1 2 > 
1 of 2
Pozicioniranje Finder prozora
Posted: 20 November 2010 12:25 AM
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  729
Joined  2005-05-07

Daklem, ne pitajte nista, al treba bi gotov Appleskript koji ce da mi odradi sledece stvari:
pozicionira prozor na x.y
ili
postavi bounds na moje vrednosti
skloni Sidebar
hidenuje Toolbar
postavi View na List
i da na Snesku kaze da se uvek otvara kao list view

Jel moze neko?

P.S. Na devetki je postojao moćan program Finder Window Manager koji je u OSXu izgubio neke cake tako da nije dostojan naslednik a zapravo i ne radi na Snesku :(

Post edited by: ljubisha, at: 2010/11/20 00:43

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 21 November 2010 12:39 AM   [ # 1 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  4275
Joined  2006-09-18

Mislim da će ti pritiskanje Cmd+2, a zatim Alt+Cmd+T do kraja života odužeti ipak manje vremena od pisanja skripta koji bi radio te dve stvari 😊

Nego, kad otvoriš prozor, pa prebaciš na List view, na Cmd+J ćeš imati check box koji kaže da se prozor za taj folder uvek tako otvara.

Zatim, ako ubuduće taj folder otvaraš dok držiš Cmd, zbog otvaranja u novom prozoru, trebalo bi da poštuje i prethodne dimenzije i poziciju, a i sakriven toolbar. To bi trebalo da je rešenje tvog problema 😊

Profile

Posted: 21 November 2010 02:22 AM   [ # 2 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Mario, ne zezaj, radi se o stotinama prozora i treba mi neki skript kad vec ne radi onaj program.
Nasao sam ono sto mi treba a sad samo da sednem i probam, tako da ako neko zna program ili gotov skript, necu da se ljutim ako mi olaksa posao. 😉

Signature 

I’m one of those old-fashioned people who believe that computers are supposed to make life less complex and more enjoyable

Profile

Posted: 21 November 2010 02:45 AM   [ # 3 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

A kako program da zna koje sve foldere želiš tako da definišeš?

Možeš li onda jednostavno .DS_Store jednog konfigurisanog foldera da iskopiraš u sve te ostale? Pošto ti verovatno ne treba za SVE foldere to ponašanje. Ili treba?

Profile

Posted: 21 November 2010 04:55 AM   [ # 4 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

E (bre!); ako imas 10.5 ili neki nizi sistem, skini Finder Window Manager pa probaj tek da vidis o cemu se radi.

Signature 

Profile

Posted: 21 November 2010 03:39 PM   [ # 5 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2006-09-18

Nemam, ja sam negde između FB (de)generacije i tebe :D

Profile

Posted: 21 November 2010 03:52 PM   [ # 6 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  7596
Joined  2005-04-28

Koliko sam ja ukapirao, treba mu nešto što će aktivni prozor da podesi tako.

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 21 November 2010 03:54 PM   [ # 7 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

http://docs.info.apple.com/article.html?path=AppleScript/2.1/en/as2033.html

[code:1]
tell the application ‘Finder’

set w to make Finder window to home
set current view of w to icon view
set toolbar visible of w to true
set sidebar width of w to 0
end tell
[/code:1]

Signature 

ACSP 10.10 - ACSP 10.9 - ACA 10.8 Mac Management - ACSP 10.8 -  ACSP 10.7 - ACSA 10.6

Profile

Posted: 21 November 2010 04:05 PM   [ # 8 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Samo za Ljubišu, zameniti koordinate željenim:

tell application ‘Finder’

Signature 

Profile

Posted: 21 November 2010 04:19 PM   [ # 9 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Miki, provalio sam komande za sve osim za ‘Always open in xxx view’ i sad sam nasao al ne razumem kako ovo radi:

tell application ‘System Events’ to tell process ‘Finder’
  set frontmost to true
  if menu item ‘Show View Options’ of menu ‘View’ of menu bar 1 exists then click menu item ‘Show View Options’ of menu ‘View’ of menu bar 1
  repeat with i from 1 to the number of windows
    if the description of window i is ‘system floating window’ then
        set the focused of window i to true
        if the value of (item 4 of (the value of item 7 of the attributes of window 1 as list)) is 0 then ¬
          click (item 4 of (the value of item 7 of the attributes of window 1 as list))
        exit repeat
    end if
  end repeat
  click menu item ‘Hide View Options’ of menu ‘View’ of menu bar 1
end tell

OK, ubacim ovo i radi mi posao al moram da provalim sta se tu tacno desava. :S

Signature 

Profile

Posted: 21 November 2010 05:24 PM   [ # 10 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Evo za prvu liniju:

#1: tell application ‘System Events’ to tell process ‘Finder’

Mozes komandu da saljes i direktno Finderu (mislim, bar radi za brdo ostalih programa) a ako ides preko system events onda mozes da ispitas da li je proces startovan—inace slanje komande startuje proces ako nije startovan.

Npr itunes mozes da skriptujes kao:

[code:1]tell application ‘System Events’ to
if exists (application process ‘iTunes’¬´¬?) then
tell application \‘iTunes\’ to if player state is playing then ... <-ovde sta god hoces da uradis ako je iTunes startovan i svira

Ovo gore mozes da napises i krace kao:

[code:1]tell application \‘iTunes\’ to
if player state is playing then ... <-ovde sta god hoces da uradis iTunesu bez obzira da li je startovan[/code:1]

ALI druga komanda startuje iTunes ako nije startovan da bi mu se obratila, prva salje komandu samo ako iTunes vec svira.

E sad ako mozes da pohvatas sta sam hteo da kazem samo reci koja te linija zbunjuje il sve redom, samo da ne pisem dzabe ako te ne zanima/ne svidja ti se 😊

EDIT: bese kod lepo prelomljen na previewu

Post edited by: dusanx, at: 2010/11/21 17:25

Profile

Posted: 21 November 2010 06:53 PM   [ # 11 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Ma znam osnove, pisao sam nekada skriptove za licnu upotrebu. 😊  Zbunjuje me ono u petlji. Item 4 pa neki value od necega… Ko, sta, cega??? Jel moze jednostavnije ili na srpskom?

I sad kad sam krenuo da komplikujem, ako uradim
set width of column id name column of list view options of front Finder window to 400
kako da vratim na staru vrednost jer zapravo i ne znam koje su default vrednosti za sirine kolona.

Signature 

Profile

Posted: 21 November 2010 07:25 PM   [ # 12 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Total Posts:  835
Joined  2008-12-28

Izvinjavam se zbog previse uproscavanja 😊

Ovo:
if the value of (item 4 of (the value of item 7 of the attributes of window 1 as list)) is 0 then click (item 4 of (the value of item 7 of the attributes of window 1 as list))

_mora_ da je checkbox stavka menija, ispituje joj se dal nije checkirana (0) pa se salje click (da se ne bi odcekirala ako je vec kako treba). Pricam napamet jer koristim total finder pa mi je meni pretumban. E sad vidi dal se 4 i 7 uklapaju sa bilo cim 😛 Npr sedmi meni cetvrta stavka ili obrnuto.

Mislim da (ako jeste stavka menija) su u primeru koristili ‘value of item’ umesto stringa da bi script radio na bilo kojoj lokalizaciji. Zakucan tekst Engleske opcije i ne radi na Spanskom.

Dosta spekulacija napisah bez da mogu da probam pod total finderom, javi dal sam nesto pogodio 😊

EDIT: haha napisah total commander, prolupao

Post edited by: dusanx, at: 2010/11/21 19:38

Profile

Posted: 21 November 2010 08:15 PM   [ # 13 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-05-07

Jok, nisi pogodio. 😛   To je opcija na vrhu View Options prozora i za taj check box nema komanda. Ima za ostale opcije al i tu sam naleteo na problem. Nece da mi odradi:
[code:1]set the shows item info of the front Finder window to true
set the icon size of the front Finder window to 128[/code:1]

Zasto kad su to ‘legalne’ komande? Nesto kucam pogresno… :S

Signature 

Profile

Posted: 21 November 2010 08:29 PM   [ # 14 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

Ljubiša, ako stvarno radiš ovako kako radiš u onom dužem primeru, onda bolje neki QuicKeys da instaliraš nego da korsitiš AppleScript.

Post edited by: madamov, at: 2010/11/21 20:30

Signature 

Profile

Posted: 21 November 2010 08:32 PM   [ # 15 ]
Sr. Member
RankRankRankRank
Joined  2005-04-28

ljubisha wrote:

[code:1]set the shows item info of the front Finder window to true
set the icon size of the front Finder window to 128[/code:1]

Zasto kad su to ‘legalne’ komande? Nesto kucam pogresno… :S

Možda zato što to spada u opcije icon viewa, a one su read only:

icon view options icon view options [read only]
The options used when viewing this window’s target in icon view.

list view options list view options [read only]
The options used when viewing this window’s target in list view.

Signature 

Profile

1 2 > 
1 of 2