u pitanju je power mac g4, quicksilver, mirrored drive doors, 1.25Ghz proc i 1.25gb rama…
kupio sam hard koji je sata, otvorio kuciste da ga stavim i skapirao da od te price
zapravo nema nista.
ae to da resim tako sto cu uzmem pci sata cotroller. odem kupim i to ali sada sam u rebusu jer mi je tesko da prihvatim da nemam znanja da instaliram taj hardware.
inace, ovaj komp imam jedno sest godina i otvorio sam mu kuciste samo jednom, kada sam dodavao ram.
u pitanju je neki intex pci sata kontroler na kome je promise chipset.
Skines plocicu sa zadnje strane kompa, otvoris ga, gurnes karticu u slot, zasrafis karticu i zatvoris komp. 😉
Samo sto ja na njihovom sajtu ne mogu da pronadjem da oni to uopste imaju iako na pcberzi vidim da ima pa me interesuje dal ce da trazi drajver za to.
Pa priključ taj SATA hard disk i vidi da li radi. Male su šanse da će sistem da ti eksplicitno prijavljuje dodat SATA kontroler. A osim u PCI Cards pogledaj i u Serial-ATA.
ljudi ne vredi, madamov je u pravu, nema driver-a, zapravo ima ali se samo spominje osx a zapravo je za ubuntu….a bez driver-a u system profiler–u nema nista….
na kraju cu odustanem i uzmem ext fioku za ovaj hdd, mada moram da budem iskren, ni time ne dobijam bas mnogo jer je na ovom racunaru usb 1.0, to ima da se vuce.
da ne znate gde mogu kupiti neki usb 2.0 controller, i koji mi savetujete da kupim? tako bi mozda najlakse premostio situaciju…
u nevidjenom sam bedaku jer mi je komp alat za posao od koga zivim, na ovom kompu sam zilion godina i sada kada mi treba vise prostora na hdd-u kapiram da je ova masina postala totalni retro….
@cvrcak
tu varijantu sam probao vec i nece, kod ortaka na pc-u recimo radi..
@madamov
jutros isao da vidim oko zamene za ata disk ali je tragedija sto imaju samo jednu
varijantu ata diska i to od 160gb sto mi je vise nego malo prostora…
nema sta, posle sljake idem da uzmem ext rack u koji cu staviti hdd a onda neka mi je bog u pomoci oko pronalazenja nekog usb 2.0 kontrolera koji radi na mom macu…
madamov, ako znas neku adresu na kojoj mogu naci usb kontroler za koji znas da radi na g4 masini pisi, makar i u tunguziji, palim auto i krecem ...
@madamov
jutros isao da vidim oko zamene za ata disk ali je tragedija sto imaju samo jednu
varijantu ata diska i to od 160gb sto mi je vise nego malo prostora…
nema sta, posle sljake idem da uzmem ext rack u koji cu staviti hdd a onda neka mi je bog u pomoci oko pronalazenja nekog usb 2.0 kontrolera koji radi na mom macu…
madamov, ako znas neku adresu na kojoj mogu naci usb kontroler za koji znas da radi na g4 masini pisi, makar i u tunguziji, palim auto i krecem ...
A što ne bi potražio rack sa Firewireom (obično su kombinacija USB2 i Firewire 400)? Pitaj Peđu, vidi u iStyleu, vidi u Globenetu, ako već možda neki PC diler to nema.
Mac SATA kontroleri iako su ovo suvise egzoticna imena za ovu zemlju pa sumnjam da ima necega od ovoga kod nas.
FW rack kod nas naci je definitivno misaona imenica, tako da ti ostaje ili WD MyBook ili Verbatim. Ja sam uzeo 1Tb USB/FW Verbatim al evo zadnjih mesec dana je opet nestasica i izgleda da ih Verbatim vise i ne proizvodi jer je sada presao na Quad verziju sa e-SATA/USB/FW 400-800. Uzas! :sick:
upravo tako stoje stvari.
dobar deo dana sam potrosio telefonirajuci sa prodavcima i nasao sam bukvalno, ali bukvalno, jedan jedini externi rack za 3.5’ sata hdd koji se moze pored usb-a kaciti na komp preko fw… i to u globenet-u i to neki macally case i to za nesto manje od 8.000,00…. preskupo…
jurio sam i pci kontroler usb 2.0, rezultat se zove propast, ni jedan jedini…. o tim kontrolerima koje si naveo ljubisa imam strah i da razmisljam…
pa ovo trziste je otislo u etar….
kapiram da je najbolje da dam oglas za prodaju ovog kompa, dodam jos kesa i da jurim neki polovni g5 pa da pregrmim situaciju…..
vec su mi par drugara odavde preporucili maria, zovem coveka cim udjem u decembar i zavrsim sa trenutnim poslovima….
prelistao ja matori pc berzu, zvao i computer dream i na kraju razgovora, kada sam pomenuo da sam artikal nasao na pc berzi, covek mi ladno kaze da je to staro stanje jer taj rack nemaju vec neko vreme…
a rack sam danas kupio upravo u microsystems-u… i voila, sljaka sve… samo jos da iskopam resenje za pci usb 2.0 kontroler ..
tebi ogromno hvala za trud i pomoc, moram se pojavim na nekom narednom sastanku pa da otvorimo jednu finu kajsiju kompletno domacu, taman sam juce skocio do sela da pokupim flase jer mi je sutra slava… nije red na sastanak doci praznih ruku i sa sastanka otici bez kuckanja..