MacBook Pro 13’
Posted: 04 July 2010 04:49 PM
Newbie
Rank
Total Posts:  12
Joined  2010-04-08

Pozdrav ljudi, maaalko sam nov kod MBP-ova pa ne znam bas kako im radi kontrola punjenja i odrzavanja baterije… U pitanju je poslednji MBP 13’ mid2010, pa me zanima da li steti njegovoj bateriji ako se koristi stalno na punjachu (kao desktop racunar). Hvala.

Profile

Posted: 04 July 2010 05:24 PM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  426
Joined  2005-11-24

Slobodno koristi na punjaču, nemaš šta da brineš.

Signature 

Redmond, start your photocopiers.

Profile

Posted: 04 July 2010 07:24 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  479
Joined  2009-03-13

Standard Maintenance

For proper maintenance of a lithium-based battery, it’s important to keep the electrons in it moving occasionally. Apple does not recommend leaving your portable plugged in all the time. An ideal use would be a commuter who uses her MacBook Pro on the train, then plugs it in at the office to charge.

Signature 

¸.·´¯`·.´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>
.¸¸.·´¯`·.¸>

Profile

Posted: 04 July 2010 10:16 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-11-24

akaka wrote:

Standard Maintenance

For proper maintenance of a lithium-based battery, it’s important to keep the electrons in it moving occasionally. Apple does not recommend leaving your portable plugged in all the time. An ideal use would be a commuter who uses her MacBook Pro on the train, then plugs it in at the office to charge.

Dobro, slažem se, ali koji je to procenat snage koji će baterija izgubiti na punjaču? Zanemarljivo.
I onako ćeš barem jednom u 15 dana da ga koristiš na bateriji.

Signature 

Profile

Posted: 04 July 2010 10:27 PM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  479
Joined  2009-03-13

mene je stalno na punjacu ovo gore kaze apple na svom sajtu pa ono kao bla, a ima i vakih tvrdnji:

When at home or near a power outlet, plug in your laptop and REMOVE your battery!
Many people (including myself until last year); have the habit of plugging their laptop into the wall, and keeping the laptop battery attached to the laptop. A laptop battery is ‘rechargeable,’ and rechargeable batteries have a limit to the amount of times or hours, that they can be charged. When your battery remains in your laptop while it is plugged in, it continues to ‘charge’ and thus the life of the battery is lowered significantly. Since your laptop will work with the power supply attached, without the battery; this method is the best way to extend the life of your laptop’s battery

na kraju se sve svede na licni izbor pa kolko prezivi B)

Signature 

¸.·´¯`·.´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸>
.¸¸.·´¯`·.¸>

Profile

Posted: 04 July 2010 10:56 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-11-24

Ja ne bih smeo da se igram i da vadim bateriju. Da živim u nekoj normalnoj zemlji, možda, ali ovde teško.
U roku od 7 dana, 8 puta nestajalo struje. :(

Signature 

Profile

Posted: 04 July 2010 11:36 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  156
Joined  2010-04-08

Moje iskustvo je ovakvo, ukoliko sam kod kuce bateriju drzim van laptop-a, napunjenu na 60%, uglavnom u torbi za laptop, tako da je uvek tu kada zatreba. I obavezno je barem jednom u mesec dana upotrebim, tako da napravim bar jedan ciklus punjenja/praznjenja, naravno ne praznim je do kraja nego do nekih 10% i zatim napunim i ponovo ispraznim na 60% i ostavim. Ovako, baterija posle 2 godine jos uvek drzi kao kada je bila nova. Naravno, jako cesto mi treba baterija pa ovo bude vise od jedan put mesecno, ali kada mi je lap-top kod kuce onda je baterija obavezno izvan njega. Moze ovako, a moze i nikad ne vaditi i stalno je puniti/prazniti, pa do kada izdrzi a to je obicno 1, do 2 godine kada pocne naglo da gubi kapacitet, a u zavisnosti od broja cikljusa i kvaliteta baterije.

Signature 

iPhone 7 128GB

Profile

Posted: 05 July 2010 12:37 AM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1326
Joined  2007-08-13

ja ne vadim bateriju,bas zbog ovog sto struja poskoci i nestane svako malo
istina imam i ups

ali radim ovo non stop-napunim bateriju do kraja,pa je opet ispraznim do kraja,
bez da mi lap previse stoji na punjacu

sad vidjecemo…

Signature 

http://primorskenovine.me/          http://gospostina.in

Profile

Posted: 05 July 2010 01:29 AM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-11-24

Upravo tako. Moja filozofija je da ću do trenutka kada baterija bude došla u fazu riknjavanja zaraditi barem toliko da imam da kupim novu.

Drugo, koliko sam shvatio, osoba koja je započela ovu temu ima nov MacBook Pro. Onda je baterija u garanciji?

Signature 

Profile

Posted: 05 July 2010 03:25 AM   [ # 9 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  13
Joined  2010-01-03

This warranty does not apply: (a) to consumable parts, such as batteries, unless damage has occurred due to a defect in materials or workmanship; (b) to cosmetic damage, including but not limited to scratches, dents and broken plastic on ports; (c) to damage caused by use with non-Apple products; (d) to damage caused by accident, abuse, misuse, flood, fire, earthquake or other external causes; (e) to damage caused by
operating the product outside the permitted or intended uses described by Apple; (f) to damage caused by service (including upgrades and expansions) performed by anyone who is not a representative of Apple or an Apple Authorized Service Provider (“AASP”); (g) to a product or part that has been modified to alter functionality or capability without the written permission of Apple; or (h) if any Apple serial number has been removed or defaced.

Ovde ima sve lepo objasnjeno.

http://forums.macrumors.com/showpost.php?p=9875442&postcount=23

Profile

Posted: 05 July 2010 05:15 AM   [ # 10 ]
Newbie
Rank
Total Posts:  27
Joined  2010-06-01

Litijumske baterije imaju ograničen životni vek.

Pad kapaciteta zavisi od napunjenosti i temperature.
Moje mišljenje je da na macbook pro baterije imaju kratak život jer se cela mašina lepo ugreje, pa sa njom i baterija.
100% puna baterija na 40 stepeni izgubi 65% kapaciteta za godinu dana.

http://www.batteryuniversity.com/parttwo-34.htm

Mislim da je postolje sa ventilatorom dobra investicija.

Ako se baterija ne koristi, najbolje je staviti je na u frizider (ne zalediti) napunjenu na 40%.

Pozdrav

Signature 

Santa Rosa

Profile

Posted: 05 July 2010 06:47 PM   [ # 11 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-04-08

ja nisam znao da ce se ovako brzo nakupiti ovoliko puno odgovora 😊 ...jasno je u principu, nista ne sme biti extremno. Niti nonstop punjenje niti neprekidno praznjenje/punjenje…

Drugo, koliko vidim, svi ste spominjali vadjenje baterije… Ne znam koliko je to izvodljivo na poslednjem mbp-u 😊

I ima jos jedna stvarcica, dok je na punjacu, power supply je adapter, dakle on samo napuni bateriju i ostavi je na miru. Ne moze da je ‘prepuni’

Profile

Posted: 06 July 2010 12:41 AM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  397
Joined  2009-02-19

I ja sam svojevremeno neshto slicno pitao i uglavnom su ljudi prevideli to da na poslednjim modelima shto obicnog Macbooka shto Pro-a baterija ne moze da se izvadi napolje.

Ja sam nakon pocetnog pada za oko 5 posto u bukvalno prvih 5 dana prestao da se opterecujem i kad sam prestao ja da se opterecujem prestala je i baterija da ‘crkava’ :D

Sada ga recimo drzim ceshce na punjacu i barem jednom u 10 dana ispraznim skroz, da se shto kaze ugasi sam od sebe, evo bash sad je na 4% 😊. Inace za oko 5 meseci korishcenja imam oko 60-ak ciklusa i 95% health 😉

Pozdrav

Post edited by: Shiki, at: 2010/07/06 00:42

Profile

Posted: 06 July 2010 03:39 PM   [ # 13 ]
Newbie
Rank
Joined  2010-04-08

Hvala kolega 😉 ...uostalom provalio sam da su oni skroz zasticeni od loseg upotrebljavanja baterije… Tacno je ono sto sam pretpostavio, a to je da ako je zakacen na punjac svu struju vuce sa punjaca i bateriju ne dira ako je iznad 80%, jednostavno je skloni sa strane. Ako je baterija ispod 80% onda opet radi sve sa punjaca ali bateriju napuni do kraja i racuna novi ciklus…

Zapravo je OPET sve kod Apple-a savrseno prosto jednostavno i logicno reseno 😊

Profile