1 2 > 
1 of 2
:((( tachka - kao metak
Posted: 02 February 2010 04:08 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  111
Joined  2009-11-02

ono chega sam se najvishe bojao je izgleda doshlo po svoje.
Naime primetio sam crnu tachkicu koja se ne brishe i najverovatnije je mrtav pixel.
Uvek je crna,nemam bash neku dobru lupu da bi video ali kao da je ‘pola’ jednog kvadratica,pixela mrtvo.Ne znam,cisto sumnjam da je uspela prashina da se zavuche unutar novog mbp-a…....zanima me kakva je polisa za dead pixele kod apple-a? jel se susretao neko odavde sa tim i koliko je to chesta pojava ?
razocharao sam se,ali bash:dry:

Post edited by: Faca, at: 2010/02/02 04:31

Profile

Posted: 02 February 2010 07:55 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

Polisa je kao i svuda, 3-4 mrtva piksela su prolazna. Osim ako nemas Apple Care?

Elem skini ovaj program http://www.macupdate.com/info.php/id/7669 pa probaj da ga razdrmas. Btw bilo je priče o ovome na forumu probaj preko Search da nađeš.

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 02 February 2010 01:46 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

hvala za program,izgleda da je crni ili crveni sub pixel mrtav…..ali takva je izgleda gradja led ekrana,da on svetli a njegov gornji deo od lupom izgleda kao mrtav…...mislim koliko ja nemam srece to je chudo….prvo mi se pojavio na mobilnom telefonu pa na digitalcu (na senzoru) pa sam uzeo jedan sony notebook od druga i on je imao nekoliko,pa sam vratio taj i konachno kupio mbp…....stvari mazim i pazim Maximalno,a svaki od tih pixela me je pogodio direktno u srce 😊

postoji li shansa da se dodje to apple care-a kod nas nekako i koja je realna cena za tako neshto?

da napomenem da ni u jednom od gore navedenih sluchaja pre mac-a program za rapidno menjanje boja na pixelu nije pomogo,dok pritiskanje ekrana kao na tutorijalima nisam pokushavao niti planiram (na mac-u i ne mogu).I to sto proizvodjachi kazu da se takav defekt ne shiri, mogu da nabiju sebi u d**e.😠

Profile

Posted: 02 February 2010 03:34 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Apple care je produzenje garantnog roka tako da mislim da ti to nece puno pomoci. Stvar je u tome da li su mrtvi pixeli obuhvaceni garancijom uopste a koliko ja znam postoji odredjena tolerancija na iste- tj. potrebno je da imas nekoliko mrtvih pixela na odredjenoj jedinici povrsine ekrana (1 kvadratni inch npr) da bi servis prihvatio da ti zameni ekran u garantnom roku. Nazalost, to sa pixelima i garancijom u vezi istih je tuzna istina i karakteristicna je za mnoge kompanije (vecinu) pa i za Apple :(

Profile

Posted: 02 February 2010 04:07 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

google kaze da su ljudi po 3-4 puta zaredom vracali mbp a neki nikad nisu ni dobili kompletan proizvod (u vishe navrata je bilo uvek novih dead pixela,te zutih fleka,i anomalija na staklu ekrana)....dok je mnogima zamenjen proizvog i nakon prvog mrtvog pixela,ali ipak ovo je srbija,pa zato pitam kakva su iskustva….stvarno je tuzno da apple kao firma nema zero tolerance za defektne pixele…..ja se ne bavim grafikom tako da meni to pri radu nece da smeta,ali me tera da gledam u njega i po lichno iskustvu znam da ima tendenciju da se shiri,a koliko je mbp moj nov,mazen,pazen to samo ja znam (iako je star par meseci)

Post edited by: Faca, at: 2010/02/02 16:09

Profile

Posted: 02 February 2010 08:20 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Da, citao sam o tim iskustvima sa stranih foruma…mada mislim da je ovde situacija ipak drugacija. Prva stvar koju ovde ljudi rade pri kupovini novog racunara - izvade ga iz kutije jos dok je u radnji, ukljuce i provere da li ima mrtvih pixela.
Nadam se da se tvoj problem nece siriti, a ako hoces mozes probati i sa tehnikom ‘masaze’ ekrana 😊 Zvuci smesno, ali na par mesta na netu mozes naci da je ovo nekima pomoglo da rese problem sa pixelima. Doduse, tu se radilo o tzv. stuck pixelima (zaglavljenim) a ne o mrtvim. Potrebno je vrsiti pritisak na ekran, tamo gde se problematicni pixel nalazi- koliko se secam spominjali su vrh hemijske oblozen nekom tankom krpom. Napominjem da ovo nisam pokusavao tako da ne znam sta sve moze da se desi (pozitivno ili negativno) 😊

Ne bi bilo lose i da telefonom nazoves nase distributere/servisere pa da se iz prve ruke informises o tome sta garancija pokriva u vezi pixela i kako to u praksi izgleda kod nas. Apple care preko ebay-a mozes nabaviti za nekih 100ak evra.

pozdrav

Profile

Posted: 02 February 2010 10:00 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  663
Joined  2008-12-09

Ako ti pixel nije crn, trebalo bi da je zaglavljen ,ako je ostao u nekoj boji, ja sam imao takav problem sa mojim TFT-om, cim sam ga ikljucio on se odmah pokazao.

Malo sam lutao po nekim forumima, i na kraju odradio ono sto kaze vladans, useo sam krpu i kruzio oko pixela, pritiskajuci monitor malo jace, posle par pokusaja, pixel je proradio.

Signature 

Apple 4 life

Profile

Posted: 02 February 2010 11:33 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

izvade ga iz kutije jos dok je u radnji, ukljuce i provere da li ima mrtvih pixela.
Nadam se da se tvoj problem nece siriti, a ako hoces mozes probati i sa tehnikom ‘masaze’ ekrana

sve je to kul,ali macbook pro je upakovan kao pakla cigarete (ne kutija vec rachunar unutar nje) i nema shanse da je otpakujesh ako prvobitno nisi platio…sto je bio i sluchaj samnom.A druga stavka je da mbp ima staklo preko ekrana (sto je bila jedna od ozbiljnijih stavki prilikom kupovine,jer ne podnosim ono razlivanje kod tft-a na dodir,a nikad ne znash kad ce neki dunster hteti da ti neshto ‘pokaze’ prstom);tako da je masaza nemoguca.
Trece kod ovih led ekrana je malo drugaciji prizor mrtvog pixela,zbog osvetljenja…..nebitno.
Mene je zanimalo da li josh neko ima i zivi sa ovom pojavom 😊 a da mu nije prouzrokovala dalje probleme (fleke, sirenje, mrlje) i nisam upucen da li je apple care samo jedan papir koji se kupi ko milka,ili su mi potrebni papiri rachunara da bi se on ostvario..ne kupujem nishta pre ebay-a i tako to…

Profile

Posted: 03 February 2010 01:32 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1211
Joined  2008-11-18

sirice se dalje, nema sumnje…

Signature 

.(JavaScript must be enabled to view this email address)

Profile

Posted: 03 February 2010 02:09 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

pa to….tako sam i mislio.

Profile

Posted: 03 February 2010 11:56 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Onda kupiš Apple Care, pa ako se bude širio, barem ćeš povećati šansu da se u 3 godine proširi toliko da ti priznaju i zamene ekran 😊

Profile

Posted: 04 February 2010 02:54 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

osecam se nekako glupavo…(a nisam glup).rachunar nema ni tri meseca…baterija na 9 cyclea,ali zato imam tachkicu koja ce da se shiri…

Profile

Posted: 04 February 2010 03:00 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

A jbg, bolje tačkicu na ekranu, nego cistu na mozgu.

Profile

Posted: 04 February 2010 03:21 AM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Faca wrote:

osecam se nekako glupavo…(a nisam glup).rachunar nema ni tri meseca…baterija na 9 cyclea,ali zato imam tachkicu koja ce da se shiri…

Gde si komp kupio? U prodavnici ili preko foruma?

Signature 

Profile

Posted: 04 February 2010 02:31 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-11-02

moralna podrshka sa ovog foruma je od velikog znachaja u ovim teshkim trenucima 😊

Gde si komp kupio?

u prodavnici

Nego kako se kupuje taj apple care? sta je potrebno onom sto ga kupuje sem para….nisam upucen

Profile

Posted: 04 February 2010 03:31 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Faca wrote:

moralna podrshka sa ovog foruma je od velikog znachaja u ovim teshkim trenucima 😊

Gde si komp kupio?

u prodavnici

Nego kako se kupuje taj apple care? sta je potrebno onom sto ga kupuje sem para….nisam upucen

Onda odeš u prodavnicu i popričaš sa njima, ako te kuliraju kreneš frku da praviš :D

Najbolje ne ebay-u da kupiš, najjeftinije.

Signature 

Profile

1 2 > 
1 of 2