a G4, mislim da im je ista brzina bus-a. ili mozda gresim?
Evo razlike od kako je update-ovan Firmware na Transcend-u TS120GSSD25D-M.
Da podsetim samo, on takođe ima Indilinx Barefoot kontroler, ali nema jumper tako može da se update-uje FW.