Cena Mac-ova: Srbija vs Rest of the world
Posted: 10 April 2007 11:36 AM
Newbie
Rank
Total Posts:  5
Joined  2007-04-10

Posto u skorije vreme planiram da nabavim novi Mac Pro sistem sa 30’ Cinema Display-em,krenuh da sastavljam konfiguraciju na apple-ovom site-u,i dodjoh do cifre od nekih 8000$,sto bi bilo negde oko 6000 EUR,odokativno ... Posto nemam neku sigurnu kombinaciju da mi iz USA to neko doturi do BG-a,procackao sam malko po cenovnicima nasih ‘distributera za apple,jugice & banane’,i dosao do shokantnog otkrica da bi me takva konfiguracija ovde kostala oko 13-14 HILJADA EURA…: :sick:  !!!
  E,sad,u madjarskoj to sve kosta oko 6500 EUR,sto je prihvatljivo,i korektno,uzevsi u obzir shipment iz Amerike,kupovnu moc madjara,itd
  Mene interesuje,da li ti isti distributeri misle da takva politika ima dodirnih tacaka sa mozgom,na prostorima najsiromasnije zemlje u celij evropi (da,da,i albanija i rumunija su nas preshishali,i to od kad…) ???
  Ja se bavim profesionalnom muzickom produkcijom,i radim sa macovima vec 10 godina…znaci,mac mi je osnovno sredstvo za rad…Do pre dve godine sam imao srece da mi je drugar radio u apple-ovoj prodavnici u San Francisku,ali se covek vratio u BG (usrecio se…hehe:evil: );pa sam preko njega nabavljao macove i ostalu opremu…medjutim sada nemam ama bas nikakvu vise opciju,i moram da se snabdevam ovde…
  Da bih pojasnio stvari,gomilu ostale studijske opreme kupujem preko domacih distributera,i to po cenama koje su i po 20% povoljnije nego u Nemackoj,na primer…Kako je moguce da jedan Korg Synthi u BG-u kosta manje nego u Munchenu a da Apple proizvodi (koji su globalno mnogo rasprostranjeniji) kostaju ovde i vise nego dva puta skuplje nego u EU,a o Americi i da ne govorimo…Ko je ovde lud? I zaista me zanima,koja ce normalna osoba platiti nesto 2 puta skuplje nego sto treba???
  ZNAM ! :woohoo:

Mamini i tatini fancy sincici i cerkice koji su videli apple kompove samo u holivudskim filmovima,i kojima je to skupi hir a ne potreba…tuzno,ali istinito,kao i sve ostalo u nasoj nebeskoj zemlji na brdovitom balkanu…

Pozdrav Svim Forumasima i Mac geek-ovima !

Darko Lukic

Dream Team Productions

Profile

Posted: 10 April 2007 04:02 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Ovde ima jedna opširna rasprava:
http://www.elitesecurity.org/t113667-Politika-cena-lokalnih-Apple-dilera

Zaključak je otprilike bio kako je za situaciju kriv distributer za područje našeg regiona. Sad, tu mi nije jasno šta sve spada pod ‘naš region’ - da li samo ex-SFRJ ili se tu računa i ?arma. Ovo na konto razlike u cenama jer je valjda regionalni distributivni centar u Budimpešti. Mada, razlike su tolike da ne verujem da i oni potpadaju pod ‘našu’ ekipu.

Meni s više čni da target market kod nas nisu fancy mamini i tatini sinovi (ja bar znam da nisam taj) već ‘preduzećeta’ kod kojih se lakše da se štrpne koji cent više.

Vidi ako ima neki hrvatski distributer pa uporedi cene (onaj über distributer je hr firma). Ako je razika i dalje frapantna - onda to ti je što ti je.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 10 April 2007 05:03 PM   [ # 2 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-04-10

Ok,mozda nisu samo fancy klinci bogatih roditelja ciljna grupa,mada sam prisustvovao neverovatnom prizoru kada je jedan takav ‘deckic’ iskeshirao suludu cifru od oko 3 soma eura za Mac Book Pro i to 15-icu na 2.16,znaci osnovni model u jednoj ‘renomiranoj’ beogradskoj prodavnici,koji je tom prilikom imao samo jedno pitanje: ‘Gde se pali Solitaire’!!!??? 😊
Svi prisutni su bili u shoku….
Sad sam malko chachkao po sajtovima distributera apple-a u okolinim bivshim nam bratskim republikama,i saznao sledece cinjenice:
1. U ‘Hrvata’ su cene i do 40% nize nego kod nas,i uglavnom svu robu,pa cak i onu najekskluzivniju imaju NA LAGERU!
2. Slovenci su u jos boljoj poziciji,cene su svega 5-10% vise nego na apple-ovom sajtu.
3.U Makedoniji je situacija slicna kao i kod nas,mozda su malko jeftiniji

Iz svega ovoga proizilazi zakljucak da je Srbija najveca ekonomska sila u regionu,i da su cene formirane prema nesumnjivoj ekonomskoj i plateznoj moci nasih gradjana i firmi.. :silly:

Sto se tice opaske da su preduzeca najveci kupci,tu se nikako ne slazem!
Da,mozda male privatne firme koje se bave Audio/Video produkcijom i grafickim dizajnom,ali mislim da su najjaca grupacija mac-usera u srbiji,individualni power-user-i,profesionalci kojima je mac jedina alternativa da profesionalno kvalitetno i pouzdano zavrse posao…
Preduzeca u Srbiji jedva i da izdvajaju neka sredstva za IT,rade to samo kada bas moraju,a kada to rade,gledaju da prodju sto jeftinije,jer uvek postoji neki Zika,Pera,Laza koji zele da strpnu malko od tog kolaca i strpaju sebi u koju kintu dzep…

Zato me zivo zanimaju stvarni rezultati prodaje apple-ove opreme kod nas…Cak i iPodovi su nenormalno skupi… (Ja u sloveniji kupio 80GB Black Video iPod za 350 eura,a kod nas su skoro 500…)

A o nadmenosti nasih prodavaca necu ni da pricam…odprilike imaju stav:‘pokazi kesh,pa cemo mozda da razgovaramo…!’,pogotovo ako trazis neki malo ozbiljniji sistem,oni razrogace oci i misle da se shalim…Da,zaista zelim monitor od 30’,sta je tu toliko cudno,trenutno imam dva od 20’,i zgodnije bi mi bilo da svi imam na jednoj radnoj povrsini! I da,ne zelim da ga platim 4000 eura,kada u Americi kosta 2000$ A kada ih upitam da li postoji leasing za opremu koja vredi kao nov auto srednje klase,samo slegnu ramenima…

Sve u svemu,jedino mi preostaje da nadjem nekog podmitljivog carinika,pa da zapalim za Peshtu,od ovih nasih nema ‘leba…a steta,jer mislim da bi trziste bilo mnogo sire,da su cene samo malo prozemnije,ovako mnogo ljudi nece imati jos dugo,dugo da osete snagu,smek,eleganciju i stabilnost apple-ovih proizvoda !

Profile

Posted: 10 April 2007 06:12 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

A gde si to video da je u Hrvatskoj 40% jefitnije? Pogledao sam http://www.apple.hr i iMac 24’ je čak skuplji.

BTW, maločas sam čuo informaciju da je ulazna cena za naše dilere za najnoviji Mac Pro 8-core za oko 8% veća od prodajne cene iste mašine u SAD.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 10 April 2007 09:04 PM   [ # 4 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-04-10

U Zagrebu,apple shop,ili tako nesto…nazalost pre 15 min sam izbrisao history,pa cu probati opet da nadjem link…nije sve 40% jeftinije,ali Mac pro sa dodatna 3 hdd-a od 500GB i Radeon X1900XT plus bluetooth i air port extreme je skoro 40% jeftinije nego kod nas,a Cinema HD 30’ kosta circa 1790 EUR,a kod nas 238000 Din,znaci 1200 EUR manje…malo li je?

A sto se tice ulaznih cena,verujem da su povoljne,al’ su im zato izlazne klepanje po ushima,znaci neko se u input/output procesu debelo ugradjuje,a ne bih rekao da su to madjari,to mi mnogo vise smrdi na srpska posla…

U Hrvatskoj su cene skoro identicne kao u Shvabiji,mozda su book-ovi malko skuplji,i iMac za nijansu,mada nisam posebno obracao paznju jer prvenstveno trazim 8-core Mac Pro,tako da je moguce da gresim…

Ali 38000 din za HD od 500GB,zar nije malo (duplo) previse? Takav hard nema teorije da kosta vise od 200,ajde nek bude i 250 eura za pc… identican takav za mac (a u cemu je razlika?);kosta celih 500…ili npr X1900XT da kupis u bilo kojoj radnji za pc kosta max 300 eura,a za mac 500 kod apple dilera…da ne pominjem memoriju i ono sto je najuocljivije,monitore,koji su maltene duplo skuplji u odnosu na npr.Nemacku…

E,o tome pricam,tu leze najveci troskovi,osnovne masine jesu za 20-30% skuplje nego tamo,ali to je jos uvek koliko-toliko prihvatljivo…ali,da li bi neko od vas kupio 8-core Mac Pro sa 1GB memorije i 160GB HD-om? Sa 7300GT grafikom? I da ‘turite’ sve to na neki Sam-gnus monitor od 17’ ?

Profile

Posted: 11 April 2007 12:39 AM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Slažem se za ovo neosnovano lupanje po ušima za komponente koje možeš na drugom mestu da nabaviš upola cene.
Konretko sam gledao cene u AppleCentru (dok sam čekao da mi donesu mašinu iz magacina) za dve stvari koje nemaju veze sa Apple-om: APC voltage regulator i neko žlj-name eksterno FW kućište za ATA hard - cene su bile bar 70% veće nego na više od nekoliko drugih mesta u gradu…

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 11 April 2007 10:21 AM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

dreamteam wrote:

U Zagrebu,apple shop,ili tako nesto…nazalost pre 15 min sam izbrisao history,pa cu probati opet da nadjem link…nije sve 40% jeftinije,ali Mac pro sa dodatna 3 hdd-a od 500GB i Radeon X1900XT plus bluetooth i air port extreme je skoro 40% jeftinije nego kod nas,a Cinema HD 30’ kosta circa 1790 EUR,a kod nas 238000 Din,znaci 1200 EUR manje…malo li je?

A sto se tice ulaznih cena,verujem da su povoljne,al’ su im zato izlazne klepanje po ushima,znaci neko se u input/output procesu debelo ugradjuje,a ne bih rekao da su to madjari,to mi mnogo vise smrdi na srpska posla…

U Hrvatskoj su cene skoro identicne kao u Shvabiji,mozda su book-ovi malko skuplji,i iMac za nijansu,mada nisam posebno obracao paznju jer prvenstveno trazim 8-core Mac Pro,tako da je moguce da gresim…

Da ponovim, bez linka ti baš nešto ne verujem jer je distributer isti, a taj je hrvatska firma PowerComm sistemi. I Mađari nemaju nikakve veze sa ‘lancem ishrane’, dobro pročtaj poruke sa onog linka koji je DS_store ostavio, tamo je sve prilično dobro objašnjeno, mrzi me da po stoti put kucam istu stvar, u Mađarskoj se samo podiže roba za sve Apple dilere iz zemalja istočne i srednje Evrope, sa carinskog terminala u Budimpešti.

Takođe, ako je tebi cena koja je 8% veća od prodajne cene proizvoda u SAD dobra ulazna cena, koliku bi izlaznu ti stavio?

Post edited by: madamov, at: 2007/04/11 10:22

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 12 April 2007 12:51 AM   [ # 7 ]
Newbie
Rank
Joined  2007-04-10

Pa,recimo da i macovi i periferije i komponente budu maximalno 15% skuplje nego u USA…To mislim da bi bilo prihvatljivo za sve! Ali ako ja,recimo odem i kupim ATI X1900XT u drugoj radnji za duplo manje para,meni nece vaziti garancija,isto je i sa hardovima i memorijom…to boli !!! Znaci,filozofija je sledeca: Odracemo vas po usima za komp,a onda cemo vas usloviti da morate od nas da kupite sve opcije i dodatnu opremu po jos sumanutijim cenama,inace vam nece vaziti garancija i necete imati nikakvu tehnicku podrsku…

Ne bih se brinuo zbog garancije da mi pre par godina nije gekno jedan od dva procesora na novoj mirrored door G4 dual 1.42-ci,posle samo 15 dana…sreca moja,pa sam imao kombinaciju da ga vratim za ameriku,pa su oni zamenili celu masinu,i pri tom me zvali telefonom (!) da me zamole da primim njihovo izvinjenje,i kao poklon,poslali mi apple majicu i kacket… I nisu imali nikakvu primedbu na dodatni HD koji sam naknadno instalirao… U apple centru su mi rekli da bilo koji hardver koji instaliram U masinu interno,moram nabaviti iskljucivo preko njih,i uz njihovu instalaciju,inace garancija nece vaziti…e to se zove pljacka i monopol!

Znaci,ostaje mi da rizikujem. Da kupim najminimalniju mogucu masinu,pa da je budzim,to jest da uganjam tacno one komponente koje apple ugradjuje u svoje masine…To nije nemoguce,ali nije bas ni lako doci da malo egzoticnijeg hardvera u Srbiji. A opet,to se kosi sa apple filozofijom,da kupis makinu,izvadis je iz kutije,i odmah krenes da radis,punom parom i bez problema…ovo bi bio vise PC pristup,trial/error varijanta koja mi se nikako ne dopada,jer sam sa njima imao uzasavajuce losa iskustva…da bi sve proradilo kako treba,potrebno je strasno puno vremena i truda,a nekada cak ni to ne pomogne…znam to vrlo dobro,iz iskustva,jer imam i dva wintela sa kojima se mucim svaki dan da poteraju Nuendo i slicne pro-aplikacije…Rade ok samo sa office-om,i bogami,u poslednje vreme mi samo za to i sluze! Powerbook je na netu,gore-pomenuta G4 starudija je i dalje glavni studijski kompjuter,i stabilni su kao stena 😊 ,sto bi rek’o moj kum,mogu da ‘padnu’ samo ako ih bacis sa terase!

Profile

Posted: 12 April 2007 10:30 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Pa,recimo da i macovi i periferije i komponente budu maximalno 15% skuplje nego u USA…

Ne znam da li čtaš ono što sam napisao. Hajdemo redom. Neki Apple proizvod košta u SAD 100 evra, tvoja ulazna cena od distributera je 108 evra, carina je 5%, to onda izađe 114 evra, pa na to ide PDV od 18%, što će reći da je tvoja nabavna cena oko 135 evra. A ti ćeš da ga prodaješ za 115 evra tvojom logikom. Šta misliš koliko dugo ćeš moći tako da radiš?

Signature 

Profile

Posted: 15 April 2007 11:49 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Pa, moći će sve dok na carini ne provale da odlazi iz zemlje bez laptopa, a vraća se sa novim :lol:

Profile

Posted: 02 October 2012 10:40 AM   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  1
Joined  2012-06-18

Ovde su cene oko 40% vise nego u USA sto je i logicno sa obzirom na carinu i PDV (koji od NG raste sa 18% na 20%). Primer rMBP - 280k DIN = 3143 USD (po danasnjem kursu)
3143/2200 = 1.428
Nema nista nelogicno i sumnjam da se neko obogatio prodajuci Apple u Srbiji

Profile

Posted: 02 October 2012 11:19 AM   [ # 11 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3201
Joined  2005-05-07

Bolje bi bilo da se malo više raspitaš, jer, ne verujem da svi koji u Srbiji koriste/prodaju/kupuju Apple ne znaju baš toliko dobro da računaju. Objašnjeno je ko zna koliko puta već, al ajd, pošto si nov, da ti objasnim par stvari:

Prvo, cene na Apple sajtu su BEZ POREZA, iz prostog razloga što porez nije isti u svakoj državi SAD-a.

Drugo, cene u Evropi (pazi, zajedno sa Srbijom) su opet od strane Apple-a konvertovane od prilike 1:1. Bez obzira što svi mi ovde, pa i kupci u Evropi znamo da 1 evro NIJE jednak 1 dolaru, to Amere ne interesuje. Bez obzira na kardinalnu grešku gde se upoređuju cene sa sajtova u Srbiji i cene sa Apple.com USA sajta gde u startu imaš razliku u porezu i bez poreza, Uporedi cene u Evropi sa našim, i videćeš minimalnu razliku u ceni, naravno, uporedi cene u kojima sa PDV-om.

Treće, kod nas je garancija 2god, dok je u USA 1. Praktično ti kod nas dobijaš i pola apple care-a koji takođe u Americi košta.

I četvrto, ali ništa manje bitno.

Porez kod nas je 8%, i taj porez koji ide sa 18% na 20% i to ne od NG već od juče, nema nikakve veze sa cenom računara. Pretpostavljam da iz ove tvoje računice nisi računao 1000 thunderbolt adaptera na kojima je sada 20% poreza već MBP Retinu, ili nešto tome slično sa 8% poreza.

Takođe, da napomenem, ko ima uslove da donese komp iz Amerike ( u ostalom, nije to stvar sa Apple-om, već sa 90% stvari, uključujući i kompove i ostale uređaje drugih proizvođača, ali i odeću, hranu, i još mnogo toga) svi već znaju da tako može da se uštedi prilična suma.

Signature 

———————————————————————————————-
MacBookPro16,1
iPhone 13Pro

Profile

Posted: 02 October 2012 11:42 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Na US cenu treba dodati barem 8,5%, to je otprilike najmanji porez. Gledao upravo za Kaliforniju, tj. Santa Clara okrug u kojem je Kupertino pošto idem u epsilon okolinu za jedno dve nedelje, tamo je 8,35%.

Signature 

Profile

‹‹ Mac mini HD na 7200rpm      pakom ››