FCP filteri…
Posted: 31 May 2010 07:57 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  192
Joined  2010-03-05

Stvarno ne mogu da chitam celo uputstvo za FCP da bih nashao reshenje, guglao sam ali tu nema leba dok ne dobijem direktan odgovor od nekoga ko radi u FCPu.

Problem je sledeci. Hocu recimo da upotrebim color corrector 3-way na neki clip, i ja nikako ne mogu da provalim nachin ili redosled kojim treba sve da uradim da bi dobio ono shto zelim. Recimo, ubacim clip u viewer, prevuchem 3-way (ili neki drugi filter) i podesim white balance tako shto moram stalno da prebacujem sa prozora za 3-way i samog viewera da bih video promenu, i kada to namestim, prevuchem clip na timeline ali na timelineu mi prikazuje originalni clip, uopshte ne vidim bilo koji filter. U User preferences>Render control>Render & playback mi je chekirano Filters, na timelineu je svejedno da li je odabran Safe RT ili Unlimited RT, on uvek prikazuje originalni clip. Ista stvar je i sa recimo SmoothCam ili bilo kojim drugim filterom.

Ubio sam se guglajuci ali nigde niko ne objashnjava u chemu je fazon i shta to treba podesiti da bi se filteri videli..

Profile

Posted: 31 May 2010 08:16 PM   [ # 1 ]
Member
RankRankRank
Total Posts:  94
Joined  2009-09-25

FCP koristio u kućnim varijantama neke prostije stvari ali ovaj tutorial mi je dosta značo,pogledaj mozda nađeš rešenje

http://www.izzyvideo.com/learn-final-cut-express/

Profile

Posted: 31 May 2010 08:29 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-05

Ma imam nekoliko video tutoriala, sve sam pregledao i oni ladno to rade, sve jedno da li je Viewer ili Canvas window. Kako klikne na efekat on se odmah vidi u svim prozorima. Shta je to kod mene nameshteno shto onemogucava da se vidi, pojma nemam, smorio sam se vishe, sad cu da instaliram FCP od nule…

Profile

Posted: 31 May 2010 08:42 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  3952
Joined  2007-11-19

1. Prevuci klip koji zelis da editujes u Timeline
2. Prevuci Filter/Efekat koji zelis na taj klip (koji si prethodno prevukao u Timeline)
3. Dva puta klikni na klip
4. U Vieweru ce ti se pojaviti novi tab (ako je Color Corection u pitanju) ako je u pitanju neki efekat pojavice se setinzi u Filters tabu
5. Postavi Playhead negde na taj klip kako bi se pokazao u Canvas-u
6. Podesavaj filter i gledaj u Canvas-u promene

Post edited by: Markooo, at: 2010/05/31 20:49

Signature 

http://www.macintosh.rs

Profile

Posted: 31 May 2010 09:34 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-05

Sve sam to probao puno puta, ali ja nemam nikakve promene u canvasu. Ponekad dobijem promene u vieweru, a evo sad sam probao i ni u njemu ne postoje nikakve promene. Inache sam instalirao FCP malopre od nule i isto je…

Profile

Posted: 31 May 2010 09:42 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Pogledaj da li ti je u Canvas-u namesten Image ili Wireframe. Ako je Wireframe stavi na Image da bi dobio sliku i ponovi gore navedene korake i radice.

Signature 

Profile

Posted: 31 May 2010 09:58 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-05

Image ja nameshten i u Canvasu i u Vieweru, kad stavim Wireframe, slike nema uopshte, samo zvuk…

Profile

Posted: 31 May 2010 10:04 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Onda nešto radiš pogrešno pošto sa default podešavanjima moraš da imaš sliku i promene. A možda ti je i ta instalacija istripovana.

Signature 

Profile

Posted: 31 May 2010 10:22 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-05

Ma ovo je potpuno nova instalacija, i isto se ponasha kao sa starom. A shto je najgore, sad imam novi problem, FCP uopshte ne vidi Master Templates Motiona iako se nalaze u svom direktorijumu…

Ne znam shta drugo moze da bude, ali meni ne radi onako kako si ti objasnio i kako sam video u svakom tutorialu, a poshto je nova instalacija to je ochigledno neshto shto je u sistemu ostalo. Stari FCP sam obrisao nekim uninstallerom chak, nisam nishta ruchno radio, ali ne vredi. Podeshavanja sam proverio i nisu ostala, sve je bilo po defaultu. Sad sam pogledao i druge efekte, i za SmoothCam ista stvar, u Vieweru se vidi rezultat, u Canvasu ne. Da li ce se to videti na konachnom snimku, pojma nemam, saznacu kad zavrshim montazu 😊

Post edited by: guru, at: 2010/05/31 22:24

Post edited by: guru, at: 2010/05/31 22:25

Profile

Posted: 31 May 2010 11:08 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-05

Kakva glupost. U Sequence>settings>render control>render&playback nije bilo chekirano filters, pa zar on to podeshavanje ne bi trebalo povlachi automatski iz user preferences>render control>blabla, potpuno je isti meni samo na drugom mestu.

Sada mi to radi, ali imam problem sa Master templates od kojih mi treba jedan efekat sa tekstom, da sad ne pravim od nule u motionu bez veze. Pri uchitavanju FCPa, lepo pishe ‘loading master templates’ i vidim kako ih izvrti, ali njih nema posle u meniju. Proverio sam gde se nalaze i ispalo je da ih ovaj u instalaciji uopshte i nije instalirao, vec samo napravio dir u user>library>application support>final cut pro>motion>templates, ali u njega nije stavio nishta, a stari FCP je to sve drzao u rootu drajva library>pa sve ovo dalje. Prebacio sam te template u onaj koji je napravio novi FCP i sad ih vrti pri uchitavanju kao shto rekoh, ali ih nema u meniju, jel znash mozda da li mu treba josh neki fajl da bi to radilo, da ne brishem sad sve ponovo…

Profile

Posted: 31 May 2010 11:12 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Iskreno ne znam, kad koristim Motion uvek eksportujem animaciju kao .mov pa je onda uvezem u FC nisam nikad imao potrebu za template-ovima.

Signature 

Profile

Posted: 31 May 2010 11:30 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-05

Evo sad sam malo ispitao i postoji neki problem sa Motionom, uopshte ne moze da se startuje, a instalacija je proshla potpuno normalno. Nije mi jasno zashto postoji vishe verzija FCP instalacija, prva je bila takva da nije ni moglo da se instalira iz komada, vec sam morao svaki disk ruchno da instaliram, ali to je radilo kako treba, sad ovo shto je proshlo glatko nece da radi ljudski..

Da ne znash mozda kako da ubijem sve shto ima veze sa FCPom pa da krenem potpuno svezu instalaciju, ochigledno da onaj uninstaller koji sam nashao ne radi posao, neznam da li bi CleanApp ochistio sve, mada prikazuje previshe fajlova, a ne znam koje ne smem da brishem 😊

Profile

Posted: 31 May 2010 11:38 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-19

Ja koristim AppCleaner i on lepo radi posao. FCP i Motion sam instalirao sa jednog diska i sve je u komadu odradio.

Signature 

Profile

‹‹ Video resize      Final Cut Studio 7 ››