1 2 3 > 
1 of 3
Zalba,tuzba, kukanje :) Ili ‘ruska metoda’
Posted: 26 June 2010 12:49 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  274
Joined  2010-03-04

Imam jedno pitanje za one koji su mozda bolje upoznati sa nacinom funkcionisanja nasih dilera Apple racunara. Naime, kupio sam komp sredinom marta otprilike, i posle 15 dana ustanovio sam kvar (ekran) sto je potvrdio i radnik/tehnicar u radnji gdje sam ga uzeo. Rekao je nema problema, treba novi ekran,to se naruci tamo vamo bla bla i od TADA pa do dan danas ja uopste nemam informaciju kad bi ekran mogao uopste biti zamijenjen.

OD TADA svake nedelje okrenem po jednom, pitam, ljudi me kulturno otkace sa pricom da treba da im njihov dobavljac javi, da treba da stigne, samo sto nije, evo ga, ‘tu je,tamo je’ itd itd, znate vec kako ide kad Vas neko zavitlava. E sad, posto u julu naravno planiram odmor, nece me biti vjerovatno do avgusta ili kraja avgusta to znaci jos dva mjeseca bez ispravljenog kvara koji je pokriven garantnim rokom.

Da li postoji neko,osoba ili institucija nebitno od koga ja mogu da potrazim zastitu od ovakvog nacina poslovanja i nepostovanja prvo mene kao kupca, drugo ‘vrijedjanje moje inteligencije’ pricama ‘evo ga tu je,samo sto nije,zakasnio kamion’ i slicnih stvari.
Da li je ikako moguce doci do informacije KO I KAKO dostavlja APPLE racunare samim tim i rezervne djelove nasim dilerima?? Da li ti ljudi imaju nekoga IZNAD sebe,da li te firme koje se bave uvozom moraju da imaju potpunu podrsku od nekog iz inostranstva od koga nabavljaju ili kako vec to ide?

S obzirom da je ekran u pitanju, mogu da povjerujem da nesto takvo nemaju na lageru ili ne mogu tako brzo da nabave, ali od kad sam ja prijavio kvar do sada je proslo skoro 3 mjeseca…cini mi se da bi ga pjeske donijeli iz Amerike za to vrijeme,figurativno receno.

Ajde malo razmislite sta bi svako do Vas uradio da je na mom mjestu. Da ste platili proizvod,kasnije je otkrivena falinka,mora da bude zamijenjena jer je pokrivena garancijom ali je tu sve stalo.

Odoh da vidim da li u papirima koje sam dobio pise nesto oko rokova zamjene i da li je uopste to definisano.

Pozdrav

Profile

Posted: 26 June 2010 12:53 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1797
Joined  2007-11-11

A koja je radnja u pitanju, ima ih više?

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 26 June 2010 12:56 PM   [ # 2 ]
Administrator
RankRankRankRank
Total Posts:  3203
Joined  2005-05-07

Ne znam odakle si i gde si kupio računar, ali ja bih prestao da zovem i otišao tamo odmah po isteku roka od 45 dana. Kako si uspeo da istrpiš do sad. Reci javno koja je firma u pitanju. Svojevremeno, nekom sa ovog ili ono ES foruma je puko hdd na iMac-u, i sećam se da smo tamo počeli da raspravljamo na tu temu, i odmah su mu nakon nekoliko dana isporučli iMac uz izvinjenja. Tad je u pitanju firma bila GlobeNet…

Signature 

———————————————————————————————-
Mac mini, Mac16,10
iPhone 16Pro

Profile

Posted: 26 June 2010 01:27 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1786
Joined  2005-05-08

Ako ćeš da pišeš ovakve stvari a da ne kažeš koja je radnja/srvis u pitanju onda brate nemoj ni pisati.

Kada se radi kako treba, naručeni ekran stiže za dve nedelje. Zamena, za računar koji je u garanciji, košta 0 dinara i ovo ti je iz ličnog iskustva — kupljen preko apple.rs, servisiran u Apple Centru u Maksima Gorkog. Kada ostaviš računar, dobijaš revers s upisanim serijskim brojem itd. Dodatni plus bi bio to što računar naravno nije morao da bleji kod njih dve nedelje nego su me lepo pozvali pa sam ga ponovo odneo kada je deo stigao.

Dakle, tako treba da se radi. Ako se ne radi tako, da znaš za ubuduće, ostaviš računar u radnji/servisu, uzmeš revers, pratiš šta se dešava 45 dana, a onda zoveš tržišnu inspekciju. Znač to je neverovatno šta sve možeš da uradiš sa tržišnom inspekcijom, vrlo su radi da pišu kazne. Sledeći put pamet u glavu.

Signature 

10 HOME
20 SWEET
30 GO TO 10

Profile

Posted: 26 June 2010 01:30 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  291
Joined  2008-07-21

Upravo ovo što reče Čika Kosta - 45 dana je maksimum koliko tvoj računar može biti u servisu, čekajući popravku 😊 Nakon toga su dužni da ti daju drugi, to je regulisano zakonom, ako te zanima mogu pogledati i kojim (kao i članove zakona); a i to ti piše na svakom garantnom listu koji dobiješ sa kupljenom tehničkom robom kod nas. Nisam siguran da se ovakav garantni list dobija kod nas uz Mac računare ali je svakako pokriveno na isti načn. Moj savet je da ne čekaš više (iovako si previše čekao); idi u radnju gde je kupljen računar i kulturno im saopšti da si ‘svestan’ svojih prava kao kupac te da urade ono što moraju po zakonu. U suprotnom naravno možeš da se obratiš inspekciji a koliko sam upoznat ovo je jedna od retkih situacija kod nas u državi gde ćeš zaista biti pravno zaštićen 😊
Pozdrav i obavezno javi šta si uradio.

edit: DS_Store je bio brži 😊

Post edited by: vladans, at: 2010/06/26 13:31

Post edited by: vladans, at: 2010/06/26 13:32

Profile

Posted: 26 June 2010 01:35 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7598
Joined  2005-04-28

Pri tome svi moraju da nabavljaju delove preko Apcoma, tako da možeš na kraju njima da se žališ. Osim ako oni u suštini nisu izvor problema koji koč nabavku dela, onda tuži radnju, a oni neka se između sebe dogovore ko je kriv, dotična radnja ili Apcom.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 26 June 2010 03:30 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  479
Joined  2009-03-13

http://www.parlament.gov.rs/content/lat/akta/akta_detalji.asp?Id=278&t=Z

Signature 

¸.·´¯`·.´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>
.¸¸.·´¯`·.¸>

Profile

Posted: 27 June 2010 12:35 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-04

Dobro kad me napadoste…da kazem sve kako je i sto je :cheer:

Onda cemo ovako,Galerija 12 je radnja gdje sam kupio racunar. U pitanju su neke mrlje na ekranu iMac-a na desnoj polovini.. Rekao bih da je prasina nedje usla sa donje strane nisam siguran, sve je jako dobro vidljivo medjutim posto nisam pri kompu nemam slike da okacim. Kao sto rekoh, racunar je kupljen sredinom marta koliko mi se cini, te fleke su se pojavile nekih 15-ak dana posle. Ja nisam odmah prijavio, mislio sam da ce nestati,mislio sam da je na ekranu prljavo medjutim nije. U pitanju je nesto iznutra. Odlucio sam da prijavim to i tako je i bilo.

Sve je dakle prijavljeno regularno i momak koji radi tamo je bio kod mene kuci, slozio se da treba ekran da se zamijeni, porucio ga i tu sve staje. Rekao bih da nije problem sa njim, cini mi se da je ok covek, vec je doslo do nekog zastoja ‘u komunikaciji’ sa dobavljacem, u ovom slucaju to je Apcom. ALI….

Reci cu jos jednu stvar, koja nema nikakve veze sa ekranom ali mi indicira da tu nisu cista posla. Prilikom kupovine racunara, htio sam da dokupim 4GB RAM-a. Rekli su moze, nema problema ali mora da se ceka 40-ak dana. Rekao sam ok, kad stigne, zovite me ja dolazim, placam, uzimam RAM i to je to. E sad, kad god sam zvao za ekran, pitao sam i za memoriju, da li je stigla kad ce i slicno. Ista prica kao i za ekran, evo zovemo dobavljaca, javicemo ti, stici ce itd itd. To sve traje do negdje sredine prosle nedelje.

Zovem tada poslednji put, pitam za erkan ali i za memoriju. A on meni kaze: ‘Pa mi tu memoriju imamo!’ Tonom kao da su je oduvijek imali ... Ja pitam pa sta je sa mojom memorijom,zar to ne treba iz USA ili odakle vec da se narucuje (TAKO MI JE RECENO NA POCETKU PRILIKOM KUPOVINE,TJ AKO DOBAVLJAC NEMA NA STANJU) a on kaze ‘Ne ne, imamo mi to’.

E sad Vi meni kazite sledece, RAM za iMac je 204-pinski zar ne? Da li se ta memorija moze nabaviit relativno lako na domacem trzistu ili se ta memorija narucuje ???? Kako ja uopste da znam da li sam dobio originalnu memoriju? Ne sumnjam da ce ona raditi ili tako nesto, sumnjam da memoriju ne dobavljaju kako treba. Odakle im dolazi, to mogu da nagadjam samo.

Eto toliko….

Ja na zalost nisam u Beogradu pa nemam mogucnost reagovanja ali bicu sredinom nedelje pa cemo da vidimo sta ce biti.

Hvala na pomoci.

Profile

Posted: 27 June 2010 11:32 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

U vezi sa memorijom: kada si prilikom naručvanja tražio 4 GB prodavac ti je verovatno rekao podatak za tzv. BTO (built to order) konfiguracije za koje se čeka duže. problem je što nije uključo mozak i rekao ti da može da stavi bilo koju drugu memoriju iste vrste u njega. Naravno da možeš tu memoriju da nađeš bez problema, znač PC-8500 DDR3 SO-DIMM 1066 MHz ili brži modul. Pitanje je samo kojeg iMaca imaš, jer ako si kupio marta ove godine i ako je to bio aktuelni model (tj. nisi kupovao neki prethodni na akciji ili tkao nešto) ta mašina bi već trebalo da ima 4 GB RAM-a.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 27 June 2010 11:50 AM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

A što se tiče ekrana, da si pratio forum, video bi da smo Nemanja i ja odavno provalili kako se te fleke sređuju… dakle piši telefon - 065-3541344, zovi ga i sredite to. Čudi me da ovi iz galerije to nisu prosledili njemu…e

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 27 June 2010 11:59 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-04

IMac je 27’‘. Prema onom sajtu sa cudim imenom gdje upises serial pa ti onda da podatke,to je valjda mid-2009 serija, tako pise. Ti racunari imaju problem sa ekranom pa pretopstavljam da se moj prodavac oslobadjao racunara ne hajuci za eventualne probleme….
Anyway, Ima vec 4GB RAM-a htio sam jos 4 da dodam. A kad si vec rekao da moze da se nadje bil gdje, onda cu potraziti i kupiti sam.

Profile

Posted: 27 June 2010 12:02 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-04

drdra wrote:

A što se tiče ekrana, da si pratio forum, video bi da smo Nemanja i ja odavno provalili kako se te fleke sređuju… dakle piši telefon - 065-3541344, zovi ga i sredite to. Čudi me da ovi iz galerije to nisu prosledili njemu…e

E to vec nisam vidio….dobro je da znam ko to rado da mi ne bi rekli kako su zamijenili ekran a ustvari je isti samo ociscen.

Pretrazicu forum, pa cu da vidim kako se radi. Ne bi bilo lose, ako nije komplikovano, da to odradim makar da popravim malo situaciju dok ne stigne taj prokleti ekran.

Profile

Posted: 27 June 2010 02:18 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Kapetan wrote:

IMac je 27’‘. Prema onom sajtu sa cudim imenom gdje upises serial pa ti onda da podatke,to je valjda mid-2009 serija, tako pise. Ti racunari imaju problem sa ekranom pa pretopstavljam da se moj prodavac oslobadjao racunara ne hajuci za eventualne probleme….
Anyway, Ima vec 4GB RAM-a htio sam jos 4 da dodam. A kad si vec rekao da moze da se nadje bil gdje, onda cu potraziti i kupiti sam.

Nisu imale sve 27’ taj problem, evo Toša odmah kupio pa nije imao, ovi u Macoli mislim da nisu dobili nijedan koji je imao problem. No, problema je evidentno bilo, a da budemo iskreni ako problem nisi video kada si kupio računar već tek posle 15 dana kako je prodavac mogao da ga vidi?

Što naravno ne znač da treba posle da te zezaju sa zamenom.

Sa RAM-om je problem što ti nisu rekli sve mogućnosti, jer ovako kako su ti rekli ide se odmah na BTO varijantu zato što prodavac nije znao šta će sa 4 modula po 1 GB pođto tebi ugradi 4 puta po modul od 2 GB. Recimo, naplati ti samo razliku i on je na gubitku i ima višak memorije koju ne može da proda. Da se to ne bi radilo, ide BTO varijanta gde čekaš. Po meni, najsikrenije bi bilo da ti je rekao ovako: ‘Kupite od nas memoriju, mi ćemo besplatno da vam ugradimo i da vam damo višak od 4 puta po 1GB pa ga vi sami prodajte’. I onda ti izabereš varijantu koja ti najviše odgovara. Čudi me samo da nemaju kombinaciju sa nekim PC dilerom da menjaju memoriju uz neke doplate, pa da ovi zahtevi budu ispunjavani bez mnogo zezanja.

Post edited by: madamov, at: 2010/06/27 14:20

Signature 

Profile

Posted: 27 June 2010 02:52 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Pretrazicu forum, pa cu da vidim kako se radi. Ne bi bilo lose, ako nije komplikovano, da to odradim makar da popravim malo situaciju dok ne stigne taj prokleti ekran.

Nije tajna, zna se kako se radi, i već smo o tome diskutovali, zaključak je da ako nisi 100% siguran i vešt sa tim stvarima nije baš mudro da rizikuješ. Bilo je tu i lomljenja prilikom ugradnje, samo što je Nemanja imao rezervni deo, a teško da nekom stoje tek tako po kući neispravni iMacovi…

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

Posted: 27 June 2010 03:36 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2010-03-04

madamov wrote:

Kapetan wrote:

Nisu imale sve 27’ taj problem, evo Toša odmah kupio pa nije imao, ovi u Macoli mislim da nisu dobili nijedan koji je imao problem. No, problema je evidentno bilo, a da budemo iskreni ako problem nisi video kada si kupio računar već tek posle 15 dana kako je prodavac mogao da ga vidi?

Što naravno ne znač da treba posle da te zezaju sa zamenom.

Sa RAM-om je problem što ti nisu rekli sve mogućnosti, jer ovako kako su ti rekli ide se odmah na BTO varijantu zato što prodavac nije znao šta će sa 4 modula po 1 GB pođto tebi ugradi 4 puta po modul od 2 GB. Recimo, naplati ti samo razliku i on je na gubitku i ima višak memorije koju ne može da proda. Da se to ne bi radilo, ide BTO varijanta gde čekaš. Po meni, najsikrenije bi bilo da ti je rekao ovako: ‘Kupite od nas memoriju, mi ćemo besplatno da vam ugradimo i da vam damo višak od 4 puta po 1GB pa ga vi sami prodajte’. I onda ti izabereš varijantu koja ti najviše odgovara. Čudi me samo da nemaju kombinaciju sa nekim PC dilerom da menjaju memoriju uz neke doplate, pa da ovi zahtevi budu ispunjavani bez mnogo zezanja.<br><br>Post edited by: madamov, at: 2010/06/27 14:20

Imam trenutno 2x2GB .... htio sam da dodam jos jedan takav kit. BTO sa ukupno 8Gb rama (4x2GB dakle) bi se cekao mjesecima kako su mi rekli. Ovu 27-icu sam cekao oko 2 nedelje uz dogovor naravno da dodam jos 4GB kad im stigne….izgleda da su se oni nesto preracunaki tada pa sad kazu da imaju tu memoriju. Licno, mislim da tu smrdi mnogo toga….Nisu u mogucnosti da ispostuju garantni rok sto se tice zamjene ekrana, vrdaju mi sa informacijama, a povrh svega ide ova prica oko ram-a….

Sumnjam da neko tu ne nabavlja stvari regularnim tokom. Ili Galerija ili Apcom. U suprotnom nemaju razloga da ne zamijene u roku sve. Njih to nista ne kosta na kraju krajeva koliko mi se cini!?

drdra wrote:

Nije tajna, zna se kako se radi, i već smo o tome diskutovali, zaključak je da ako nisi 100% siguran i vešt sa tim stvarima nije baš mudro da rizikuješ. Bilo je tu i lomljenja prilikom ugradnje, samo što je Nemanja imao rezervni deo, a teško da nekom stoje tek tako po kući neispravni iMacovi…

Nije problem vjestina, niti sigurnost….palo mi je na pamet da privremeno sredim stvar ukoliko uspijem,ali kad izbrojim do 10 zasto bih ista radio? Posle mogu da me optuze da sam pogorsao stvar itd itd…Garancija mi jos vazi, stupicu u kontakt i sa apcom-om sjutra a vjerovatno i sa nadleznim organima pa cemo da vidimo.

Post edited by: Kapetan, at: 2010/06/27 15:41

Profile

Posted: 27 June 2010 05:29 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2007-11-11

Ako je u garanciji onda apsolutno ne čačkaj ništa nego traži da ti srede!!!

Signature 

Ja hocu da pomognem

Profile

1 2 3 > 
1 of 3
‹‹ MacBook Air windows      win7 na macbook-u ››