Bye-bye Xserve
Posted: 05 November 2010 12:56 PM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  1850
Joined  2006-11-24

Quoth Engadget:

As if you needed any further confirmation that Apple is a consumer company first and foremost, the Cupertino team has decided to discontinue sales of its Xserve enterprise server offering. The rack-mountable processing powerhouses will no longer be available for purchase after January, though full support of those already sold is promised, meaning that all warranties and extended service programs will be honored. To soften the blow for those who might still insist on using OS X in their servers, Apple has put together a ‘transition guide,’ advising that users switch over to the Mac Pro or ... the Mac mini, both of which come with the option to have Snow Leopard Server pre-installed. Honestly, the Mac mini!

Signature 

Carnival of Flesh

Profile

Posted: 08 November 2010 10:03 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Posle prospavane noći zabrinuti sysadmini širom sveta se (ne) slažu u sledećem po pitanju šta će Apple da ponudi enterprise korisnicima koji su se ‘navukli’ na Mac OS X Server:

1) Licenciraće Mac OS X Server Oracleu pa će ovaj prodavati Sun Fire server sa Mac OS X Serverom (navodno je ovo ono što Apple u stvari koristi u svom novom data centru u Severnoj Karolini);

2) Licencom će dozvoliti virtuelizaciju Mac OS X Servera na non-Apple hardveru, a ne kao do sada samo na Apple hardveru;

3) Prestaće da se bavi Mac OS X Serverom uopšte;

4) Izbaciće prepakovani i manji Mac Pro bez grafičke ili sa slabijom grafičkom, sa podrškom za Lights-Out Management i još nekim stvarima koje su krasile Xserve, a koje su neophodne kada je server zaključan u sererskoj sobi sa ograničenim pravom pristupa;

Meni je najmanje verovatan 3); Apple je previše investirao u Mac OS X Server i ako je tačno da je na ovu odluku došao zato što se onaj mini sa serverom prodaje neverovatno dobro da je minirao prodaju Xservea (koja je ionako bila mala); onda to stvarno nema smisla. S obzirom da u poslednje vreme znčajano vremena provodim bukvalno učeći sa tematikom iz cele te priče o Mac OS X serverom, deploymentom u velikim sistemima i slično, siguran sam da to ne može da se desi.

Voleo bih da se desi ono pod 1); a još više ono pod 2); to ćemo najverovatnije saznati tokom januara. Šta mi se čni verovatnije, nisam siguran.

Ono pod 4) mi je na trećem mestu, moguće je, ali po meni malo verovatno.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 08 November 2010 02:51 PM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

‘Hardly anyone was buying them’  ...

http://www.9to5mac.com/34486/steve-jobs-on-killing-xserves-hardly-anyone-was-buying-them

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 08 November 2010 10:28 PM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  104
Joined  2009-10-16

Šteta za Xserve ali nije neočekivano. Preskupe mašine za ono što su nudile, moram da priznam da mi nije bilo ni jasno čemu su namenjene osim za neke rendering farme.

A jel postoji opcija 5 koja zvuč najverovatnije - OS X Server će i dalje postojati kao podrška manjim Mac mrežama i za kućne potrebe na MacPro-u i Miniju, kao što je i najavljeno?

Apple će verovatno za svoje cloud potrebe koristiti Oracle/Solaris kombinaciju sa WebObjectsom i sl. ali će to ostati za internu upotrebu. Teško da će biti nekih javno dostupnih proizvoda, i Java i WebObjects su kao proizvodi poslati bogu na istinu, mada ih Apple interno koristi.

Za nas ostale, za department servere koji treba da upravljaju mrežom Mekova, može sasvim lepo da posluži bilo koji SuperMicro server sa Linuxom na sebi.

Profile

Posted: 09 November 2010 08:43 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ta se opcija 5) nekako podrazumeva jer je imamo sada. B)

Ne znam šta može taj SuperMicro server, ali može li Linux da podržava Mac OS X Portable Home foldere ili barem Mobile Home foldere?

Signature 

Profile

Posted: 09 November 2010 12:40 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-10-16

SuperMicro su jeftini serveri, ne fali im ništa što bi imali bilo koji drugi Intel/AMD serveri, a po dosta nižoj ceni.

Za PHD nemam pojma, nikad ih nisam koristio. Ono za šta znam da Linux server može da pruži OS X klijentima su mrežni folderi, mrežni nalozi pod Active Directory (što je optimalno rešenje kad imaš različte OS-ove u mreži što je najčešće slučaj); TimeMachine na mrežni storage i sl. Sasvim dovoljno. Navodno i OpenLDAP može da se nadogradi do svega što ima OpenDirectory ali se nisam time bavio pa ne mogu da tvrdim.

Profile

Posted: 09 November 2010 01:57 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Nedovoljno, da ne ulazimo sad i u to da bi ‘Managed preferences’ bile nemoguća misija za Linux server. Ovo što si naveo nije nikakav rocket science i može da se namesti na Mac OS X Serveru sa dva i po klika za par minuta, da ne pričamo da 90% servisa neće ni da radi dok se valjano ne namesti Open Directory. Pri tome isto podržava sve to što si naveo za Linux i Windows klijente.

O iCal, AddressBook i Wiki serveru da ne govorimo. Naravno, teški Linux administrator će to umeti da namesti, ali će mu biti potrebni sati, čak i dani, ako nema već pripremljene skriptove. 500 evra, koliko košta Mac OS X Server je ništa u odnosu na ono što donosi i ušteđeno vreme.

Signature 

Profile

Posted: 09 November 2010 03:13 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

http://appleopenletter.com/

Dear Steve,

I hope this letter finds you well!

I am writing this letter in the wake of Apple’s recent announcement to stop development of the Xserve. The University of Wisconsin-Madison was proud to be one of the first sites to deploy Xserves in our datacenters in mid-2002, finally bringing enterprise-level support to our rapidly growing base of Mac clients.

In the succeeding years, we deployed many Apple server solutions, all peacefully coexisting with other enterprise server products. UW-Madison worked with Apple to create a 200 TB storage cluster with Xserve RAID. UW-Madison researchers even brought Apple server products to the South Pole!

The growth of Apple products in the academic, enterprise, and government spaces has been exponential. A large part of this growth is due to the fact that we have been able to provide a high level of support to our Apple users with Apple’s companion server and management products.

Since the Xserve introduction in 2002, UW-Madison — along with many other institutions — has aggressively pursued a strategy of consolidation and standardization in our datacenter environments. This has included campus customers bringing services formerly housed under a desk or in the corner of an office into a robust and supportable datacenter environment. It has also included the development of strict standards on what types of hardware can be hosted in our datacenters. Our Apple stakeholders have participated in this process as peers.

Alongside this, the growth of virtualization has been explosive. We developed and currently maintain a sophisticated and rapidly growing VMware virtualization infrastructure. With cost-cutting and consolidation an even more pressing focus, we and many other institutions now have a policy of ‘virtualization first’, and Mac OS X Server is one of the few remaining operating systems in our datacenter that cannot be supported in our shared virtualization environment.

We have had many discussions with Apple about virtualization, and university executives have discussed this with you personally, Steve, during various briefings. I had the opportunity to discuss this with Bud Tribble some time ago, and he, too, understood the issues. We were therefore quite pleased when Apple changed the Mac OS X Server license agreement with the introduction of Leopard Server to explicitly allow for virtualization. It was a big step in the right direction.

However, the discontinuation of Xserve without any other suitable path leaves us with no way to run Mac OS X Server in our datacenter environment. Without server-class hardware or the ability to run in our enterprise virtualization environment, we lose the ability to run Mac OS X Server in our datacenter environment in any form. Along with this, we lose the fundamental ability to provide critical services to Apple clients, including mobile customers.

We and many other organizations already have a virtualization environment which can take any Intel-based operating system — except Mac OS X Server. All that is needed to allow the next version Mac OS X Server to run in this environment is a license change, and minor technical changes. Since it was said after the Xserve announcement that, ‘Apple remains committed to the development of server products, technologies and services. Today’s announcement does not impact the future of Xsan or server software on Mac OS X,’ we hope to have a way to actually use these server products.

Some of our smaller departmental or lab users may be able to run Mac OS X Server on a Mac Pro or Mac mini. At a campus level, we cannot, because these systems do not have the required mounting, power, management, and other functionality. While it is possible to rack mount a Mac Pro with third-party hardware, it is a non-starter because of the lack of dual redundant power supplies, management capabilities, and spare parts kits, to say nothing of space considerations.

Please allow virtualization of Mac OS X Server in non-Apple virtualization environments, with a commensurate license and pricing model.

If we do not have this option, it will have a significant negative impact on many major campus initiatives which impact your products and services, including iOS mobile development, campus-wide lecture capture with Podcast Producer, our iTunes U presence, our campus IP TV network, and many other services which rely on Apple server services to support the user experience. Not only will Apple users suffer, but we will have no choice but to evaluate other options.

Apple may not sell a great deal of enterprise server hardware in terms of sheer units, but isolated Mac OS X Server systems in a datacenter environment often support hundreds or thousands of Apple users. We still must have a way to support those users within the enterprise environment. The current situation forces us to immediately make plans to transition away from Mac OS X Server, and Apple users will suffer because of this, directly and indirectly. In some cases, Mac OS X Server is directly providing critical services to Apple clients that allow those clients to exist alongside other platforms.

Steve, Apple may not be an enterprise company, but Apple has long been an education company. As I look around campus today, this is clearer than ever. Today, many academic institutions have mirrored successful and established enterprise practices to provide robust, supportable, and cost-effective IT solutions. This means that running Mac OS X Server on a Mac Pro or Mac mini is not an option at an enterprise level. Virtualization is an option, and it doesn’t require Apple to develop or support any hardware. Please allow us to keep supporting your users.

Thank you for your time, and thank you for having a passion for making great products that our students, faculty, and staff love to use!

Sincerely,

Dave Schroeder
Apple Distinguished Educator (ADE)
Apple University Executive Forum (UEF)
MacEnterprise
University of Wisconsin-Madison
.(JavaScript must be enabled to view this email address)
http://das.doit.wisc.edu
+1 608 265-4737 (office)
+1 608 444-5672 (mobile)

Signature 

Profile

Posted: 09 November 2010 05:04 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-10-16

Ma sve to može da se namesti - većina stvari u OS X serveru je ionako open source i već radi na Linuxu (iCal i AddressBook); neke stvari se zamene drugim rešenjima sa sličnim funkcionalnostima, bar je to lako kad ti je klijent web browser. I nije potreban neki mnogo težak Linux admin - svaki iole bolji će uz par sati guglanja da pronađe softver i opcije koji su mu potrebni. A kad jednom namestiš stvar da radi onda samo backupuješ i kopiraš konfiguraciju. (to je velika prednost konfiguracionih fajlova u odnosu na konfiguraciju kliktanjem).

Uostalom, to više i neće biti pitanje - tamo gde serveri moraju da budu rack-mounted, MacPro (o MacMiniju da ne govorim) neće imati pristup pa će za ove potrebe morati da se koriste alternativna rešenja. Doduše, i Xserve je već sam po sebi bio problematičan u poslednje vreme - ne bavim se više mnogo serverima (više kao user) ali ne pamtim kad sam video ovaj 1U format. Tamo gde format nije problem, koristiće se i dalje OS X server.

Alternativa koja bi meni zvučala logično a ne vidim da se mnogo pominje je da Apple ponudi serverske alate za drugi OS-ove (Solaris, npr) za podršku OS X klijentima. Ionako je za većinu njihovih servisa pitanje portovanja na druge Unixe samo pitanje kompajliranja.

Post edited by: cocoa, at: 2010/11/09 17:04

Profile

Posted: 09 November 2010 05:55 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

cocoa wrote:

Ma sve to može da se namesti - većina stvari u OS X serveru je ionako open source i već radi na Linuxu (iCal i AddressBook); neke stvari se zamene drugim rešenjima sa sličnim funkcionalnostima, bar je to lako kad ti je klijent web browser.

Aha, može da se namesti. Samo ti treba pet dana. Izvini, a kako su AddressBook i iCal web browseri?

I nije potreban neki mnogo težak Linux admin - svaki iole bolji će uz par sati guglanja da pronađe softver i opcije koji su mu potrebni.

A Linux admina iza svakog ćoška po dvojica.

A kad jednom namestiš stvar da radi onda samo backupuješ i kopiraš konfiguraciju. (to je velika prednost konfiguracionih fajlova u odnosu na konfiguraciju kliktanjem).

Da li zaista misliš da Apple snima konfiguracije u nešto drugo do te iste konfiguracione fajlove, štaviše uvek možeš u Terminal pa ih edituj u vi-u ili pico-u koliko hočeš.

Alternativa koja bi meni zvučala logično a ne vidim da se mnogo pominje je da Apple ponudi serverske alate za drugi OS-ove (Solaris, npr) za podršku OS X klijentima. Ionako je za većinu njihovih servisa pitanje portovanja na druge Unixe samo pitanje kompajliranja.

Ovo ne da nije logično, nego mi je u domenu naučne fantastike. Vide li ti ikada Server Admin i Workgroup manager aplikacije?

Signature 

Profile

Posted: 10 November 2010 09:20 AM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2009-10-16

Pet dana možda treba početniku, dobrom adminu ne treba više od par sati. A dobrih admina ima dovoljno čak i u Srbiji. U poslednjih dve-tri godine sam intervjuisao i zaposlio 4 komada a na razgovoru imao još nekoliko puta toliko.  Ono čega nema na tržištu su iskusni OS X administratori - OS X Server jeste jednostavan za korišćenje ali daj ga neiskusnom administratoru u ruku i instalirao si sebi tempiranu bombu.

Address Book i iCal nisu web browseri, nisam to ni rekao, rekao sam da su njihove serverske komponente open source i rade u većini serverskih distribucija Linux-a.  Ono čemu je klijent Web browser je Wiki server - on nije open source ali može lako da se zameni alternativnim softverom.

Poenta je da je OS X pa i iOS sam po sebi već toliko univerzalan kao klijent tako da se bez problema uklapa u bilo koje serversko okruženje bilo ono zasnovano na Linuxu, Solarisu ili Njindonjz serverima.

Ovo za server tools - pa Apple je to isto radio sa WebObjectsom i Darwin Streaming Serverom. Neke od najvećih instalacija WebObjectsa su radile ili još uvek rade pod Linuxom. Sam Apple ih koristi na Solarisu. BBC ga je koristio u prethodnom životu na Windowsu. Što će reći, takav izuzetak postoji. Ono što ne postoji kao izuzetak (od Jobsovog povratka) je da Apple-ov OS koji radi na tuđem hardveru, makad i virtualnom. A i Darwin Streaming Server - neki drugari ovde su zasnovali vrlo unosan izvozni projekat pisan sa mnogo cifara upravo na Darwin Streaming Serveru koji radi na CentOS Linuxu. Dakle, takve stvari postoje i meni je taj razvoj događaja mnogo izvesniji od virtualne mašine (osim ako Apple ne napravi svoj brendirani VM od VirtualBox-a) ili licenciranja OS X servera za Sun/Oracle server.

Što se tiče WG managera i Server Admina naravno da sam ih video. Video sam i kakve aplikacije tog tipa nude HP, IBM i Sun/Oracle, tako da znam da baš ta dva alata mogu sasvim lepo da se naprave kao serverske aplikacije čji je klijent browser. A Apple ima sasvim dobar CV kad je u pitanju portovanje funkcionalnosti GUI aplikacija u Web aplikacije. I štaviše, ako zaista budu nudili funkcionalnosti workgroup servera u cloudu kao što se priča - pa upravo će jedini načn podešavanja tih funkcionalnosti biti putem Web browsera.

Profile

Posted: 10 November 2010 11:53 AM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

cocoa wrote:

Pet dana možda treba početniku, dobrom adminu ne treba više od par sati. A dobrih admina ima dovoljno čak i u Srbiji. U poslednjih dve-tri godine sam intervjuisao i zaposlio 4 komada a na razgovoru imao još nekoliko puta toliko.  Ono čega nema na tržištu su iskusni OS X administratori - OS X Server jeste jednostavan za korišćenje ali daj ga neiskusnom administratoru u ruku i instalirao si sebi tempiranu bombu.

Slažem se. Čak i od nas dvojice koji to radimo, jednog moraš da čekaš do popodne dok se probudi, par klijenata sam dobio zbog te osobine onog drugog. B) Koliko čujem, treći momak koji je nedavno dobio otkaz se zaposlio ponovo kao Mac OS X admin.

Address Book i iCal nisu web browseri, nisam to ni rekao, rekao sam da su njihove serverske komponente open source i rade u većini serverskih distribucija Linux-a.  Ono čemu je klijent Web browser je Wiki server - on nije open source ali može lako da se zameni alternativnim softverom.

Appleova impelentacija CardDAV i CalDAV standarda.

Poenta je da je OS X pa i iOS sam po sebi već toliko univerzalan kao klijent tako da se bez problema uklapa u bilo koje serversko okruženje bilo ono zasnovano na Linuxu, Solarisu ili Njindonjz serverima.

To da, i zato je i odluka o ‘ubistvu’ Xserva donekle logična. Ranije je Apple morao sa Xserveom da obezbedi Mac korisnicima u enterprise okruženju ono što im drugi nisu omogućavali (VPN, ActiveDirectory i slično); sada su Macovi, iPhone i iPad svuda po enterpriseu.

Ovo za server tools - pa Apple je to isto radio sa WebObjectsom i Darwin Streaming Serverom. Neke od najvećih instalacija WebObjectsa su radile ili još uvek rade pod Linuxom. Sam Apple ih koristi na Solarisu. BBC ga je koristio u prethodnom životu na Windowsu. Što će reći, takav izuzetak postoji. Ono što ne postoji kao izuzetak (od Jobsovog povratka) je da Apple-ov OS koji radi na tuđem hardveru, makad i virtualnom. A i Darwin Streaming Server - neki drugari ovde su zasnovali vrlo unosan izvozni projekat pisan sa mnogo cifara upravo na Darwin Streaming Serveru koji radi na CentOS Linuxu. Dakle, takve stvari postoje i meni je taj razvoj događaja mnogo izvesniji od virtualne mašine (osim ako Apple ne napravi svoj brendirani VM od VirtualBox-a) ili licenciranja OS X servera za Sun/Oracle server.

Onda se nismo razumeli, meni kada neko kaže ‘server tools’, ja pomislim na alate kojima se administrira server (ServerAdmin i WorkgroupManager); ne na servise koje Mac OS X server ima. Otprilike ovako kao ti razmišlja i onaj Daniel Eran na AppleInsideru. Ako do toga dođe, jJa tu kao najboljeg kandidata za prvenca vidim Podcast Producer. Naime, išao sam par puta sa Popom i Markom iz Apcoma da im pomažem oko servera kada drže prezentacije fakultetima i školama. Najjač utisak ostavi kada ih dok im pričamo o tom rešenju snimamo sa kamerom na laptopu, pa im u roku od par minuta pokažemo taj snimak na iPod touchu ili iPhoneu skinut sa podcasta. Pričao mi Pop da su ga jednom zvali iz neke televizije ili škole, ne sećam se tačno, all Windows kuća, gde imaju zaposlenog inženjera samo za potrebe podcastinga. B)

Signature 

Profile